-
Początkujący Użytkownik
No i nie mogę się do końca zgodzić.
Po pierwsze BLOS naprawdę zabezpiecza przed wybuchem związanym ze złą mieszanką (przynajmniej w dużym stopniu) - jeśli jest odpowiednio wyregulowany. Strzał występuje przy zbyt ubogiej mieszance, więc jeśli ktoś nie będzie na siłę usiłował oszczędzać paliwo...
Co do zabezpieczenia w razie wybuchu, tak jak pisałem - mam wątpliwości. Ale jeśli się dba o instalację zapłonową i ma wszystko dobrze wyregulowane - strzału być nie powinno. Zanim założyłem BLOSa - strzelał mi wielokrotnie, raz wywalając mi pokrywę przepływomierza. Od założenia - ani razu. A osiągi poszły w górę.
Co do tego czy lepszy BLOS czy sekwencja - no zapewne sekwencja. Co do kosztów - nie znam kosztów sekwencji, więc się nie wypowiem, ale obawiam się czy tania sekwencja jest tak samo dobra jak droga - cena chyba z czegoś wynika. Więc żeby się nie okazało,że jednak najtańsza sekwencja nie jest lepsza :) Ale tu się nie wypowiem, badań nie robiłem. Natomiast mogą być inne sytuacje: albo masz już instalację starego typu i chcesz ją usprawnić przy niewielkich kosztach- dokupujesz BLOS i za 300 masz o niebo lepiej. Albo też masz samochód, gdzie sekwencji nie można założyć - z tego co kojarzę, do sekwencji potrzebna jest sonda lambda, ja na przykład jej nie mam.
Uprawnienia umieszczania postów