Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: E39 - kilka pytan - moze nie poleci w kosmos :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 750iL
    Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    No nie bardzo.
    Chociażby licznik na początku był inny, dopiero po lifcie zmienił się na taki jak w e38 czyli ten z 2 przyciskami. Poprzedni nie miał prawego przycisku(łatwo go rozpoznać, bo ikonka autka sygnalizująca które drzwi są otwarte jest na tym starszym)
    eee to jest raczej kwestia wyposażenia...

Zaawansowany Użytkownik Awatar Tomar
    BMW
    E38 m62b44 , E39 m62b44
    Dokładnie jak powyżej. U mnie w e39 540i i e38 740i , oba z 97r liczniki sa identyczne. W ogóle wiele modułów, komputerów, sterowników sa takie same. Nie wspominając o skrzyniach i kompletnych silnikach w których i osprzet jest ten sam. E38 to tylko troche większe E39 o zupełnie innym i inaczej zestrojonym zawieszeniu.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 750iL
    Cytat Zamieszczone przez Tomar Zobacz posta
    Dokładnie jak powyżej. U mnie w e39 540i i e38 740i , oba z 97r liczniki sa identyczne. W ogóle wiele modułów, komputerów, sterowników sa takie same. Nie wspominając o skrzyniach i kompletnych silnikach w których i osprzet jest ten sam. E38 to tylko troche większe E39 o zupełnie innym i inaczej zestrojonym zawieszeniu.
    obiło mi sie o uszy że większość e39 miała skrzynie ( automaty) GM, a e38 ZF :) GM baardziej awaryjne :)

Vip Vip Awatar wisior
    BMW
    BMW E61 525ia
    Cytat Zamieszczone przez Weeb Zobacz posta
    Wiem, że 5 to lipne BMW

Wiem wiem nie na temat , ale i tak zadm to pytanie , dlaczego kolego uważasz że 5er to lipne BMW , mam poliftową e39 touring w 3 litrowej benzynie i uważam że jest to świetne auto ...............................

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Jak chcesz kupić książkę z tej serii to polecam kupić książkę wydawnictwa Haynes. Jedyna wada to, że jest po angielsku, ale opisy znacznie lepsze i ogólnie informacji więcej. Książki powstają na podstawie rozbiórki auta do ostatniej śrubki i poskładaniu z powrotem.

Silnik(6cyl i 8cyl) to praktycznie to samo, zawias jest bardzo podobny, można powiedzieć, że taki sam jak w e38 tylko odpowiednio mniejszy.
    Z elektryką też wygląda podobnie, bo moduły świateł, GM, liczniki(pisałem o tym w poprzednim poście) itp. były wspólne. Sporo informacji po prostu się przekłada z jednego auta na drugie.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

BMW
    E38 m62b44 , E39 m62b44
    Jakiego producenta jest skrzynia zależy tylko od typu silnika, a nie nadwozia. Jesli np jest to v8 to producentem jest ZF.

...
    Cytat Zamieszczone przez wisior Zobacz posta
    Napisał Weeb
    Wiem, że 5 to lipne BMW
    Hhehehehhehhe ! Czyli tak samo lipne jak E38 :)

BMW
    E38 m62b44 , E39 m62b44
    Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    Silnik(6cyl i 8cyl) to praktycznie to samo, zawias jest bardzo podobny, można powiedzieć, że taki sam jak w e38 tylko odpowiednio mniejszy.
    Mówiąc ze zupełnie inne jest zawieszenie miałem na mysli, że nie ma elementów wspólnych. Natomiast fakt, konstrukcyjnie jest bardzo podobne. No i w e39 więcej aluminium co wpłynęło na zmniejszenie masy nieresorowanej. Np tylne dolne wahacze, te wielkie w e38 sa stalowe, a w e39 juz aluminiowe. Generalnie wraz z mniejszym rozmiarem kół a co za tym idzie i ich mniejsza masa E39 znacznie szybciej i precyzyjniej wybiera krótkie nierównosci. W e38 dużo czesciej koło nie nadąza za nierównosciami powodujac uslizg kół. Komfort wiadomo lepszy w E38, natomiast precyzja prowadzenia jest w E39 duuuzo lepsza.

Hamulce sa już często takie same - np 740 i 540 tarcze i klocki sa z przodu te same. Swoją drogą dla mnie był to chory pomysł by w aucie blisko 300kg cięższym ( czyt.E38 wzgl. E39 ) zamontować ten sam rozmiar tarcz jak w E39 przy tym samym silniku. Jesli jako tako radziły sobie w mojej 5tce to w 7ce tylko w miascie. U mnie sprawe załatwiło przełożenie tarcz, klocków i zaciskow od 750i. ( Duuuzo wiekszy klocek, dwa tłoki i tarcza 334/32 wzgledem 324/30 )
    Ostatnio edytowane przez Tomar ; 15-12-2010 o 20:06

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BMW E39 540iA
    Cytat Zamieszczone przez Tomar Zobacz posta
    Jakiego producenta jest skrzynia zależy tylko od typu silnika, a nie nadwozia. Jesli np jest to v8 to producentem jest ZF.
    I faktycznie awaryjne są te skrzynie? Powinienem się czegoś obawiać, o coś specjalnie zadbać oprócz oczywiście standardowych wymian olejów i filtró?

BMW RuLeZ Mod Awatar Bezi
    BMW
    BMW G11 740xD , BMW e46 325CI Cabrio
    Ja w swpjej skrzyni nic nic nie robie i śmiga jak szalona.
    Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 750iL
    o fuck, czyli w 728 moge mieć skrzynie GM ? ;/

Cytat Zamieszczone przez Weeb Zobacz posta
    I faktycznie awaryjne są te skrzynie? Powinienem się czegoś obawiać, o coś specjalnie zadbać oprócz oczywiście standardowych wymian olejów i filtró?
    ja w swojej wymieniłem olej i przyniosło to poprawe jakości zmiany biegów... co ok 70 tyś chyba powinno sie wymieniać olej w automacie :)

Uprawnienia umieszczania postów