Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 50

W±tek: Uk³ad ch³odzenia M62. Pek³a ch³odnica, po¼niej zbiorniczek.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010

Uk³ad ch³odzenia M62. Pek³a ch³odnica, po¼niej zbiorniczek.

Witam. Jecha³em kilkadziesi±t kilometrów przepisowo (spokojnie), pó¼nij lekki but i pêk³a ch³odnica z boku. Laweta, zmiana ch³odnicy. Na postoju chodzi³ 30min, test nr.7, gazowanie, temperatura od 102- 106'C. Zrobi³em ok 70km w kawa³kach i ok. Pó¼niej normalna jazda i na ma³ym odcinku rozpêdzenie siê do 200km/h i pêk³ zbiorniczek wyrównawczy. Silnik M62 97r. Co mo¿e byc przyczyn±,bo ju¿ obawiam siê najgorszego (g³owica, uszczelka).

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Podmieñ zbiorniczek i do nastêpnej próby podejd¼ z korkiem zbiorniczka dokrêconym do lekkiego oporu.

Zorientuj siê czy na wolnych obrotach nie pojawiaj± siê b±belki powietrza w zbiorniku wyrównawczym, mog± byæ bardzo ma³e i trudne do zauwa¿enia.
    Czarne e32 w benzynie!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    BMW E38 740i M62B44
    Sk±d
    Warszawa
    Najmarniej pompa wody zapowietrza uklad (jakies 600zl zamiennik)
    albo uszczelki pod glowica (2000zl )
    lub pekinieta glowica (nie pytaj)
    badz wszystko na raz
    temat przerabialem (u mnie waln±³ wyrównawczy i kable rozrywalo)

a i nie zapomnij po robocie wymienic wszytkich kabli od wody bo juz raczej nie maja swoich wlasciwosci
    Kiedy ogarnia Ciê ochota do pracy, usi±d¼ i poczekaj a¿ Ci przejdzie...

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    Je¶li mo¿na zapytac w jaki sposób pompa wody mo¿e zapowietrzyc uk³ad? Mechaniki nie mam tak ogarniêtej:)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    735
    Sk±d
    wlkp
    Witam
    Jak by kolega potrzebowa³ pompy wody na podmiankê to mogê koledze pomóc jak±¶ mam tam w gara¿u, mo¿e to w³asnie byæ ¿e pompa zapowietrza.

pozdrawiam
    MIGL@NC

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    Na dodatek dodam,¿e korek oleju jest tylko od oleju, a korek zbiorniczka tylko od p³ynu, wiêc mo¿e ewentualny problem z g³owic±/uszczelk± mo¿na wykluczyc? Jest mo¿liwo¶c, ¿e uszczelka/g³owica tylko przy ostrej je¼dzie robi takie psikusy? Czy musia³a by zwiêkszac ci¶nienie ca³y czas?
    E38MIGLANC- dziêkujê za zaanga¿owanie, w razie czego wiem do kogo siê zg³osic.

Super Moderator Awatar EVAN
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Sk±d
    Kêtaki
    Mia³em podobny przypadek. U mnie okaza³o siê, ¿e ch³odnica by³a zapchana i ju¿ nie ch³odzi³a. Wymieñ ch³odnicê, zbiorniczek i patrz co siê dziejê. U mnie po takiej wymianie by³o wszystko OK.
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar 1endzi
    Do³±czy³
    Oct 2010
    BMW
    e34 524td i 535i, obecnie e38 730i
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez EVAN
    Mia³em podobny przypadek. U mnie okaza³o siê, ¿e ch³odnica by³a zapchana i ju¿ nie ch³odzi³a. Wymieñ ch³odnicê, zbiorniczek i patrz co siê dziejê. U mnie po takiej wymianie by³o wszystko OK.
    ch³odnice zmieni³, no chyba ¿e nie na now±

w korku wyrównawczego jest jak pamiêtam zawór, mo¿e on pad³, wymieñ dla pewno¶ci korek

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    Po pierwsze korek to koszt z 60z³ a on dba o ci¶nienie

Po drugie w silnikach M62 standardem jest rozwalaj±c± siê ch³odnica wê¿e zbiorniczek itp ten silnik chodzi w ponad 100 stopniach co strasznie niszczy wszelkie uk³ady ch³odz±ce. Praktycznie ka¿de M62/TU ma te problemy lub bêdzie je mieæ.

Jed¼ do mechanika niech obejrzy pompê wody za oko³o 500z³ s± ju¿ dobre zamienniki.

No i wymiana profilaktycznie ch³odnicy je¿eli za³o¿y³e¶ u¿ywan± potem zbiorniczka, korka i dobrze obejrzyj wszystkie wê¿ê zw³aszcza te przy pod szybiu czy nie ³apie tam powietrza.

A cod o straszenia remontem uszczelek to koszt uszczelek to z 300-400z³ tak¿e bez jaj panowie.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    BMW E38 740i M62B44
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I

A cod o straszenia remontem uszczelek to koszt uszczelek to z 300-400z³ tak¿e bez jaj panowie.
    i zapewne kazdy mechanik wymieni je za darmo
    co to za problem zdjac dwie glowice , splanowac i tak dalej to wszystko robia za darmo...
    napisalem ze lacznie bedzie kosztowac jakies 2000zl
    Kiedy ogarnia Ciê ochota do pracy, usi±d¼ i poczekaj a¿ Ci przejdzie...

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •