Szczerze mówiąc po obejrzeniu tego filmiku jestem w szoku, że turbodiesle nie mają jakiegoś zabezpieczenia przed takim zjawiskiem:
Tu coś więcej na ten temat: http://blogsilnika.blogspot.com/2008...ch-diesli.html
Szczerze mówiąc po obejrzeniu tego filmiku jestem w szoku, że turbodiesle nie mają jakiegoś zabezpieczenia przed takim zjawiskiem:
Tu coś więcej na ten temat: http://blogsilnika.blogspot.com/2008...ch-diesli.html
Ostatnio edytowane przez krazen ; 19-12-2010 o 16:47
Samozapłon ...
Znam przypadek że gościowi w nowym fiacie ( 30tyś przebiegu ) tak się stało
Gościu dobrze mu podpowiedział ale miał wbić 5'tke wtedy moooże by zdechł.
Zatkanie wydechu w dieslu grozi jego rozsadzeniem
Ja bym jeszcze próbował dolot powietrza zatkać ale wątpie czy by go zdusiło
Był Diesel... Mnie zdziwił fakt, że nie zdusił go biegiem... Gość który dawał rady miał jako jedyny coś w głowie :) ale jak wsiok (właściciel) nie wiedział nawet gdzie jest przewód paliwowy... w 90% diesli jest wywalony na wierzchu w pełni przeźroczysty... Spalanie na biało znaczy, że spala więcej powietrza jak paliwa jeśli się mylę to mnie poprawcie(!), więc szczelne zatkanie dolotu powietrza może mieć sens, ten element w dieslu także jest zawsze na wierzchu łatwo dostępny...
Jedyne co po takim akcie desperacji padnie to turbina, zapewne i tak to właśnie ona za to odpowiada i lepiej aby się zatarła do końca niż rozsypała i wpadła do silnika.
No i jeszcze jeden fakt... gość nie jeździł na Castrol Edge ;D ;D ;D ;D
Ostatnio edytowane przez coboss ; 21-12-2010 o 23:22
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
coboss chyba tutaj by to zdjęcie przewodu paliwowego nic nie da, bo tu się spala olej z nieszczelnej turbosprężarki. No i bieg by miał też ciężko chyba w automacie wdusić, chociaż tego nie jestem pewien bo jeszcze z automatem sam do czynienia nie miałem.