Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: [ elektryka] centralny stop, co wy na to ? ktoś chętny aby t

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    a ja 3 stopu niemam :D i niechcem miec, szyba duzo ladniej wyglada bez tego stopu

Zaawansowany Użytkownik Awatar chester
    BMW
    E66 730Ld
    Ciekawe jakby działało gdyby zamiast żarówki wsadziło się żarówkę led - te co tak popularne są na alledrogo?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 4.4iLA, było e32 3.0 m60
    Cytat Zamieszczone przez Mat88
    a tam stabilizatora napięcia nie widziałem, a taki element co "oszukuje" czujnik to pewno dioda zenera włączona w kierunku przewodzenia
    Czyli taka dioda oszuka lcm żeby nie było błędu?

Zaawansowany Użytkownik Awatar Mat88
    BMW
    E38 728iA
    Tak włączona dioda Zenera powinna prostować przebieg sygnału podobnie jak stabilizator napięcia. Myślę że LCM działa na zasadzie, że kiedy żarówka ma wysoką rezystancję to powoduje błąd bo spalona żarówka ma wysoką rezystancję według pomiarów omomierzem ponieważ ma żarnik albo przerwany albo przepalony do takiego stopnia że materiał (wolfram) traci właściwości konduktancji. Więc myślę że gdyby zastosować taki sterownik ledów (kompletny z elementami) to nie powinno być takiego problemu, tyle że trzeba by się dobrze zastanowić nad budową układu takiego sterownika czy rozprowadzenie i rodzaj sygnału nie będą powodowały błędu :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar adamowizna
    BMW
    e38 728i
    jeśli chodzi o żarówki z allegro to koszt wymiany wszystkich żarówek z tyłu + kierunki przód to koszt ok 170 - 190zł a koszt lamp z ledami na pozycjach i stopach 450zł - 600zł (czerwono białych), więc namyślam się czy kupic lampy czy żarówki led oczywiście centralny stop będę robił z kolegą elektrykiem od zera narazie prowizorkę zrobimy a później będziemy to udoskonalac :)

zdjęcie lamp:
    http://zapodaj.net/7c41e73f752d.jpg.html

zdjęcie żarówek:
    http://zapodaj.net/b529f084c3ab.jpg.html
    Radośc z Jazdy :)

Uprawnienia umieszczania postów