Piękne BMW, mnie tylko rażą te czarne plastiki przy chromach. Pozdrawiam! ;)
Piękne BMW, mnie tylko rażą te czarne plastiki przy chromach. Pozdrawiam! ;)
facebook.com/djbinek
chomikuj.pl/djbinek
Specjalnie dla Ciebie :)
Po dluzszej przerwie w temacie napisze co sie zmienilo po zimie. Wymienilem kilka rzeczy z racji tego, ze byly jeszcze fabryczne ;) Jeden z wahaczy przednich, ten wygiety zostal wymieniony w zeszlym roku. Tej wiosny zabralem sie za reszte:
-wahacz wygiety prawy (Meyle HD),
-oba wahacze aluminiowe przednie (Meyle HD),
-poduszka silnika lewa (Lemforder), (wymiana byla w sumie bez powodu, tak dla swietego spokoju, bo slyszalem, ze dosc czesto dochodzi do ich zerwania),
-kupilem dwa wahacze tylne gorne (Febi), ale wymienilem tylko z lewej strony, bo z prawej nie ma jeszcze luzow.
Chce jeszcze zrobic stabilizatory z przodu i moze skusze sie na calkowicie nowe hamulce na obu osiach tak dla swietego spokoju.
Poza tym reszta to juz glownie czesci eksploatacyjne:
-filtr powietrza
-Olej Mobil 1 0w40 + filtr
-swiece zaplonowe NGK Laser Platinium
Czeka mnie w tym miesiacu tez wymiana plynu w chlodnicy. Mialem kupic plyn BMW z serwisu ale chyba sprobuje Zerex-a G05, po namowach kolegow z Bimmerforums.
Pozdrawima i postaram sie zrobic kilka nowych zdjec. Moze jutro bo mamy tutaj Memorial Day wiec jutro wolne :D
Ostatnio edytowane przez matraks ; 29-05-2011 o 22:37
Po licznych bojach i po przeczytaniu setek stron poswieconych wymianie oleju w automatycznej skrzyni biegow, postanowilem zaryzykowac :) Opisze po krotce caly proces. Wszystko trwalo ok 4 godzin, lacznie z podnoszeniem samochodu i sprzataniu powstalego syfu :/.
Zaznacze, ze skrzynia dzialala dobrze i nie bylo niepokojacych oznak zuzycia.
Potrzebne narzedzia:
-nasadka Torx T27 na srubokret i klucz
-nasadka imbusowa 8mm do wlewu i spustu
-srubokret plaski
-klucz dynamometryczny
-pompka
-duza ilosc szmatek i recznikow papierowych
Silaaz jaka dokrecamy sruby to 10NM srubki Torx T27 od miski, 35NM wlew, 30NM spust.
Na poczatek zestaw filtr IBS Filtran+uszczelka+korek spustowy, oryginalny montowany fabrycznie do skrzyn 5hp24 przez ZF.
Najlepiej calosc robic na kanale ale ja takiej przyjemnosci nie mialem, wiec zostaly mi tylko rampy. Osobiscie odradzam uzywania koziolkow lub jak inni mowia jack standow, ze wzgledu na wykonywanie wiekszosci czynnosci pod samochodem. Bezpieczenstwo najwazniejsze ;)
Olej powinien byc lekko rozgrzany ale nie goracy. Wystarczy 5 min na biegu jalowym. Wchodzimy pod samochod od strony pasazera gdzie znajduje sie wlew. Umiejscowiony jest z boku od strony silnika. I treaz UWAGA! Zanim odkrecicie korek spustowy upewnijcie sie, ze uda wam sie odkrecic korek przy wlewie! Bo jesli spuscicie olej a pozniej nie da rady odkrecic wlewu to zostaje juz tylko laweta. Wlew luzujecie ale nie odkrecacie go calkowicie.
Teraz odkrecacie korek spustowy i spuszczacie olej. Bedzie go ok 4 litrow.
Nastepnie odkrecamy 22 sruby Torx T27
Te sruby Torx T27 lubia sie ukrecac wiec zanim zabierzecie sie za odkrecanie nalezy dokladnie je oczyscic np. szczoteczka do zebow.
Teraz najlepsze :) Nie odkrecajcie calkowice miski bo upackacie wszystko naokolo lacznie z soba. Zostawlem sobie 2 poluzowane sruby na jednym koncu i powoli opuszczalem miske zeby zlac reszke oleju, ok 1litra.
Miska wygladala tak
Magnesy w mazi ale na szczescie nie bylo ani jednego opilku metalu, wiec skrzynia w dobrym stanie i wiele jeszcze kilometrow przejedzie (mam nadzieje :))
Teraz macie stary filtr na widoku. Przykrecony jest rowniez srubami Torx T27 (2 sztuki)
No i wyjasnila sie najwieksza niewiadoma, czyli czy byl kiedys wymieniany olej w mojej e38... No i nie bylo nigdy wymiany niestety. Filtr z roku 2000 z czerwca!
Olej a raczej szambo ktore po nim zostalo po 10 latach i 200tys km. Na szczescie nie bylo zadnych skrzepow i nie smierdzial spalenizna ale widac po nim juz skrajne zuzycie.
Porownanie filtrow "side by side"
Z uszczelki tez juz za wiele nie zostalo. Pekala przy lekkim dotyku.
Nowy filtr juz na miejscu
Mycie i odtluszczanie miski
Miske przykreca sie srubami jedna po drugie a nie diagonalnie po przekatnej. Sila 10NM.
I teraz naciekawsza czesc, czyli napelnianie skrzyni olejem. Uzywalem do tego malej, recznej pompki, ktora sprawdzila sie doskonale. Przepompowalem ok 4 litrow, az z korka zaczal saczyc sie olej. Teraz nalezy uruchomic silnik i powoli przeskakujemy przez poszczegolne biegi zatrzymujac sie na 2-3 sek na kazdym. Powtarzamy tak 3-4 razy zeby miec pewnosc, ze wypelnia sie wszystkie kanaliki. Pomocne bedzie tez wlaczenie klimatyzacji, ktora zwiekszy obroty na biegu jalowym. Zostawiamy silnik wlaczony i uzupelniamu olej do momentu az z korka zacznie leciec maly strumien oleju. Calosc nalezy wykonac w miare szybko tak aby temperatura oleju byla pomiedzy 30-50 stopni Celcjusza. W moim przypadku wyszlo ok 6 litrow oleju. Za tydzien sprawdze czy sa jakies wycieki i jeszcze raz sprawdze poziom oleju.
Wrazenia po wymianie sa pozytywne. Biegi przelaczaja sie delikatniej, praktycznie niezauwazalnie. Wymienilem ok 55% oleju na czysty, 45% to nadal stary, zuzyty Esso. W przyszlym roku chce powtorzyc cala zabawe ale juz tylko bez odkrecania miski. Samo zlanie oleju i uzupelnienie nowym.
Zalalem olej Valvoline MaxLife do skrzyn powyzej 100tys km. Spelnia specyfikacje Esso LT71141 i jest uzywany z powodzenie przez wielu wlascicieli e38 na Bimmerfoums. Zobaczymy jak bedzie z kazdym nastepnym kilometrem
Mam nadzieje, ze komus sie przyda moj opis. Jesli Moderatorzy uznaja to za stwosowne to przeniescie ten post do dzialu "Schematy/Instrukcje"
Pozdrawiam Michal
Ostatnio edytowane przez matraks ; 27-06-2011 o 04:17
fajny opis, może byś go wydzielił do działu technicznego tak by był widoczny.
Super opis dokładne zdjęcia jak i również opis gratuluje chęci i zapału do własnych pracy przy bmce satysfakcja bezcenna :)
Satysfakcja z wykonanej samodzielnie pracy rzeczywiscie jest bezcenna :) Ale wazniejsze jest to, ze jak robie wszystko sam to wiem przynajmniej, ze bedzie to zrobione tak jak powinno. Naczytalem sie opini ludzi, ktorzy kazali wymienic olej niby "fachowca" a pozniej okazalo sie, ze zamiast oryginalnego filtru byl zamontowany zamiennik. Czeka mnie jeszcze dokladne sprawdzenie poziomu oleju tak dla pewnosci. Mam nadzieje, ze komus sie przyda moj opis :)
Olej u ciebie w skrzyni byl taki zielonkawy? czy to po prostu blad matrycy aparatu?
Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!
No i stalo sie... Sprzedalem dzis swoja 7er :( dziwne uczucie jak ktos obcy zabiera moje BMW. Swiat idzie do przodu wiec jakos wylize rany :)