Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: Pod¶wietlenie klamek zewnêtrznych. Jak siê dobraæ?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E32 730i m30, E38 740i m62tu
    Sk±d
    Ostro³êka

Pod¶wietlenie klamek zewnêtrznych. Jak siê dobraæ?

Jak dostaæ siê do diody pod¶wietlaj±cej klamkê zewnêtrzn± w tylnich drzwiach? Trzeba wykrêcaæ poduszkê i demontowaæ wszystko? Czy da siê to jako¶ obej¶æ? Z góry dziêkujê za odp.

Pozdrawiam Pawe³
    Ostatnio edytowane przez pablo_k3 ; 29-11-2010 o 22:32

Z00FY
    Go¶æ
    Musisz chyba ¶ci±gn±æ boczek drzwi i na 99% klamkê by siê do niej dobraæ, ale nie jestem pewny, mo¿esz odpi±æ akumulator na wszelki wypadek.
    Ostatnio edytowane przez Z00FY ; 30-11-2010 o 00:24

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar chester
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E66 730Ld
    Sk±d
    Górny ¦l±sk
    Da siê obej¶æ. Po otwarciu drzwi na wysoko¶ci klamki zewn. na poszyciu przy zamku drzwi jest plastikowa, podwójna za¶lepka w kszta³cie owalu. Po jej demonta¿u ma³ym, p³askim ¶rubokrêtem po¶wieæ sobie latark± do ¶rodka i znajd¼ blaszkê z okr±g³± dziurk±. W ten otwór wk³adasz - najlepiej wygiêt± o 90 stopni koñcówkê ¶rubokrêta b±d¼ jaki¶ inny haczyk i przesuwasz tê blaszkê w poziomie - teraz ju¿ nie pamiêtam czy do- czy -od siebie jednocze¶nie lekko ci±gn±c za zewn. klamkê. Klamka wychodzi z zaczepów i masz do niej dostêp - jak przypuszczam do pod¶wietlenia równie¿. W ten oto sposób nie trzeba demontowaæ tapicerki i poduszki. Przy demonta¿u pierwszej klamki to mo¿e potrwaæ chwilkê ale ka¿d± nastêpn± ¶ci±gasz w pó³ minuty.
    Pzdr
    Chester

p.s.
    Jak zdemontujesz to zrób fotkê jak i gdzie dok³adnie jest wkomponowana ta dioda pod¶wietlaj±ca klamkê. Mo¿e sie to przyda dla tych co chc± sobie zrobiæ doposa¿enie w ten gad¿et.
    Ostatnio edytowane przez chester ; 29-11-2010 o 23:46

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E32 730i m30, E38 740i m62tu
    Sk±d
    Ostro³êka
    Krótka relacja z demonta¿u zewnêtrznej tylniej pod¶wietlanej klamki :)

Najpierw musimy odhaczyæ owaln± za¶lepkê. Robimy to najlepiej ma³ym p³askim ¶rubokêtem, uwa¿aj±c przy tym (kruchy i miêkki plastik).

W ¶rodku zobaczymy ma³± blaszkê z otworkiem. Wk³adamy w t± dziurkê np. klucz imbusowy krótko zagiêty i pchamy do ¶rodka. Klamka bez problemu powinna daæ siê teraz wyj±æ. W moim przypadku przesta³o dza³aæ pod¶wietlenie bo wypad³ ¶wiat³owód, który wchodzi w wewnêtrzn± czê¶æ kamki.

Na poni¿szej fotce miejsce w które wk³adamy ¶wiat³owód (wewnêtrzna strona klamki)

A tak ¶wieci ca³o¶æ po z³o¿eniu ;)

Wszystkim którzy chcieli by zrobiæ sobie taki bajer samemu proponowa³ bym na allegro zakupiæ oryginalne klamki pod¶wietlane. W klamce w miejscu gdzie siedzi ¶wiat³owód zamontowaæ ma³± diodê i pu¶ciæ doñ kabelek z zasilaniem np. z prze³±cznika.

Mam nadziejê ¿e moja króciutka fotorelacja komu¶ siê kiedy¶ przyda;)
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 22-12-2010 o 16:44

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2011
    BMW
    728 e38 1999r.
    Sk±d
    Ruda ¦laska
    Czy do tego swiat³owoda da sie podpi±æ normalnego LEDA??? mi ¶wiêca klamki ale juz bardzo s³abo, i chcia³bym zmienic na ledowy i w ¶rodku i na zewn±trz.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    chwilowo brak
    Sk±d
    ¦l±sk
    Witam. do³±czê siê o tematu... Jestem aktualnie na etapie dok³adania tego gad¿etu do swojej E38. I mam pytanie, kiedy te klamki maj± siê ¶wieciæ, tzn jak to wygl±da w oryginale, pod co siê pod³±czyæ?
    Powinny siê ¶wieciæ ca³y czas, czy tylko w momencie otwierania samochodu kiedy ca³e wnêtrze siê zapala? Tylko wtedy np na postoju w³±czam o¶wietlenie wnêtrza i ¶wiecê siê ca³y z zewn±trz jak choinka... ¦rednio mi siê to widzi...

Super Moderator Awatar Anatol
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    e38 735 iA
    Sk±d
    Warszawa
    Poszukaj na forum by³o kilkana¶cie razy ....

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •