Dokładnie jak powyżej. U mnie w e39 540i i e38 740i , oba z 97r liczniki sa identyczne. W ogóle wiele modułów, komputerów, sterowników sa takie same. Nie wspominając o skrzyniach i kompletnych silnikach w których i osprzet jest ten sam. E38 to tylko troche większe E39 o zupełnie innym i inaczej zestrojonym zawieszeniu.
Jak chcesz kupić książkę z tej serii to polecam kupić książkę wydawnictwa Haynes. Jedyna wada to, że jest po angielsku, ale opisy znacznie lepsze i ogólnie informacji więcej. Książki powstają na podstawie rozbiórki auta do ostatniej śrubki i poskładaniu z powrotem.
Silnik(6cyl i 8cyl) to praktycznie to samo, zawias jest bardzo podobny, można powiedzieć, że taki sam jak w e38 tylko odpowiednio mniejszy.
Z elektryką też wygląda podobnie, bo moduły świateł, GM, liczniki(pisałem o tym w poprzednim poście) itp. były wspólne. Sporo informacji po prostu się przekłada z jednego auta na drugie.
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Mówiąc ze zupełnie inne jest zawieszenie miałem na mysli, że nie ma elementów wspólnych. Natomiast fakt, konstrukcyjnie jest bardzo podobne. No i w e39 więcej aluminium co wpłynęło na zmniejszenie masy nieresorowanej. Np tylne dolne wahacze, te wielkie w e38 sa stalowe, a w e39 juz aluminiowe. Generalnie wraz z mniejszym rozmiarem kół a co za tym idzie i ich mniejsza masa E39 znacznie szybciej i precyzyjniej wybiera krótkie nierównosci. W e38 dużo czesciej koło nie nadąza za nierównosciami powodujac uslizg kół. Komfort wiadomo lepszy w E38, natomiast precyzja prowadzenia jest w E39 duuuzo lepsza.
Hamulce sa już często takie same - np 740 i 540 tarcze i klocki sa z przodu te same. Swoją drogą dla mnie był to chory pomysł by w aucie blisko 300kg cięższym ( czyt.E38 wzgl. E39 ) zamontować ten sam rozmiar tarcz jak w E39 przy tym samym silniku. Jesli jako tako radziły sobie w mojej 5tce to w 7ce tylko w miascie. U mnie sprawe załatwiło przełożenie tarcz, klocków i zaciskow od 750i. ( Duuuzo wiekszy klocek, dwa tłoki i tarcza 334/32 wzgledem 324/30 )
Ostatnio edytowane przez Tomar ; 15-12-2010 o 20:06
Łukasz
Oczko w głowie
Ja w swpjej skrzyni nic nic nie robie i śmiga jak szalona.
Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."