Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: [mechanika] skrzynia biegów

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Przemik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    e32 730i m30b30
    Sk±d
    Skierniewice

[mechanika] skrzynia biegów

pojawi³ siê problem :/ wczoraj wieczorem podczas jazdy zaczê³y ciê¿ko wchodziæ biegi ( im ni¿szy bieg tym wiêkszy opór). Dzisiaj ju¿ w ogóle ¿aden bieg nie wchodzi a sprzêg³o jest jakie¶ takie nijakie( odbija dopiero po 2 sek i to jako¶ niemrawo). Do tej pory wszystko by³o ok, tak sprzêg³o jak i skrzynia. Nie by³o ¿adnych objawów zu¿ycia. Dodam ,¿e na wy³±czonym silniku biegi wchodz±, na zapalonym ju¿ nie :/ Jestem ju¿ umówiony do mechanika ale jakby kto¶ mia³ jakie¶ wskazówki to chêtnie przeczytam. Nie wiem czy to po prostu linka czy co¶ gorszego mog³o siê staæ????

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    E34,E60,E92 :)
    Sk±d
    RZ/DW
    Prawdopodobnie padniêty si³ownik hydrauliczny sprzêg³a, linki do sprzêg³a nie u¶wiadczysz w ¿adnej e32 ;)
    E12 525 79' by³o....
    E32 735i manual 91' - ***** w crahstescie...
    E39 540i manual 96' by³o...

E60 530iA 03'

...E34 S38B38 :)
    ...E92 S65B40 :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    E32 M30B30 '88, G12 750ix
    Sk±d
    Wroc³aw
    Mialem tak 2 tyg temu:) Wymieniony wysprzeglik i dziala jak nalezy:) Koszt wysprzeglika Ate chyba 170 zl
    <<STOS>>

Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    e32 730i m30b30
    Sk±d
    Skierniewice
    je¿eli to bêdzie to co mówicie to mnie uspokoili¶cie. Podjadê jutro to siê oka¿e. dziex :D

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Osobnica
    Ja mia³em tak w 524td ale zakupi³em zestaw naprawczy wysprzêglika za ok 35z³
    Zapraszam
    www.bmwfan.pl

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    730i bieda wersja
    Sk±d
    zielona góra
    kolega najprawdopodobniej pad³ ci docisk napisz czy peda³ jest normalnie twardy i czy masz ubytki p³ynu
    radzik

Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    e32 730i m30b30
    Sk±d
    Skierniewice
    Sprawa przedstawia siê tak: auto po 2 dniach stania samo siê naprawi³o ale mimo wszystko by³em u mechanika, zobaczy³ i wysprzêglik jest suchy, wiêc to nie to. Wed³ug niego mo¿liwo¶ci s± 2: albo pompa sprzêg³owa albo jaka¶ sprê¿ynka siê przy sprzêgle siê oderwa³a i blokowa³a ( ewentualnie jakie¶ brudy w uk³adzie hydraulicznym). Nie chcê wymieniaæ na ¶lepo, poczekam a¿ znowu siê co¶ takiego stanie i wtedy z miejsca pojadê po mechanika to ³adnie to zdiagnozuje organoleptycznie a nie tylko z opowie¶ci :D.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 735i 86r
    Witam Koledzy

Podpinam siê pod temat, my¶lê, ¿e mam podobny problem z ma³ymi ró¿nicami. Mianowicie w trakcie jazdy biegi zmieniam bez problemów, czasem poczujê delikatny opór, ale bieg wejdzie (bez u¿ycie du¿ej si³y), jak spróbujê jeszcze raz to jest ju¿ bez oporu. - Ale tak mam od czasu zakupu czyli od 2 lat. Pod koniec tego lata jednak po odpaleniu silnika biegi nie wchodzi³y wcale, po zgaszeniu silnika wchodzi³y piêknie. Po odpaleniu znowu biegi nie wchodzi³y. Wiêc na zgaszonym silniku wrzuci³em bieg, wcisn±³em sprzêg³o i odpalam. Auto zachowa³o siê jak by wcale nie by³o wci¶niêtego peda³u sprzêg³a, przejecha³o kawa³ek na rozruszniku (jakie¶ 2 m) i wróci³o wszystko do normy. Niestety w ci±gu ostatniego tygodnia sytuacja siê powtórzy³a 3 razy.
    Jak my¶licie: wysprzêglik? si³ownik hydrauliczny? mo¿e co innego?
    Dodam tylko, ¿e gdy nie mog³em wrzuciæ biegu na w³±czonym silniku bo czu³em opór, to w momencie u¿yciu wiêkszej si³y auto przemieszcza³o siê bez zgrzytania w skrzyni jakie¶ 2cm do przodu przy próbie wrzucania biegów 1-5 i to samo do ty³u przy próbie ze wstecznym biegiem. Biegi próbowa³em wrzucaæ na wci¶niêtym sprzêgle, peda³ sprzêg³a zawsze ma t± sam± twardo¶æ.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •