Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Poka¿ wyniki od 41 do 50 z 50

W±tek: Uk³ad ch³odzenia M62. Pek³a ch³odnica, po¼niej zbiorniczek.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Cytat Zamieszczone przez mario7
    Ja powiem tylko tyle wymieniæ ca³y uk³ad ch³odzenia i po sprawie ja tak zrobi³em i zapomnia³em o problemach z ch³odzeniem auta czy ciekn±cym uk³adem ;)
    :706:

NOWE - to s³owo klucz do wielu tym podobnych kwestii.

Nie wygra z tym silikon, zakrêcana po tysi±c razy stara uszczelka, zu¿yty oring czy 15 letnia ch³odnica z kruszej±cym plastikiem, zapchanymi lamelkami i wydajno¶ci± po której nie zosta³o ju¿ nawet wspomnienie.

Szkoda ¿e zwolennikami druciarstwa i sk³adania wszystkiego na si³ê z pominiêciem podstawowej warsztatowej etyki okazuj± siê tutaj osoby, które w swojej zajebisto¶ci chcia³yby uchodziæ za forumowe ikony tuningu M60 i ekspertów w dziedzinie zwiêkszania osiagów 740i, pomiarów na hamowni i kultu mocy.
    Hipokryzja i amatorka po ca³o¶ci.

Jedyne zdrowe podej¶cie do tego tematu:

Cytat Zamieszczone przez xsilver
    Ch³odnicê do tak starego samochodu kupuje siê tylko now±. U¿ywane skwarki z allegro po za³o¿eniu najczê¶ciej okazuj± siê nieszczelne (mimo, ¿e przed wysy³k± trzyma³y ci¶nienie). Osobi¶cie widzia³em ju¿ kilka takich przypadków...
    Tuczi te¿ zdaje siê by³ adwokatem "nie oszczêdzania" na uk³adzie ch³odzenia.
    Nie chce mi siê szukaæ cytatów, pewnie i tak po³owa znawców siê z tego wykrêci, bo przecie¿ pisz±c to czy tamto, jak zwykle mieli co innego na my¶li.

Wyciek o którym pisze powy¿ej Mrekor - rozszczelnienie insertu przewodu ch³odnicy automatu znajduj±cej siê w ch³odnicy wody, jest kolejnym dowodem na to co napisa³em powy¿ej.
    Mam ze trzy takie ch³odnice BEHR'a z pod M30, na warsztacie kolejnych kilka, w gara¿u jeszcze jedn±, moge zrobiæ zdjêcie na tle dzisiejszej gazety nawet - tylko po co?
    Przekonywanie zadufanych teoretyków to lipa, wysi³ek spory a etos ¿aden.
    W sieci znajdujê kolejne zdjêcia ukazuj±ce takie samo uszkodzenie o jakim pisze mrekor w ci±gu 15 sekund. Na ten sam problem cierpi, albo bêdzie cierpieæ ka¿da fabryczna ch³odnica BEHR w 750i. Nie ma to zwi±zku z temperaturami, bo s³abych punktów jak widaæ jest wiêcej ni¿ ten wyimaginowany "górny lewy róg" w którym zreszt± jest przelew i sta³a cyrkulacja ch³odziwa.
    Upatrywanie istoty tych uszkodzeñ w jakim¶ wyimaginowanym "podwy¿szeniu temperatury" jest i bêdzie dla mnie niedorzeczno¶ci±, podobnie jak sk³adanie motorów klasy M62 na u¿ywanych uszczelkach i silikonie, trytach, gafrze i drucie.
    Czarne e32 w benzynie!

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny
    Tuczi te¿ zdaje siê by³ adwokatem "nie oszczêdzania" na uk³adzie ch³odzenia.
    Zgadza siê, i to siê nie zmieni³o. Choæ akurat w moim przypadku uda³o mi siê dorwaæ u¿ytkowan± przez rok w 540iA na terenie Szwajcarii ch³odnicê produkcji Nissens od kolegi handluj±cego czê¶ciami do E30/32/34/36/38/39. Stwierdzi³em, ¿e jest to kompromis, na który mogê pój¶æ. Mrekor j± widzia³ - jeszcze siê alu ¶wieci :D

wstrz±¶niêty nie zmieszany Awatar WojtekD
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    e38 728 iA
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    11
    sz4l0ny i Zdzira 850I zalecam prowadzenie "niesmacznej"dyskusji poprzez PW lub na gg.

Na pocz±tek usun±³em po jednym Waszym po¶cie i ostrzegam, ¿e zbli¿yli¶cie siê obaj do cienkiej czerwonej linii wyznaczonej przez Regulamin Naszego Forum :)
    Gra muzyka

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Panowie na co dzien borykam sie z robotami "fachowcow" majacych duzo czasu i robiacych remonty silnikow za 500zl ;D Po takiej robocie nie ma grama nowych uszczelek :( wszystko zapackane silikonem a i czesto zdarzaja sie STARE USZCZELKI zalozone poraz drugi pod glowice !!! (to nie zart!)

Fachowosc osoby X lub Y jest dyskusyjna i nie do jednoznacznego ustalenia w dyskusji, jednak kazdego "fachowca" weryfikuje zycie i klienci - nie wiem jak u was ale u mnie w miescie mechanicy majacy troche oleju w glowie maja zawalone terminy przynajmniej 1-3 tygodni do przodu- wiec raczej nie jest problemem wydedukowac co reprezetuje taki co ma full czasu i niskie ceny...

Niestety nie da rady fachowo wymienic uszczelek pod glowica w M60/M62/M62TU za kwote nizsza jak 1000zl
    1. uszczelki
    2. sruby
    3. uszczelki dekli
    4. obrobka 2 glowic - planowanie, docierka zaworow
    5. uszczelniacze
    6. majac otwarty silnik lepiej przyjrzec sie przynajmniej slizgom lancucha- zaden 15-to letni silnik nie ma ich "zdrowych"
    7. ewentualne niespodzianki - a tych tez nie brakuje a tez bija po kieszeni :D

wiec chcac zrobic ten zabieg fachowo to na same czesci ponad 1000zl peknie + koszt robocizny (to juz zalezy od danego warsztatu)
    przy silniku TU nie ma szans zeby ktos zlozyl go POPRAWNIE za 500-600zl tu ceny roboty zaczynaja sie od 1500zl w gore a znalezienie kogos kto naprawde poprawnie zlozy graniczy z cudem

p.s: ceny w realoem sa cenami netto wiec trzeba do nich doliczyc 22% naszego vatu
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Super Moderator Awatar EVAN
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Sk±d
    Kêtaki
    Podzielam zdanie BOSSa. To jest w cholere roboty, za 500z³ mozna zrobiæ silink 4 cylindrowy, a nie V8.
    Oczywi¶cie, ¿e ceny sa ró¿ne. Tak samo jest np z malowaniem.
    Mo¿na pomalowaæ element za 100z³ albo za 500z³ tylko przy takich pracach cena nie jest g³ównym wyznacznikiem, a jakos wykonanej us³ugi.
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Podsy³am ceny czê¶ci bêd±ce wspomnianym "absolutnym moralnym minimum":

11127583115 cena jednostkowa za szpilke 120 z³
    11121741472 330 z³
    11129069055 zestaw uszczelek bez uszczelki g³owicy 1630 z³

Podane ceny s± cenami detalicznymi ASO BMW, bez rabatów.
    Czarne e32 w benzynie!

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    Mieli¶my wrócic do ch³odnic ponoæ????

Apropos ch³odnic szalony jak zaczniesz czytaæ ze zrozumieniem i dok³adnie to zobaczysz, ¿e kaza³em autorowi kupiæ nowa ch³odnicê zbiorniczek i korek :)

Juz z M62 przeskoczyli¶my na wersjê z vanosem??

Wiadomo, ¿e wersja z vanosem do remontu g³owic jest gorsza ale rozmowa dosz³a do momentu M60/M62 nie M62TU.

Hmmm co do fachowców zawalonych czasem kto powiedzia³ ,¿e mój nie jest???

A to, ¿e dobry kolega i klubowicz mojego klubu i robi mi za tanio to kogo¶ boli??

A po drugie to najczê¶ciej fachowcy robi±cy tanio s± zawaleni robota bo polak jak to polak musi zaoszczêdziæ czêsto na si³ê i zawsze szuka po tanio¶ci odzwierciedlenie mamy w trupach na alledrogo.pl

aha szalony po jaka cholere liczysz ceny z ASO??? Co to uszczlek pod g³owice nie idzie kupic poza ASO bo jak chcia³e¶ liczyæ cenami z aso to trzeba by³o od razu tak mówiæ to racja na same czê¶ci nie starczy 2 ko³a tylko kto zdrowy na umy¶le kupuje czesci w aso skoro tej samej jako¶ci zamienniki sa po³owe tansze??

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    11121741472 330 z³

A samochód nale¿y serwisowaæ tylko w aso... B³agam :what:

Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    11121741472 330 z³

A samochód nale¿y serwisowaæ tylko w aso... B³agam :what:
    Panie moderator - zerknij se pan do regulaminu - co pana post wnosi do tematu?

Piszesz pan upomnienia o zachowanie i merytoryke postów to tym bardziej sam sie tego trzymaj.
    Nie podoba ci sie ASO - twoja rzecz, ale trzymaj poziom wypowiedzi bo to nie jest bazar.

To co napisa³em tyczy³o siê wypowiedzi BOSS'a:

" ceny w realoem sa cenami netto wiec trzeba do nich doliczyc 22% naszego vatu"

Nie ma sugestii odno¶nie zlecania serwisu auta w ASO, s± natomiast ceny czê¶ci, stanowi±ce pierwszy w tym temacie jasny odno¶nik do cen materia³ów przy zlecaniu napraw.

Ró¿nica zasadnicza.

PRÓBY EDYCJI B¡D¬ CIÊCIA POWY¯SZEGO PROSZE SOBIE ODPU¦CIÆ!
    Czarne e32 w benzynie!

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I
    Juz z M62 przeskoczyli¶my na wersjê z vanosem??

Wiadomo, ¿e wersja z vanosem do remontu g³owic jest gorsza ale rozmowa dosz³a do momentu M60/M62 nie M62TU.

Hmmm co do fachowców zawalonych czasem kto powiedzia³ ,¿e mój nie jest???

A to, ¿e dobry kolega i klubowicz mojego klubu i robi mi za tanio to kogo¶ boli??
    Czytaj posty ze zrozumieniem- to co napisalem wczesniej tyczy sie wszyskich silnikow V8 w E38, przy TU zaznaczylem tylko ze bedzie jeszcze drozszy w robociznie wiec nikt tu nie odwraca kota ogonem, a koszty podstawowe ktore podalem w punktach sa w kazdym M6X podobne i niestety grubo wyzsze jak 1000zl :(

Zdzira nie wiem jak zawalony jest twoj fachowiec- nie ma to wiekszego znaczenia i nie to bylo sensem mojej wypowiedzi- odnosilo sie to do dyskusji o "fachowosci" ktorej niestety nie mozna zmierzyc/wypisac na szyldzie itp. dywagacje i przekomarzania o tym nie maja wiekszego sensu, a ilosc zadowolonych klientow ktorzy wracaja do danego mechanika tworzac kolejke jest chociaz w jakims stopniu miarodajna.

odnosnie cen na realoem i vat`u chodzilo mi o wypowiedz kolegi Poles`a ;) i wcale nie sugeruje ze trzeba koniecznie kupowac wszystko w ASO :] (to juz osobisty wybor kazdego zainteresowanego)
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •