Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Dochowuj±c zasad obowi±zuj±cym na tym forum, które mam nadziejê stanie siê w najbli¿szym czasie moj± "kopalni±" wiedzy o BMW 7, chcia³bym siê przedstawiæ i powiedzieæ kilka zdañ o sobie. Nazywam siê Micha³ i mieszkam w Józefowie k/ Otwocka.
W chwili obecnej jestem na etapie poszukiwania wygodnego auta, które pozwoli mi w sposób mo¿liwie niskokosztowy, podró¿owaæ do pracy (70km/1,5h) i spowrotem, oraz oddawaæ siê w weekendy spokojnym wyjazdom w Polskê z rodzin± (2 dzieci no i ¿ona).
Auto na co dzieñ ma byæ wy³±cznie do mojej dyspozycji. ¯ona ma swoj± Mazdê 323F 98' i za nic nie chce s³yszeæ o zmianie.
Po d³ugotrwa³ej analizie wystêpuj±cych samochodów, postawionych wymaganiach i przetestowaniu kilku ró¿nych samochodów, w tym Mazda 626, Volvo 960, Volvo V70, Mazda 6, Ford Expedition i sporadycznie kilkana¶cie lat temu BMW 7 z roku chyba 1988; wybór pad³ na BMW E38 z roku 1999 - 2001 z silnikiem 3,0 diesel z automatyczn± skrzyni± biegów.
W ostatnich dniach testowa³em kilka innych modeli BMW, w tym BMW 5 kombi, BMW X5, Mercedes S, ale ¿aden z tych samochodów nie zapewni³ mi komfortu siedzenia. Przyznam i¿ jest to dla mnie wyj±tkowo istotne, gdy¿ nie nale¿ê do ludzi ma³ych. Powiedzia³bym, i¿ raczej do tych wiêkszych (i ciê¿szych).
Komfort siedzenia (i jazdy) w BMW 7 E38, na fotelach które maj± regulacjê górnego odcinka krêgos³upa, przy codziennej prawie 3 godzinnej je¼dzie, jak i pozostaj±ca du¿a ilo¶æ miejsca obok kierowcy, utwierdzaj± mnie w przekonaniu, i¿ jest to dobry wybór.
Jak ju¿ pisa³em, kiedy¶ mia³em mo¿liwo¶æ kilkakrotnie je¼dziæ BMW 7 z 88 roku i przyznam, i¿ mimo ¿e od tamtego czasu je¼dzi³em wieloma samochodami, to pozytywne wra¿enie pozosta³o.
Odno¶nie jeszcze wymagañ dotycz±cych samochodu, to niezwykle istotnym dla mnie elementem jest automatyczna skrzynia biegów. ¦rednio 3 godziny w korku w okolicach Warszawy, jak i przyzwyczajenie z Volvo do automatycznej skrzyni biegów, robi± swoje.
Dodatkowym elementem jest jasny ¶rodek. Przyznam i¿ jest to ju¿ mo¿e fanaberia, ale jako¶ taki weselszy jest, ni¼li czarny. Dzieciom siê bardziej podoba.
Co do pozosta³ego wyposa¿enia, to pozostaje jeszcze szyberdach. Nie musi byæ szklany, ale fajnie by by³o gdyby by³. Pozosta³e wyposa¿enie takie jak webasto, tempomat, to jest chyba w standardzie, wiêc nawet nie wspominam. Innych wymagañ nie mam.
Tyle tytu³em wstêpu. Trochê chyba przyd³ugiego, ale mam nadziejê, ¿e nie nudnego.
A teraz, skoro ju¿ konwenansom sta³o siê zado¶æ, to mam pytanie do u¿ytkowników, co my¶l± o BMW w poni¿szym linku. Jest to jedno z niewielu, które uda³o mi siê namierzyæ w ostatnich dniach na terenie kraju, spe³niaj±ce moje wymagania.
Do Braniewa jest spory kawa³ek drogi odemnie, i zanim bym siê wybra³ zobaczyæ, chcia³bym (o ile jest to mo¿liwe oczywi¶cie) us³yszeñ kilka zdañ, zarówno o tym konkretnym samochodzie, jak i o modelu.
Egzemplarz w linku ma przebieg ok. 280.000.
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12189030
Czy jest mo¿liwe znalezienie w cenie ok. 30.000 z³ przyzwoitego modelu. Zaznaczê jednocze¶nie, i¿ ewentualne naprawy (oby nie czê¶ciej ni¿ raz do roku) rzêdu 2000z³ uznajê za eksploatacyjne z uwagi na wiek i przebieg.
Na co szczególnie nale¿y zwróciæ uwagê przy kupnie.
Dziêkujê za cierpliwo¶æ, pozdrawiam i czekam na wie¶ci.
Micha³
PS. Nie wiem czy tak d³ugo siê nowe wiadomo¶ci ukazuj±, czy te¿ wyst±pi³ b³±d w komunikacji, dlatego te¿ wysy³am raz jeszcze.

Odpowiedz z cytatem