Poka¿ wyniki od 1 do 9 z 9

W±tek: [uk³ad ch³odzenia] Prawid³owe odpowietrzenie,brak strumienia

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    V8 V8 lalala
    Sk±d
    £ód¼

[uk³ad ch³odzenia] Prawid³owe odpowietrzenie,brak strumienia

Witajcie!

Mam nastêpuj±cy problem, otó¿ brakuje u mnie strumienia p³ynu z rurki, w zbiorniczku wyrównawczym.

Auto wydaje siê odpowietrzone, ogrzewanie funkcjonuje prawid³owo, visco siê za³±cza nie puchn± wê¿e, termostat te¿ siê otwiera, który dzisiaj de facto równie¿ wymieni³em na nowy Wahlera.

Mêczy mnie ta kwestia, gdy¿ z tego co mi wiadomo, owy strumieñ jest efektem dobrze pracuj±cego i odpowietrzonego uk³adu ch³odzenia.

Nadmienie, i¿ kompresja nie bije do uk³adu, czego jestem pewien, jedynie wydaje mi siê, ¿e wiskoza nieco ju¿ niedomaga, a konkretnie za³±cza siê przy nieco wy¿szych obrotach ok. 2ty¶,
    ale ona raczej nie ma wp³ywu na ten nieszczêsny strumieñ.

Zapomnia³em dodaæ, ¿e z tej rurki co¶ siê jakby minimalnie s±czy, ale na pewno nie ma to nic wspólnego z pojêciem "strumienia"

Pomó¿cie mi drodzy forumowicze.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw

Re: [uk³ad ch³odzenia] Prawid³owe odpowietrzenie,brak strumi

je¶li pompê wody masz fabryczn± to te¿ wymaga wymiany pewnie :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    V8 V8 lalala
    Sk±d
    £ód¼
    Te¿ my¶la³em nad ni±, ale chyba j± ju¿ kto¶ wymienia³ tak mi nadmieni³ jeden z mechaników swego czasu, ale pewno¶ci nie mam.
    Generalnie uciskaj±c w±¿ przy pompie, czuæ przep³yw (tak mi siê wydaje jutro jeszcze raz sprawdzê).
    Robi³em ostatnio trasê ponad 500 km i nic siê nie dzia³o, a przy niesprawnej pompie, chyba by³by k³opot?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    V8 V8 lalala
    Sk±d
    £ód¼
    Dzisiaj przejecha³em chwilê i wydaje siê w porz±dku..

Sam nie wiem, poje¿d¿ê jeszcze trochê i zobaczê, czy nic siê nie dzieje, ale tak czy s

siak na pewno nie zaszkodzi wymieniæ jej.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Na otwartym zbiorniku wyrównawczym - jak podniesiesz obroty z ja³owego to te¿ siê nie pojawia strumieñ z wê¿yka przelewowego?

Je¶li nie ma go przy wy¿szych obrotach, na ciep³ym silniku i przy otwartym termostacie to nie ma ludzkiej si³y ale taki uk³ad jest nie sprawny.

Bez przelewu zagrzeje siê szybciej czy pó¼niej, kwestia tego kiedy z³apie d³u¿szy postój, korek, zw³aszcza bez ogrzewania, samo wisco - nawet ganz nówka w pewnym momencie nie wyrobi, nawet je¶li to zajmie d³u¿sz± chwile.
    Czarne e32 w benzynie!

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar norbitor
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    e32
    Sk±d
    sc
    Mo¿e byæ zatkany cienki króciec wychodz±cy z ch³odnicy.
    Sci±gnij cienki wê¿yk i przepchaj drutem.
    (0o=[][]=o0)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar marek1132
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Sk±d
    Czêstochowa
    Dok³adnie,tak jak napisa³ kolega wy¿ej,w ch³odnicy z biegiem czasu zbiera siê szlam i tworzy siê kamieñ,mo¿iwe,¿e jest przypchany króciec,kawa³ek drutu i problem z g³owy.
    "My¶lenie to najciê¿sza praca z mo¿liwych i pewnie dlatego tak niewielu j± podejmuje." - Henry Ford

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    V8 V8 lalala
    Sk±d
    £ód¼
    Witajcie.

Dzisiaj od rana trochê podzia³a³em i szczê¶liwie skoñczy³o siê na przeczyszczeniu

przewodu, oraz "dziurki", w zbiorniczku odpowietrzaj±cym (fotka ) wystarczy³ kawa³ek

drutu, trochê wody i nieco samozaparcia aby zobaczyæ upragniony "wodospad" ; ).

Czytaj±c teraz, wasze sugestie okaza³y siê prawid³owe mimo, i¿ ch³odnicê mam now±

oraz p³yn, widocznie jaki¶ kaprawy syf siê napatoczy³ i trochê napsu³ mi krwi ; )

Pozdrawiam i dziêki za zainteresowanie ; )

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar DoDominik
    Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    e32 m30b30 88'
    Sk±d
    Kluczbork
    Blog
    9
    Ja dzisiaj z tego króæca kompresorem wydmucha³em kawa³ki sylikonu 8/

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów