Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: [klimatyzacja] Ilość czynnika, oraz ilość oleju.

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Jak wymieniasz osuszacz to dodaje się 10% z całej zawartości oleju jaki powinien być w układzie. Czyli jak wchodzi 200g oleju w cały układ to przy wymianie osuszacza dodaje się 20g.
    Sprężarkę się zalewa olejem przed włożeniem. Pod żadnym pozorem nie wolno założyć sprężarki bez oleju i wlać maszyną. Zatrze się bardzo szybko. Jak się wymienia sprężarkę to wylewa się olej z nowej i wlewa się tyle ile powinno być. Według autodaty czy dokumentacji bosch powinno być 160cm3 +-30 ale nie ma sprecyzowanego czy do samej sprężarki tyle idzie czy do całego układu.

Zasada jest taka że do sprężarki idzie połowa całego oleju jaki powinien być w układzie.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i
    krzywy191 w swoim poradniku pisał że trzeba dodac 25 ml oleju przy wymianie osuszacza i tak tez zrobiłem.
    Ale sobie tak myśle czy taka mała ilosc oleju wszystko nasmaruje jak trzeba czy nic się nie zatrze.

Dlatego się zastanawiam ile oleju wchodzi do całego układu.
    Te 200 to chyba troche przesadzone czy to faktycznie ma tyle byc w e38 z 95 tego

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e34,e32,e38 740iA 1994r
    Panowie a nie lepiej aby to zrobił warsztat który się w tym specjalizuje przy okazji odgrzybianie i ozonowanie,do 200zł można się spokojnie zmieścić z tym zabiegiem i na 2 lata spokuj
    sławomir

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i
    u mnie robił to warsztat ale chcę wiedzieć czy dobrze i czy dali wszystkiego tyle ile trzeba.

Doświadczony Użytkownik Awatar marek1132
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Nie powinieneś się przejmować faktem ile oleju i czynnika wejdzie do układu,napewno nikt ci nie naładuje za mało lub za dużo.Każda maszyna do obsługi klimatyzacji posiada bazę danych większości marek ze wszystkimi parametrami,chyba,że jakiś serwis używa ręcznych maszyn z lat 70 :) lub nabija czynnik prosto z butli,ale w tym wypadku omijałbym takie serwisy szerokim łukiem.Skoro już byłeś w serwisie najpierw napisz ile nabili czynnika i oleju,wszystko masz na wydruku z maszyny.
    Ostatnio edytowane przez marek1132 ; 26-04-2012 o 14:40
    "Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje." - Henry Ford

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i
    Nabili mi 1200 gram czynnika i 25 ml oleju po wymianie osuszacza. Co do czynnika to wiem ze tyle powinno byc ale oleju czy to jest w sam raz czy za mało?

Zastanawia minie czy jak bym kiedyś robil wieksze naprawy tj np wymiana sprężarki czy wtedy więcej oleju trzeba by zalać?

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Dobrze nalali. Co się martwisz. Procedurę wymiany sprężarki masz wyżej.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    Moim zdaniem masz jeszcze olej w kompresorze. Gdybyś go również wykręcił a następnie całkowicie opróżnił, to miałbyś warunki startowe i pewnie te 150ml by było zasadne.

Urządzenie w warsztacie jak odsysa czynnik to rejestruje również ile oleju zostało odessane i potem taka sama ilość powinna być wtłoczona. A tak to nie wiadomo ile czego jest. Ja jak wymieniałem wszystko w klimie, to również wykręcałem kompresor i wylewałem wszystko z niego, przeczyszczałem benzyną, przedmuchiwałem itp. Od tego czasu klima wymiata w upały 30 stopni tak, że jest zimno w aucie w pełnym słońcu na postoju.

I z tym osuszaczem to prawda. Nowy, odetkać otwory bezpośrednio przed montażem.
    Śmieszy mnie jak ktoś sprzedaje na ballergo używany osuszacz (taki mały OT).
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E 38 750 iL
    Ile czynnika klimatyzacji wchodzi do 750 il rok 96'?...nie mam tabliczki...a padają różne cyfry od 680g do 1200g? Jutro jadę nabić klimę i nie chciałbym żeby nabili za mało lub za dużo...

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    przed lift 1200g

Uprawnienia umieszczania postów