-
Początkujący Użytkownik
[ elektryka] problem z kontrolka air bag
witam jak w temacie mam problem poniewaz zaswiecila mi sie kontrolka wczesniej tez sie zapalila lecz elektryk pogrzebal i zgasla i kiedy odkurzalem auto pod siedzeniem poruszylem pewnie kostki i zaswiecila sie ponownie dowiedzialem sie ze musze wymieic jakis kabelek mial ktos z was taki sam problem
-
wstrząśnięty nie zmieszany
nie raz - na początek funkcja "szukaj"
Przyczyny są w zaśniedziałych (pękniętych) kablach lub w czujnikach. Podpięcie do kompa wskaże Ci który czujnik szwankuje :)
-
Ogolnie kazde rozlaczenie przewodow AirBagu i ponowne polaczenie na aktywnym napieciu w samochodzie powoduje zapalenie sie kontrolki.
Mozna ja zgasic tylko urzadzeniem diagnostycznym.
Najwidoczniej masz gdzies luzny kontakt.
Sebek
-
Zaawansowany Użytkownik
Najprędzej masz ponownie kłopot z którymś z napinaczy pasa, lub uszkodzenie maty siedzenia pasażera. Tak czy siak diagnostyka czego usterka dotyczy, a potem oczyszczenie i poprawienie kontaktu w złączu elektrycznym, w skrajnych wypadkach usunięcie kostki elektrycznej i polutowanie przewodów na stałę z pominięciem tego złącza. To ostatnie może nie do końca profesjonalne, ale skuteczne na wieki. Jeśłi padła mata w fotelu to jest opcja jej wyeliminowania, z zachowaniem sprawnego układu SRS.
Uprawnienia umieszczania postów