INSTRUKCJA WYMIANY (znalzłem link, więc będzie ładnie i obrazowo): https://www.youtube.com/watch?v=FH26_SGx_PM
Ja tylko uzupełnie tą wymianę o to, że nie trzeba wyciągać wiatrka i jego obudowy. Wystarczy odkręcić tą pozaginaną rurkę od chłodnicy EGR i można wyciągnąć wszystko stroną filtra powietrza. Ułatwia to też znacznie dostęp do spodniej śrubki od tej chłodnicy (filmik moment 1:45).
Poza tym tak samo nie trzeba całkiem wyciągać plastikowej rurki od dopływu do termostatu (moment 2:51). Jest ona dosyć poważnie pozaginana i jej wyciągnięcie może nie być takie proste jak na filmiku. Ja jedynie wyrkęciłem śruby, żeby była ruchoma, jak będę wyciągał sam termostat.
Uwaga na śrubkę mocowania EGR pod wałkiem rozrządu (moment 2:00 na filmiku) - u mnie była ona torxem, nie imbusem. Ktoś wcześniej nieudolnie w moim aucie próbował ją odkręcać imbusem (i chyba skapitulował) i pięknie wyrobił siedzisko, przez co robota mi się wydłużyła o dobre 40 minut.
Śrubka z łbem torx 6, do kórej nie pasował mój uniwerslny klucz jest pokazana na filmie w momencie 3:38, gdzie BMW na video ma zwykłe śruby z sześciokątnym łbem.