nic już nie rozumiem jedni mówili że ma być 105 dla diesela 3.0 a teraz dowiaduję się, że 88 stopni jest OK.
Więc jaka prawdiłowa temperatura powinna być? u mnie też na zegarze pokazuje 88 stopni.....
nic już nie rozumiem jedni mówili że ma być 105 dla diesela 3.0 a teraz dowiaduję się, że 88 stopni jest OK.
Więc jaka prawdiłowa temperatura powinna być? u mnie też na zegarze pokazuje 88 stopni.....
Jest tak, jak damned1 pisze:
- temperatura otwarcia termostatu dla diesla to 88st.C
- temperatura otwarcia termostatu dla benzyny to 105st.C
Tak jest napisane w specyfikacji termostatów dla danego typu silnika.
Powiem tyle dokładnie w marcu wymieniałem termostat na Gates, przyszły chłody i z grzaniem kupa, zdemontowałem i oto co się okazało, jakaś dziwna uszczelka tego termostatu się zsunęła przec co przepuszczał.
Zastanawiam się czy czasem nie popełniłem błędu podczas montażu i czasem się jej nie demontuje ale wątpię !
![]()
Ostatnio edytowane przez Karizmo ; 26-11-2015 o 10:19
Witam, posiadam od paru dni E65 z 2006 roku z silnikiem 3.0 d 231 KM, zauważyłem że nie gaśnie mi wskaźnik od temperatury na obrotomierzu a temperatura w menu ukrytym max wynosiła 63 C, w związku z tym wymieniłem dzisiaj główny termostat. Wskaźnik temperatury zgasł na liczniku ale temperatura w menu pokazuje 70-74 stopnie C. Z tego co doczytałem to termostat główny otwiera się przy 88 C a ten przy EGR przy 70 C.
Pytanie - jaką temp. powinien wskazywać czujnik temp. w tym menu ??
Najprawdopodobniej jutro wymienię ten drugi termostat tylko pytanie czy przez niego może być takie wskazanie temp.?
Kazman, wymień ten drugi termostat i będziesz miał po problemie. U mnie pokazuje 86-91 stopni.
Webasto masz sprawne?
Ostatnio edytowane przez Kazman ; 11-12-2015 o 18:34
Rozpracowałem trochę grzanie i dlaczego wolno się nagrzewa.
Pierwsza podstawowa zasada dla BMW przynajmniej w e65 dieslu.
Temperaturę ogrzewania środka miej na MAX 32C bo jak ustawisz np. na 23 to dodatkowa nagrzewnica się wyłącza przy 75C a jak ustawisz na 32C to wyłącz się dopiero przy 85C.
Ogrzewani wnętrza MUSI być ustawione/skręcona (nie na OFF) na MIN bo jak wyłączysz to dogrzewnica się nie uruchamia.
Nie wiem czy było ale radził bym to gdzieś dokleić żeby inni wiedzieli co i jak !
Ostatnio edytowane przez Karizmo ; 01-12-2016 o 10:53
Czyli silnik szybciej się nagrzeje kiedy temp. wntętrza ustawi się na 32C, dobrze rozumiem?
Karizmo pewnie chodzi o webasto ze przy 75 st sie wylacza, to prawda 75-78 st i webasto off
Z ustawieniem na 32 st trzeba sprawdzic...
Heh, bardzo ciekawe obserwacje Karizmo. Wypróbuję w najbliższych dniach.