Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: BMW E38 740D Padła skrzynia ???

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BYŁO E31 -850i 1991r, 740D E38 2000r . Obecnie 4x4 pajero ... szukam BMW
    ... Ciąg dalszy z naprawy skrzyni.

Okazało się że uszkodzony jest kosz biegu wstecznego jak pisałem wcześniej,do regeneracji oddali również sprzęgło hydrokinetyczne,i w sumie powinno być ok gdyby nie fakt że teraz jakieś cyrki dzieją się ze sterownikiem ?

Mechanik naprawiający mi skrzynie powiedział ze skrzynia nie współpracuje ze sterownikiem.

I teraz się zastanawiam czy mechanik chce ode mnie wyłudzić więcej pieniędzy ? czy faktycznie jest możliwe żeby skrzynia padła w jednym czasie ze sterownikiem??

Mało tego po podpięciu pod kompa okazało się ze jest kłopot po stronie mechanicznej czyli uszkodzony skrzynia - wsteczny bieg.

Reszta biegów była więc jak to jest możliwe ze sterownik też jest uszkodzony ???

Proszę o rady i czy jest możliwośc sprawdzenia po "naprawie" czy mechanik naprawde naprawiał sterownik skrzyni ???

Gwarancję jaką otrzymam to 6 miesięcy na bieg wsteczny oraz rok czasu na sprzęgło.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    ex e38 750 [m73n] 2000r.
    Cytat Zamieszczone przez CICHY83 Zobacz posta
    ... Ciąg dalszy z naprawy skrzyni.

Okazało się że uszkodzony jest kosz biegu wstecznego jak pisałem wcześniej,do regeneracji oddali również sprzęgło hydrokinetyczne,i w sumie powinno być ok gdyby nie fakt że teraz jakieś cyrki dzieją się ze sterownikiem ?

Mechanik naprawiający mi skrzynie powiedział ze skrzynia nie współpracuje ze sterownikiem.

I teraz się zastanawiam czy mechanik chce ode mnie wyłudzić więcej pieniędzy ? czy faktycznie jest możliwe żeby skrzynia padła w jednym czasie ze sterownikiem??

Mało tego po podpięciu pod kompa okazało się ze jest kłopot po stronie mechanicznej czyli uszkodzony skrzynia - wsteczny bieg.

Reszta biegów była więc jak to jest możliwe ze sterownik też jest uszkodzony ???

Proszę o rady i czy jest możliwośc sprawdzenia po "naprawie" czy mechanik naprawde naprawiał sterownik skrzyni ???

Gwarancję jaką otrzymam to 6 miesięcy na bieg wsteczny oraz rok czasu na sprzęgło.
    Cichy, daj sobie spokój z tymi magikami. Będą grzebać przy tej skrzyni w nieskończoność i ciągle będzie coś nie tak. A do tego zapłacisz górę pieniędzy. Co to za gwarancja na 6 miesięcy lub 20 tyś km na remont skrzyni?? Śmiać się chce. Zakładają z góry że długo nie wytrzyma i znowu pojedziesz naprawiać. U mnie ostatnio też był problem ze skrzynią. Urwała się śruba ze sprzęgła i wpadła do skrzyni, zrobił się mielony:) Skrzynię kupiłem w Berlinie u dobrego sprzedawcy z gwarancją, sprzęgło w Polsce też z gwarancją i śmiga super. Skrzynia jak nowa i bez problemu. Mam pewność przynajmniej że nie było nic tam grzebane. Do mojego trudno o skrzynię a załatwiłem to w 3-y dni, do Twojego modelu nie powinno być problemu z dostępnością. Kupiłem skrzynię z takimi samymi numerami i z tego samego roku co moja więc wystarczyło ją wrzucić i tyle.
    Koszty:
    skrzynia 800Euro + wycieczka
    sprzęgło 250 zł
    wymiana skrzyni, oleju, filtra, uszczelniacza na wale (tak dla pewności), czujnik położenia wału, kilku pierdół 2400zł
    Razem ok. 6400zł i zapewniam że było warto.
    Z partaczami od skrzyń automatycznych nie chcę mieć nic do czynienia, sami fachowcy a g...wno wiedzą na ten temat. Pewnie wiele osób obruszy się na te słowa, ale taka jest prawda.
    To sprzęgło zregeneruj a skrzynię kup w Niemczech i będziesz zadowolony a tak będziesz grzebał przy niej w nieskończoność. Jeżeli chcesz to mogę dać Ci namiar na gościa który handluje skrzyniami w Berlinie i z którym nie miałem problemów. Nie jakiś turek więc jest większe prawdopodobieństwo że nie kombinuje.
    Pozdrawiam
    monster_pl

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    W poniedziałek odbieram auto...

Aż się doczekać nie mogę.

Jak naprawili że będzie śmigać jak przed naprawą to będzie extra .

monster_pl namiar możesz podać w razie potrzeby żeby wiedzieć gdzie szukać...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    ex e38 750 [m73n] 2000r.
    Cytat Zamieszczone przez CICHY83 Zobacz posta
    W poniedziałek odbieram auto...

Aż się doczekać nie mogę.

Jak naprawili że będzie śmigać jak przed naprawą to będzie extra .

monster_pl namiar możesz podać w razie potrzeby żeby wiedzieć gdzie szukać...
    Będziesz potrzebował to napisz. Mam nadzieję że autko będzie śmigać jak trzeba.
    Pozdrawiam.
    monster_pl

Zaawansowany Użytkownik Awatar dOOm_PL
    BMW
    740iA individual;) / e36 Coupe
    Cytat Zamieszczone przez monster_pl Zobacz posta
    Cichy, daj sobie spokój z tymi magikami. Będą grzebać przy tej skrzyni w nieskończoność i ciągle będzie coś nie tak. A do tego zapłacisz górę pieniędzy. Co to za gwarancja na 6 miesięcy lub 20 tyś km na remont skrzyni?? Śmiać się chce. Zakładają z góry że długo nie wytrzyma i znowu pojedziesz naprawiać. U mnie ostatnio też był problem ze skrzynią. Urwała się śruba ze sprzęgła i wpadła do skrzyni, zrobił się mielony:) Skrzynię kupiłem w Berlinie u dobrego sprzedawcy z gwarancją, sprzęgło w Polsce też z gwarancją i śmiga super. Skrzynia jak nowa i bez problemu. Mam pewność przynajmniej że nie było nic tam grzebane. Do mojego trudno o skrzynię a załatwiłem to w 3-y dni, do Twojego modelu nie powinno być problemu z dostępnością. Kupiłem skrzynię z takimi samymi numerami i z tego samego roku co moja więc wystarczyło ją wrzucić i tyle.
    Koszty:
    skrzynia 800Euro + wycieczka
    sprzęgło 250 zł
    wymiana skrzyni, oleju, filtra, uszczelniacza na wale (tak dla pewności), czujnik położenia wału, kilku pierdół 2400zł
    Razem ok. 6400zł i zapewniam że było warto.
    Z partaczami od skrzyń automatycznych nie chcę mieć nic do czynienia, sami fachowcy a g...wno wiedzą na ten temat. Pewnie wiele osób obruszy się na te słowa, ale taka jest prawda.
    To sprzęgło zregeneruj a skrzynię kup w Niemczech i będziesz zadowolony a tak będziesz grzebał przy niej w nieskończoność. Jeżeli chcesz to mogę dać Ci namiar na gościa który handluje skrzyniami w Berlinie i z którym nie miałem problemów. Nie jakiś turek więc jest większe prawdopodobieństwo że nie kombinuje.
    Pozdrawiam
    No jak najbardziej cie popieram w kwestii mechaników od skrzyni... Każdy chce coś wyłudzić bo widzą, że komuś zależy na samochodzie.
    Ale 6500 to trochę za dożo jak za skrzynie:) Nawet jak dla mnie:) Bo w tej cenie mam 4 w Polsce i gdyby nawet zmieniać co rok to 4 lata murowane;) A zmienić mogę sam;P A może akurat trafię na jakaś "sprawna w 100%" xD
    Jade wolno ale ciagle przed toba:)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Coś mi wałem zalatuje, i dręczy mnie to od piątku;/

Jak w jednym czasie mógł paść sterownik i uszkodzenie mechaniczne skrzyni?

Zazwyczaj psuje się albo skrzynia albo coś ze sterowaniem.ALE OBA NA RAZ ???

Brak wstecznego spoko- wymienił naprawił , sprzęgło oddał do regeneracji ... i okazało się że sterownik nie współpracuje ze skrzynią i trzeba go przesterować więc go wysłał gdzieś w Polske gdzie to robią.

Teraz nasuwa się pytanie? JAK MOGŁEM JEŹDZIĆ NA SKRZYNI DO KTÓREJ BYŁO INNE STEROWANIE ??

Dodam ze skrzynia pracowała super, były wszystkie biegi,nie szarpała itd... Aż nagle po wyjęciu taka diagnoza.

Jaki jest koszt przesterowania skrzyni ? I jak to się odbywa ?

I rzecz najważniejsza jak sprawdzić naprawde co było w skrzyni robione ?

Jutro poproszę go żeby zrobił całą liste co było wyminiane , naprawiane i ustawiane w aucie wraz z gwarancją na tą naprawę .

Jeśli mam płacić to przecież muszę wiedzieć co było i powinien to napisać w protokole naprawy i pokazać zużyte części ( bez sprzęgł które się oczywiście odsyła w zamian za zregenerowane )

Zaawansowany Użytkownik Awatar dOOm_PL
    BMW
    740iA individual;) / e36 Coupe
    Po pierwsze nie rób mojego błedu!!!
    Każ mu dać FAKTURY ZAKUPIONYCH CZESCI!!!!!! Zeby nie było ze kupił uzywana skrzynie twoaj sobie zostawil i tyle!!!
    Jak byl wymieniany olej to niech to bedzie na FAKTURZE!!!!
    U mnie skurwy** zlał stary oLEJ ZE SKRZYNI I WLAŁ DO NOWEJ!!! Najprawdopodobniej, bo moge sie tylko domyslać ze tak bbylo, bo jak przyjechałem do domu to specjalnie sprawdzałem czy jest dobra ilość oleju. A olej byl prawie czarny . Co wiecej zmienil olej a diltra NAWERT NIE RUSZYŁ!!! A wlane bylo podobno 11 l WIec KURW* te 3 co zostały nie zabarwiły go z czerownego na czarny.
    Mój sterownik tez chcial coś z nim robic... Ale powiedziałem zeby nic nie rusal... Chcial za to 200 zł... Jezszilem bez jego "modyfikacji" i do pewnego czasu było w porzadku...
    Czy było u ciebie coś ze sterownikiem.... Możliwe- bo od samego kosza wstecznego skrzynia nie wchodzi w tryb awaryjny...
    Ale zeby sie przekonac musisz pojechac do innego zakładu co robi skrzynie
    Jade wolno ale ciagle przed toba:)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Na każdą zakupioną i wymienioną część która była przy remoncie skrzyni będę chciał żeby wszystko było umieszczone na fakturze.

Jeśli będzie coś ściemniał i kombinował to w tym przypadku nie odbiore auta i każe mu tą skrzynie wymontować i przyjade z rzeczoznawcą

Chyb że nie będzie stawiał oporu i opiszę wszystkie wymienione części to auto odbiorę i pojadę do innego speca od automtów w celu zweryfikowania jego prawdomówności .

Sprawdzą stan oleju i jego zabarwienie.

Ps.

Coraz częściej się zdarza że płaci się za coś czego mechanik nie naprawiał a my na tym tracimy z niewiedzy .

Zaawansowany Użytkownik Awatar phmb
    BMW
    E38 740d + F02 750Li
    Co do sterownika to wnioskuję, że chodzi o mechaniczny sterownik który znajduje się w skrzyni i "wbija" on odpowiednie biegi. Działa on pod ciśnieniem oleju więc są duże szanse, że jeśli kosz się rozsypał to opiłki uszkodziły owy sterownik - było u mnie podobnie podczas remontu...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    phmb i ile doliczyli za ten sterownik ??

Uprawnienia umieszczania postów