Poka¿ wyniki od 1 do 5 z 5

W±tek: Problem z po³±czeniem siê z komp.diagnostycznym

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Megablast73
    Do³±czy³
    Feb 2010
    BMW
    E32 730iA 1993 M60B30
    Sk±d
    Warszawa

Problem z po³±czeniem siê z komp.diagnostycznym

Panowie, otó¿ przy okazji mo¿liwo¶ci skorzystania ze zdiagnozowania auta(M60B30) pod³±czaj±c je pod kompa pojawia sie problem.Mianowicie komp siê pluje ¿e na pin-ie nr.17 jest za niskie napiêcie.Mia³em okazjê pod³aczyæ auto do dwóch typów urzadzeñ diagnostycznych i zero komunikacji.Generalnie na pin-ie nr.17 niema napiêcia.Ca³± instalacja w aucie wyg³±da tip-top i niewidaæ sladów ¿adnych ingerencji w ni±.Z wyj±tkiem istnienia instalacji LPG.Wyj±³em dla pewno¶ci bezpiecznik od zasilania kompa LPG aby wykluczyæ ¿e co¶ z³ego to powoduje (¿e co¶ zamotali podczas monta¿u) ale nic to nie zmieni³o w temacie.Oprócz ciekawo¶ci co powie mi komp.diag. to powodem jest migaj±ca przez jaki¶ czas a po¿niej ¶wiec±ca na sta³e kontrolka Airbag.Poprzedni w³±sciciel poinformowa³ mnie ¿e pad³ w³±cznik ¶wiate³ i po wizycie u elektryka który ponoæ musia³ zdj±æ kierownicê pojawi³ sie temat z t± kontrolk±.Osobi¶cie podejrzewam ¿e palant uszkodzi³ ta¶mê ³±cz±c± czy jeszcze gorzej.Tak czy inaczej nie mogê siê po³±czyæ z kompem a nie mam technicznych warunków ani czasu do grzebania w elektryce auta niewiedz±c do czego siê dorwaæ nasamprzód.Mo¿e ktory¶ z kolegów ma do¶wiadczenia zwi±zane z takim problemem? 8/

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Jak ¶ci±ga³ kierownicê (nie wiem po co ) to móg³ w³±czyæ zap³on bez niej i z³apa³o b³±d poduszki i go powiela - je¿eli tak to skasowanie za³atwi problem. Je¿eli nie to mo¿e co¶ nie tak z ta¶m± lub wtyczk± ta¶my.

Co do pod³±czenia kompa - je¿eli nie masz o tym pojêcia i czasu to oddaj fachowcowi (mo¿e byæ przerwa w wi±zce, lub uszkodzona wtyczka itp ) - trzeba szukaæ.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Megablast73
    Do³±czy³
    Feb 2010
    BMW
    E32 730iA 1993 M60B30
    Sk±d
    Warszawa
    Zdemontowalem to zlacze i wyglada Ok.Nie ma zwarcia.Liczylem ze ktos mial dok³adnie tak± akcjê i mnie naprowadzi.S³ysza³em ¿e mo¿e to powodowaæ problem z modu³em steruj±cym klimatyzacj±,ale ten system dzia³a u mnie OK.Problem jak cholera to jest bo demontowaæ krok po kroku ca³± wi±zkê od tego to czaso i pracoch³onne.Nie mam serca do tego bo wszystko wyg³ada jakby od fabryki by³o nieruszane.Co do kontrolki airbag-u to przy okazji naprawy w³acznika ¶wiate³ stopu obada³em z³±cza (wtyczki) od poduszki i s± ok.Nie wiem jak z ta¶m± bo kierownicy nie demontowa³em.A nawet jesli naprawiê przyczyne to z tego co wyczyta³em bez kompa tej wal±cej po oczach kontrolki nie da sie zresetowaæ.Co do w³acznika swiate³ poprzedni w³a¶cicel pewnie neiwiedzia³ jak sie do tego zabraæ albo wyciaga³ zegary coby zmniejszyc wskazanie licznika km :razz: No i szkoda ¿e nie moge sie z tym komp. diag.po³±czyæ bo ciekawi mnie co by za error-y wskaza³.Ostanio nagle przesta³o mi dzia³aæ PDC i o sondach chcia³em sie co¶ dowiedzieæ i elektrozaworach w skrzyni i inspekcja krtyczna siê ¶wieci a nie daje siê skasowaæ metod± zwierania pin-ów ;(

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    by³o e32 m60, teraz po¿yczam matiza od ¿ony
    Sk±d
    Kraków
    Co do b³êdu poduszki - nie musia³ elektricos niczego popsuæ - wystarczy³oby jakby odpi±³ akumulator, a tak przy przerwanym obwodzie dla AirBag wdar³ siê b³±d i siê powiela póki go nie skasujesz.

A co do braku po³±czenia z interfejsem, potrzebujesz troche zaciêcia - tu siê tak zdarza (znam choæby z autbiografii), ¿e siê z³±cze diagnostyczne tak jakby usypia i trzeba troche siê pobawiæ, a¿ za którym¶ razem zadzia³a, i to zarówno na Inpa, jak i DIS

Leszek VIP Vip Awatar siudema
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    by³o e32 m30b35 II89r bêdzie ...?
    Sk±d
    Trzebnica -DeTRoit
    Cytat Zamieszczone przez Megablast73
    Nie wiem jak z ta¶m± bo kierownicy nie demontowa³em.
    Przy z³ym zamontowaniu lub uszkodzeniu ta¶my,odczu³ by¶ to na kierownicy (chrupotanie przy skrêcie),co do reszty ,czyli braku ³±czno¶ci diagnostycznej,proponujê przejrzeæ skrzynkê z bezpiecznikami ,nie chodzi o bezpieczniki tylko o styki ,i oczywi¶cie przewody masy i +
    Lepiej straciæ sekundê w ¿yciu , jak ¿ycie w ci±gu sekundy

http://dachy-trzcinowe.pl/

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •