Umweltpalektte dla 730d

Wątek: Umweltpalektte dla 730d

1. tomashbo powiedział/a:

Umweltpalektte dla 730d

Witajcie. W najbliższy weekend wybieram się do Berlina. Z tego co wiem i tak dostanę czerwoną plakietkę (730d z 10.1998), a obecnie do ścisłego centrum wjazd mają tylko zielone plakietki + żółte zarejestrowane w innym kraju niż DE. Darowałbym sobie ten temat, bo i tak nie wjechałbym do centrum (data wskazuje na czerwoną), ale:

Nr 1
    Nr 2
    Nr 3

Z tego co wiem 730d/740d dopiero z ostatniego roku produkcji mogły dostać żółtą plakietkę. Skąd więc w tych starszych poliftach nawet zielone plakietki? Niektóre wyjeżdżały z fabryki ze specjalnymi filtrami czy po prostu ktoś sobie "załatwił'?

2. Awatar coboss

coboss powiedział/a:
    Bo to Turcy sprzedają Panie :D

1 link - teoretycznie powinna być to wersja jeszcze 135KW i Euro2 ale patrząc na przebieg może miał silnik wymieniany z osprzętem na nowszy ;D

2 link - ok

3 link - ściema totalna, gość sobie ubzdurał aby 135KW miało Euro3

Oczywiście mogę się mylić :)
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

3. Awatar Bezi

Bezi powiedział/a:
    Ja ostatnio wjechalem swoim do samego centrum...fakt ze autko z 2002r :D
    Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."

4. Awatar Aldik

Aldik powiedział/a:
    W 740d z 2000r miałem żółtą a w E65 745 mam zieloną

5. tomashbo powiedział/a:
    Dzięki za odpowiedzi ;)

Doprecyzuję:

Silniki benzynowe
    - do 1993 - brak możliwości plakietki
    - po 1993 - zielona plakietka

silniki diesla
    - 1997 - 2000 czerwona
    - 2000 - 2005 żółta
    - >2005 zielona

Obecnie do samego centrum Berlina można wjechać mając zielona nalepkę (lub zółtą jeśli jestesmy spoza DE). i tu jest pytanie: skąd na w/w samochodach zielone nalepki? Coboss, uważasz, że na tym z drugiego linku zielona nalepka jest OK? Myślisz, że ma jakiś dodatkowy filtr? Dziwi mnie to, cieżko mi w to uwierzyć.

6. Awatar BOSS

BOSS powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez tomashbo
    Obecnie do samego centrum Berlina można wjechać mając zielona nalepkę (lub zółtą jeśli jestesmy spoza DE). i tu jest pytanie: skąd na w/w samochodach zielone nalepki? Coboss, uważasz, że na tym z drugiego linku zielona nalepka jest OK? Myślisz, że ma jakiś dodatkowy filtr? Dziwi mnie to, cieżko mi w to uwierzyć.
    Zamontuj DPF czyli Diesel-Partikel-Filter koszt okolo 1000Eur i dostaniesz zielona plakietke (bez sciemy i innych kombinacji- full legal) :]
    A tak naprawde te plakietki to kolejna poroniona eko-sciema w niemczech, badania wykazaly ze poziom zanieczyszczen w duzych miastach spadl o jakis niecaly promil wiec granica bledu pomiarowego :( no ale skoro mozna sprzedac naklejke ktora kosztuje w produkcji 3centy za 5,40Eur czyli okolo 15000% przebitki to kto by rezygnowal z takiej zyly zlota :(
    a co gorsze DPF wylapuje tylko wieksze czastki - te male m.in szkodliwe dla czlowieka (rakotworcze) i tak wala w powietrze

p.s: taniej ci wyjdzie wkalkulowac ewentualna "sztrafkie" (30eur) za brak plakietki jak kombinacje z filtrami i pchanie kasy eko-wyzyskiwaczom
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

7. Awatar coboss

coboss powiedział/a:
    Coboss, uważasz, że na tym z drugiego linku zielona nalepka jest OK? Myślisz, że ma jakiś dodatkowy filtr?
    Ja tylko sprawdzałem opis techniczny auta, na nalepkę nie patrzyłem, te dane są brane z xxxx więc zapewne auta od Turków a Ci mogą napisać wszystko jak przyjedziesz na miejsce to połowa rzeczy się nie będzie zgadzać...

W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

8. tomashbo powiedział/a:
    Nalepka sama w sobie nie jest biznesem, jest determinantą popytu na samochody używane. Dzięki temu rośnie sprzedaż nowych samochodów.

Co do DPFa - temat znam, ale to raczej wynalazek stosowany od zaledwie kilku lat i wiemy wszyscy, że w e38 ich nie montowano - i ja nie zamontowałbym tego u siebie, nie w tym celu, nie będąc przypartym do murem ;] Traktuje to jako ciekawostkę i ustalenie czy nasze samochody nie opuszczały fabryki z tak bardzo innymi normami spalin.

Coboss - czytać ogłoszenia umiem, specjalnie wysłałem linki tych ogłoszeń, gdzie na zdjęciu widać nalepkę i jej kolor, więc nie jest to tylko błąd przy wypełnianiu formularza ;) tłumaczenie, że to Turki kombinują jest najbardziej sensowne. Interesujące jakim kanałem to robią, czy poprzez znajomych na stacjach czy poprzez podrabiane samych nalepek. W sumie to nic trudnego kiedy nalepka jest wypełniana ręcznie, nie wymaga adnotacji w dowodzie rejestracyjnym.

Czy ktoś z Was doświadczył kontroli ze względu na nalepkę - chodzi mi o to, czy zatrzymywali Was w celu weryfikacji zgodności koloru nalepki z emisją spalin w Waszym samochodzie?

Dla ścisłości - sztrafka to 40€.

9. Awatar coboss

coboss powiedział/a:
    czy poprzez podrabiane samych nalepek.
    Ja byłem w DE 2 razy szukając auta i chyba z 5-6 razy wpadłem na Turków oni są delikatnie mówiąc nienormalni! Wcale bym się nie zdziwił jakby to było zrobione przez nich pod zdjęcie na Mobile. Rzeczy i fałszerstwa jakie oni potrafią robić z autami wykracza po za wszelką granicę, po za tym są głupi i robią to w taki sposób, że i tak każdy to zauważy ale niestety dopiero po oględzinach auta na żywo :/

Jak pisałem mogę się mylić oczywiście ale mi to i tak śmierdzi po prostu Turkiem i ich kombinowaniem :)

10. Awatar BOSS

BOSS powiedział/a:
    Interesujące jakim kanałem to robią, czy poprzez znajomych na stacjach czy poprzez podrabiane samych nalepek. W sumie to nic trudnego kiedy nalepka jest wypełniana ręcznie, nie wymaga adnotacji w dowodzie rejestracyjnym.

Czy ktoś z Was doświadczył kontroli ze względu na nalepkę - chodzi mi o to, czy zatrzymywali Was w celu weryfikacji zgodności koloru nalepki z emisją spalin w Waszym samochodzie?

Dla ścisłości - sztrafka to 40€.
    Aktualnie nic nie przekombinujesz bo maja centralny system i od razu beda wiedziec ze na twoje auto nie wydali takiej lub zadnej naklejki a wtedy "sztrafka" jest gruuuuba i do tego poprzedzona sprawa w sadzie...
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!