Poka¿ wyniki od 1 do 9 z 9

W±tek: [ zawieszenie] £adowno¶æ E38 728i

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E65 745i
    Sk±d
    Warszawa

[ zawieszenie] £adowno¶æ E38 728i

Probuje dowiedziec sie jaka jest ladownosc E38 728i
    Niestety w internecie znajduje rozbiezne wartosci :/
    Jak narazie jedynym wyznacznikiem najbardziej prawdopodobnym jest instrukcja obslugi 740i

Wedlug instrukcji 740i
    Masa w³asna: 1930kg, calkowita 2410kg, Ladownosc 480kg
    Ladownosc dachu 100kg

W dowodzie rejestracyjnym 728i
    Masa wlasna 1775kg, calkowita 2235kg, Ladownosc 460kg

Czy ma ktos potwierdzone dane jaka jest dopuszczalna masa calkowita, masa wlasna 728i oraz ladownosc dachu?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    E38 M51 , E39FL S62
    Sk±d
    Warszawa
    trzeba pamiêtaæ ¿e 728 z automatem jest ciê¿sze ni¿ 728 manual , 728 automat mo¿e byæ ciê¿szy ni¿ 740 manual , poza tym masa auta zale¿y te¿ od wyposa¿enia i ³adowno¶æ jest zmniejszona o np. masê butli z lpg

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E65 745i
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez p3xeon
    trzeba pamiêtaæ ¿e 728 z automatem jest ciê¿sze ni¿ 728 manual , 728 automat mo¿e byæ ciê¿szy ni¿ 740 manual , poza tym masa auta zale¿y te¿ od wyposa¿enia i ³adowno¶æ jest zmniejszona o np. masê butli z lpg
    Zdaje sobie z tego sprawe, dlatego licze na jakies potwierdzone dane (np. z wagi).
    Ogolnie temat sie rozchodzi o wyjazd na snowboard w 4 os.

Obliczylem, ze przy ladownosci 460-480kg:
    70kg butla z gazem (gaz 60+ masa butli)
    4os ~320kg
    Pack na dach ~20kg
    + ew. wyposazenie samochodu (dolozone) 30kg
    = 440kg, wiec zostaje 20-40kg na sprzet oraz bagaze :hah:

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar jaguar15
    Do³±czy³
    Mar 2010
    BMW
    728ia e38
    Sk±d
    Olsztyn
    ostatnio wa¿y³em swoje bmw 728 na wadze elektronicznej i zegar pokaza³ 1950kg, w tym w samochodzie znajdowa³y sie 2 osoby i w bagazniku ok 30kg baga¿u, moje auto jest wyposa¿one w skrzynie automatyczna
    Be My Wife
    728iA e38 arktissilber metallic, e30 m-tech II m52b28tu diamantschwarz
    Cztery ko³a szóstka w rzêdzie i polatac mo¿na wszêdzie ;)

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Je¿eli chcesz co¶ przewoziæ w bagolu mo¿na do³o¿yæ gumy na sprê¿yny. je¿eli na dachu to mam na sprzeda¿ pod to auto relingi dachowe :)
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E65 745i
    Sk±d
    Warszawa
    jaguar15, dzieki. Wlasnie o takie info mi chodzilo.

coboss, moge tez zmienic amory, sprezyny albo nawet auto... Rzecz w tym, ze chce byc swiadomy jaki ciezar moge przewozic 7er.

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Spoko podpowiedzia³em jak mo¿na siê na biedê poratowaæ, bywa, ¿e najprostsze rozwi±zania nie chc± same do g³owy przyj¶æ :D Czasami okazyjnie cz³owiek co¶ musi zabraæ w baga¿niku co wa¿y z 400kg je¿eli siê boi mo¿na zastosowaæ na chwilê gumy usztywniaj±ce zak³adane na sprê¿ynê mo¿na ich nawet wcisn±æ 2 lub 3 sztuki, nie rozwali siê wtedy zawieszenie i to na pewno nie to samo co wymiana zawieszenia na solidniejsze bo gumki s± potrzebne zak³adasz, nie s±... wywalasz :)

Je¿eli chodzi³o Ci o ITD i wagi to raczej bym siê nie martwi³ bo nie sprawdzaj± tego to chyba ¿e twoje 7er jest zarejestrowane jako auto ciê¿arowe ;)

Masy dopuszczalne przez producenta masz wypisane wszy¶ciutkie w dowodzie rejestracyjnym punkty od F do O ;)
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E65 745i
    Sk±d
    Warszawa
    coboss, jakbym mial przewiezc nagle 400kg w bagazniku to szukalbym innego auta. Jakos nie mam przekonania co do gum w sprezynach, tymbardziej jechac na tym w gory.

Nie chodzio mi o ITD, tylko o wlasne bezpieczenstwo oraz stan techniczny samochodu - szanuje wlasne auto.

Masy auta sa w dowodzie (napisalem to przeciez w pierwszym poscie) ale dla mnie sa realne tak samo jak informacje znalezione w roznych serwisach internetowych.

Mam nadzieje, ze bede mial mozliwosc w najblizszym czasie zwazyc swoj samochod.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    e38 740iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Jed¼ do najbli¿szego zak³adu, gdzie maj± ciê¿arówki i co¶ regularnie wo¿±. Na pewno znajdzie siê tam waga. Dasz na flaszkê cieciowi i bêdziesz mia³ wynik ;)
    Chcia³bym umrzeæ jak mój dziadek, we ¶nie, a nie w panice jak jego pasa¿erowie..

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •