to nie prawda ze ja wymienisz olej to skrzynia siadzie. znajomi wymieniali lata temu i jezdza bez problemu. ale wal tez nich mi sprawdza przed wymiana oleju
to nie prawda ze ja wymienisz olej to skrzynia siadzie. znajomi wymieniali lata temu i jezdza bez problemu. ale wal tez nich mi sprawdza przed wymiana oleju
Nie ma problemu. Możesz podać namiary na PW, chyba że zorganizujemy w najbliższym czasie jakiś spocik w naszym regionie, to pogadamy osbiśćie.Zamieszczone przez zieliniak81
Pozdrawiam sąsiada z Łomży;)
Skrzynie padają bo się nie wymienia OIL niedawno w auto świecie był obszerny artykuł o automatach i gdy jest wymieniany olej regularnie to zwykłe automaty takie jak w naszych autach są niemal nieśmiertelne. tak twierdzi gazeta i jeszcze coś napisali że większość producentów aut i również bmw twierdzą że tego nie trzeba robić co według pisma jest wierutną bzdurą olej należy wymienić po 100 tyś km a każda następna wymiana co około 35 tyś ponieważ nie wymienia się całości tylko 70 procent. Znalazłem to dodatek poradnik z sierpnia tego roku
klims
W szkrzyni z czasem gromadzą się osady z elementów ciernych (tarczki). Nowy olej to zbawienie dla zatkanych kanalików i innych elementów skrzyni. Panowie wymiana ojeju w ASB jest tak samo ważna jak w silniku. Temperatra oleju w asb często osiąga ponad 120C. Nie wymienianie oleju na czas to pewny kat dla automatu.
Auto światem akurat nie podpierałbym się. Wypisują ilość bzdur co tydzień. Pamiętam jak jeden dziennikarz z tej gazety napisał wnioski sprzeczne z ustaleniami protokołu ITS odnośnie właściwości magnetyzerów, których w ogóle nie badał :what:
Ostatnio, chyba odwiedził ich jakiś lobby bo pojawiły się najazdy na LPG. Ostatnio o tym artykule pewien producent podzespołów do instalek LPG pisał na swojej stronie klik.
Kiedyś była to rzetelna gazeta, a teraz zrobił się chłam nie z tej ziemi 8/
Jak można przeprowadzać testowanie uszkodzonej Mazdy, a następnie umieścić ją na samym końcu testu z wnioskiem, że: "wcale nie jest najgorsza, ale nasz egzemplarz miał akurat uszkodzone zawieszenie"...no comments.
Prowadzę swoje życie, a nie BMW ...
pablo nie problemu, mozna sie spotkac poznac sie osobiscie i pogadac bardzo chetnie. moze nawet w tym miesiacu jak pogoda dopisze?
rowniez pozdrawiam
tak ładnie wszystko piszecie o wymianie oleju w skrzyni na czas co 100tysięcy itp. itd. ale co gdy skrzynia ma przjechane 300tyś i nigdy nie był olej wymieniany? takich skrzyni nie powinno się ruszac, kolega w e39 wymieniał olej w automacie odrazu jak kupił i co? pojeździł tydzień .... pojechał do mechanika który naprawia automaty i pierwsze co mu powiedział : " była plomba? nikt tego nie ruszał to po cholere Ty to ruszałeś?", i wspomne że skrzynia chodziła normalnie przed wymianą, więc ja podchodzę do tego z rozwagą a teorie o wymianie czy nie wymianie oleju jest dużo i każdy mówi co innego :) ja już wiem co u mnie stuka , guma na wale łącząca wał ze skrzynią, na zimnym są wibracje co powoduje że łapie luzy i gdzieś tam stuka podobno jeszcze warto sprawdzic podporę wału.
Radośc z Jazdy :)
Ja zastanawiałem się czy wymienić i jezdziłem rok. Zdecydowałem się na wymianę zrobiłem 3,500 km i jest ok
P.S W MID PARTS zapytali mnie się tylko czemu tak pózno na to wymianę przyjechałem
pablo_k3 jak będzie jakiś spocik to daj znać
728i
Odgrzewam kotleta. Czy zlokalizował ktoś winowajcę tych dźwięków ?