Witam koledzy. Ostatnio zauważyłem że moje e38 dużo pali miasto 20-30l , trasa 15-18l PB (przy normalnej jeździe). Więc pojechałem na komputer i pokazało jakiś błąd sondy lambda. Czy to możliwe że przez to czy może kryć się za tym coś innego ?
Witam koledzy. Ostatnio zauważyłem że moje e38 dużo pali miasto 20-30l , trasa 15-18l PB (przy normalnej jeździe). Więc pojechałem na komputer i pokazało jakiś błąd sondy lambda. Czy to możliwe że przez to czy może kryć się za tym coś innego ?
To może być przyczyna. Sonda informuje komputer o składzie spalin a to ma wpływ na dawkowanie paliwa itd. Ja sprawdziłbym najpierw połączenia sondy (kabel, wtyczka)
Błędy sondy są również generowane przez uszkodzony przepływomierz. Usterka przepływomierza przekłada się na duże spalanie. Spróbuj tędy poszukać zanim za sondy się weźmiesz.
A ma to również wpływ na zachowanie wskaźnika spalania na liczniku ? Bo u mnie jadąc stałą prędkością po prostej drodze wskaźnik pokazuje np 10-11 litrów a co chwila skacze na 20+ kiedy nie dodaje gazu i pedał jest w tej samej pozycji.
Było E38 728i M52B28 1996r... Jest E39 540iA M62B44TU 2002r... A to dopiero początek ;))
no to wygląda na przepływke, ja podobnie miałem....Zamieszczone przez Proyer
powinien błąd na kompie wyskoczyć że przepływka świruje...
Mi nie wyskakiwał a była klepnięta.
A wie ktoś może ile taki przepływomierz może kosztować i jaki to musi być do 728i z 1996r ?? Bo na allegro sporo jest ich i każdy inny
Było E38 728i M52B28 1996r... Jest E39 540iA M62B44TU 2002r... A to dopiero początek ;))
Do mojej z Boscha kosztuje około 1000zł (zależy gdzie kupisz) a do 728 może być tylko tańszy. Odradzam z góry zamienniki za 300zł. Montujesz je i za jakiś czas wymieniasz (bezsens). Raz to kupiłem i na gwarancji ze 3 sztuki wymieniłem. Możesz spróbować używkę ale ona padnie niewiadomo kiedy (może od razu może za dwa lata). Poza tym na nowej przepływce auto lepiej ciągnie.
No właśnie u mnie kolejne dziwne zachowanie to że np wciskam gaz do połowy i ciągnie tak sobie a jak lekko odpuszczę to znacznie lepiej. To też podchodzi pod przepływomierz ? Pytam dla pewności :PZamieszczone przez joe white
Też, pod zdychającą pompę paliwa i zatkane przewody paliwowe z filtrem paliwa włącznie. Przerabiałem ten temat i miałem podobne objawy. Ale na razie skup się raczej na przepływce.
U mnie przed wymianą tych części muliła przy wciśniętym pedale na 100%, a jak odpuszczałem to dostawał dopiero ciągu. Jak to wszystko powymieniałem to auto nie do poznania.