Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 26

W±tek: problem z prêdko¶ci± w e38 - pomó¿cie

problem z prêdko¶ci± w e38 - pomó¿cie

witam.moze ktos powie jaka jest przyczyna mojej usterki.do tej pory jezdzilem na ko³ach 255/45/17 i potrafilem zamkn±c licznik mojego bmw 740.teraz za³ozylem ko³a 235/35/20 przód i 275/40/20 tyl i max predkosc mojego auta to 160-170km/h .dodatkowo jak wcisne gaz do dechy zaswieca mi sie kontrola trakcji i abs i nie gasnie az nie zgasze silnika..moze ktos wie dlaczego tak jest.ja mysle ze dlatego ze roznica w srednicy przednich i tylnych kol to ok 7 cm.zamowilem juz na tyl 265/30/20 wiec bedzie podobnie jak z przodu.myslicie ze wtedy ta dolegliwosc mu przejdzie??

doradzcie co zrobic??

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2010
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Lublin/Pu³awy
    Zdecydowanie tak poniewa¿ jedne ko³a krêc± siê szybciej ni¿ drugie i systemy odczytuj± to jako po¶lizg i g³upiej±. Nie wolno kombinowaæ ze ¶rednicami kó³. Czym siê kierowa³e¶ zak³adaj±c ró¿ne ¶rednice?

Lary, nie kierowalem sie niczym.kupilem zestaw felg z 4 oponami 275/40/20 ale okazalo sie ze sa za duze na przednia o¶ wiec wymienilem przednie opony na ni¿sze i bylo ok..

to ze to powoduje zaswiecenie sie kontroli trakcji i abs to rozumie..ale co z ta predkoscia???

a tak na marginesie to ostrzegam wszystkich przed takim rozmiarem felg..konfort jazdy jest zerowy.wszystko trzesie ,skacze- masakra.wyglada cudownie musze przyznac.ludzie sie ogladaja ale to nie jest tego warte

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2010
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Lublin/Pu³awy
    je¶li masz za du¿e ko³o, to jedziesz szybciej ni¿ pokazuje licznik, je¶li chcesz mieæ felgê 20" to musisz na ni± za³o¿yæ nale¶nika ¿eby ¶rednica by³a jak zaleca fabryka. profil opony to nie s± milimetry, tylko % szeroko¶ci.

Lary, wiem o tym ale wlasnie dlatego nie mam pojecia dlaczego to auto nie chce jechac szybciej niz 170km/hi to jest predkosc rzeczywista bo nawigacja pokazuje tyle samo..problem kontroli trakcji i abs jest jasny i wiem ze jak na obu osiach beda podobne srednice opon to problem zniknie.ale o co chodzi z ta niska predkoscia?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Mat88
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E38 728iA
    Sk±d
    Warszawa
    a masz czujnik ci¶nienia opon ? czasem po zmianie kó³ komputer g³upieje i robi cuda....
    w moim e60 po zmianie kó³ na zimowe zacz±³ komputerek gwizdaæ ¿e z³e ci¶nienie, mo¿e akurat w e38 ten problem objawia siê inaczej ?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2010
    ale co ma wysoko¶æ opony przedniej do tylniej przecie¿ nie masz napêdu 4x4 wiêc mo¿esz sobie na przód za³o¿yæ 15 a na ty³ 20" i musi ¶migaæ . A zmieñ kola spowrotem na 17 i bêdzie to samo podej¿ewam ze ASC ci siada i komp nie pozwala dalej dla bezpieczeñstwa

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2010
    Cytat Zamieszczone przez ...Janek...
    ale co ma wysoko¶æ opony przedniej do tylniej przecie¿ nie masz napêdu 4x4 wiêc mo¿esz sobie na przód za³o¿yæ 15 a na ty³ 20" i musi ¶migaæ . A zmieñ kola spowrotem na 17 i bêdzie to samo podej¿ewam ze ASC ci siada i komp nie pozwala dalej dla bezpieczeñstwa
    je¿eli jest kontrola trakcji to ¶rednice kó³ musz± byæ takie same poniewa¿ jedna o¶ bêdzie siê krêciæ szybciej od drugiej a komputer odczytuje takie co¶ jako po¶lizg i g³upieje

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2010
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Lublin/Pu³awy
    Cytat Zamieszczone przez Stachu909
    ...Janek... napisa³/a:
    nie jest istotne jak± masz ¶rednice felgi ale do felgi musisz dobraæ taki profil opony ¿eby ¶rednica ko³a nie odbiega³a od fabrycznej.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2010
    pisz±c kó³ mia³em na my¶li felga+opona ;)

czyli zestaw felga+opona powinny mieæ wszêdzie taka sam± ¶rednicê

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •