Witam wszystkich.
Z racji tego, ¿e równie¿ nie od dzisiaj siedzê na forum motoryzacyjnym (o profilu w³oskim) wiem jak userzy, a w szczególno¶ci mod-y patrz± na takie tematy. Jednak inaczej tego siê nie dowiem...
Mianowicie, jestem zainteresowany kupnem auta "luksusowego". Zastanawia³em siê na s8 d2 (po liftcie 360KM) lub e65 4.4. Mo¿ecie pisaæ o profanacji ale w obecnym ponad 200konnym trzylitrowcu z W³och posiadam równie¿ sekwencjê i to warunek konieczny abym by³ w stanie tym autem je¼dziæ- koszta.
Pytam standardowo. Awaryjno¶æ- wiem, wiem. Kupisz g. bêdzie to studni± bez dna.
Jednak chodzi mi tutaj na co zwracaæ uwagê, co jest mankamentami serii siódmej z pierwszych lat produkcji - do 03. Jak wygl±daj± koszty napraw, sprawdza³em el. zawieszenia, karoserii to nie wygl±da to wcale drogo w porównaniu z moj± ¶liczn± w³oszk±. Rozbiega siê o to, czy utrzymanie tego auta jest porównywalne z jego mas± i rozmiarami :D Wyczyta³em o "rurze" która lubi figle p³ataæ wraz z uszczelk± ale wydaje siê to "duperelem" :)
Eksploatacja. Chcia³bym e65 u¿ywaæ do prywatnych celów, ale nie wykluczam aby auto na siebie pracowa³o- ¶luby itp. Jak wygl±da sprawa rozrz±du? Tutaj chyba ju¿ ³añcuch, ale nigdzie nie mog³em znale¼æ odpowiedzi. Jak ³añcuch to wymiana co 200k km? Koszta? W moim aucie koszt wymiany (V6-pasek) to ok 1200z³ z pomp± wody co 120k km. Jak to jest w przypadku e65? Wiem, ¿e zale¿y czy auto bêdzie po "babci i dziadku" z niemiec którzy je¼dzili tylko do lidla w ndz, czy po dresie spod dyskoteki z polski. Jak u Was przedstawiaj± siê kosztorysy utrzymania tego samochodu?
Jak zwieszenie znosi nasze piêkne polskie drogi? Jak siê szybko zu¿ywa? Czy z ka¿d± pierdo³± trzeba lecieæ do ASO?Chodzi tutaj o zminimalizowanie kosztów utrzymanie tego potworka - nie o polskie druciarstwo.
More info! :) Ma³o mo¿na poczytaæ o tym modelu, a podoba mi siê cholernie ta gablota, tak jak e38 choæ tutaj ju¿ wiek auta swoje robi. Kumpel w³a¶nie mia³ wspomnian± e38 V12. Piêknie to chodzi³o...
p.s. wielu powie, ¿e jak siê tak pytam tzn ¿e mnie nie staæ. Mo¿liwe, ale to muszê sam zweryfikowaæ, a nie znaj±c kosztów jest to nie mo¿liwe. Na forum którym do tej pory u¿ywa³em wielu patrzy na takich jak ja teraz z "pogard±" i nie traktowa³o ich powa¿nie, czemu specjalnie siê nie dziwiê...
Pozdrawiam i dziêkuje za odpowiedzi. Dawid

Odpowiedz z cytatem