Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: dwa szybkie pytania

Początkujący Użytkownik
    jezeli masz kawalek zbedny to przelam i sprawdz.jest tego naprawde nie wiele ale jest bo ja wlasnie tak zrobilem i do tej pory tez twierdzilem ze to podpucha.ta podrobka jak sie wam wydaje to nic innego jak mocno sprasowane i spreparowane chemicznie drewienienko,ale jest i to sie liczy.powage sprawdz!pozdro z WRC!!!
    BMW !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    żadne
    Popieram kolege MARO777. W któres wakacje jak byłem w Niemczech to oglądałem taki program w tv w którym pokazują jak sie robi niektóre rzeczy itp. i pokazywali właśnie sposób robienia tych listewek drewnianych do samochodów i to chyba właśnie na przykładzie BMW (ale nie jestem na 100% pewien). Są to krojone w cieniutkie plasterki korzenie (stąd te wzorzyste słoje naszego drewna) jakiegoś tam drzewa którymi potem wyklejają taką plastikową/aluminiową listwe i pózniej lakierują. Tak to mniej więcej powstaje.

Mówie co pokazywali, Więc to raczej jest prawdziwe drewno tylko że w znikomych ilościach.

Zaawansowany Użytkownik Awatar _michaś_
    BMW
    730i
    cyz ktos w koncu rozwieje watpliwosci co do klimatronika :D

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 4.0 v8
    Cytat Zamieszczone przez _michaś_
    Zabrałem się za klimatronik wymontowałem od znajomego i próbowałem w swoim. Prawie wszystko zadziałało ale... Nie działa nadmuch nie da się go włączyć, nawet słychać jak klapki się przestawiają ja przełącza się na nogi itp. Tylko co z wiatrakiem stoi. Na pewno da się to zrobić tylko jak?

Vip Vip Awatar MiBhell
    BMW
    ex. E32 735iA
    panowie drewno to ma kolega Jeztom pełne lite drewno! nie sprasowana drewnopodobna paka pochodzenia drewnianego ;) ale ok sor za OT i na koniec dodam ze nie przeszkadza mi to specjalnie ze moje drewno jest prawie jak drewno ;)

pzdr

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 730iA, 740iA, E65 750i
    moze to nie polityczne ale się TAM troche porozpisywałem i nawet zrobiłem zdjęcia.

BMW
    730i
    tak patrze na to i juz chyba wiem w czym problem tzn wydaje mi sie ze wiem - jestem elektronikiem i patrzac na grubosci kabli i przelacznik mocy nawiewu itd wydaje mi sie ze jest to rozwiazane w ten sposob iz sila nawiewu w manualnym panelu jest roziwazana przez zwykła zmniane oporow na drodze pradu i stad takie grube kable do przelacznika mocy nawiewu poniewaz idzie tamtedy 12 v prosto z akuma do wentylatora. a w climatroniku pewnie jest wiecej pare pinow aktywnych w tej niebieskiej lub bialej kostce i pewno z niej po stronie auta wychodzi pare kabelkow wiecej idac do sterowania mikroprocesorowego ktore wraz z elementem wykonawczym znajduje sie w jakiejs skrzynce lub bezposrednio przy wentylatorze. trzeba by bylo znalesc tylko te piny i odpowiednio dostosowac sygnal jaki podaje klimatronik i wysterowac wiatrak lub kupic taki element wykonawczy z innego auta. teraz by sie przydalo auto z climatronikiem by zobaczyc czy serio idzie pare kabli wiecej jesli tak sprawdzic kolorystyke znalesc je w etw i zobaczyc gdzie ida, jak juz sie wysledzi to bedziemy wiedziec o co chodzi. podejrzewam ze bedzie to zwykla puszeczka gdzies kolo przerywaczy czy przekaznikow lub bedzie to wlasnie wygladalo jak wiekszy przekaznik czy cus w ten desen, i moze byc wszystko przygotowane pod to bo watpie zeby robili dwie wersje instalacji elektrycznych czy dwie wersje wentylatorow. jak bedzie taka roznica jak mowie to te kable z manuala beda poklejone w waizce a na drodze wiazki znajdzie sie jakas skrzyneczka zamiast zlaczki np. jakby ktos mi udostepnil dokumetacje z tego to moge sie pobawic kiedys tym i to sprobuje opanowac.

pozdrawiam michal

użytkownik
    BMW
    e38 czerwone
    patrzac na grubosci kabli i przelacznik mocy nawiewu itd wydaje mi sie ze jest to rozwiazane w ten sposob iz sila nawiewu w manualnym panelu jest roziwazana przez zwykła zmniane oporow na drodze pradu i stad takie grube kable do przelacznika mocy nawiewu poniewaz idzie tamtedy 12 v prosto z akuma do wentylatora. a w climatroniku pewnie jest wiecej pare pinow aktywnych w tej niebieskiej lub bialej kostce i pewno z niej po stronie auta wychodzi pare kabelkow wiecej idac do sterowania mikroprocesorowego ktore wraz z elementem wykonawczym znajduje sie w jakiejs skrzynce lub bezposrednio przy wentylatorze. trzeba by bylo znalesc tylko te piny i odpowiednio dostosowac sygnal jaki podaje klimatronik i wysterowac wiatrak lub kupic taki element wykonawczy z innego autapozdrawiam michal
    pisz mi tak jeszcze :)

BMW
    730i
    NEUF wiesz jak dziala sciemniacz swiatla?? nie wiem czy pamietasz pierwsze wersje takich sciemniaczy w przedluzaczu krecilo sie pokretlem i robilo sie ciemniej lub jasniej - zwiekszales lub zmniejszales opor na drodze pradu. a wiesz jak teraz wygladaja sciemniacze swiatla zespolone wraz z wylacznikiem?? jest tam mikroprocesorek odpowiednio oprogramowany i element wykonawczy ktory struje plynacym pradem tak najbardziej obrazowo jestem w stanie to przedstawic i wg mnie w climatroniku jest ten procesorek a element sterujacy bezposrednio pradem jest w innym miejscu lub tez tylko przelacznki + i - znajduja sie w panelu climatronika a cala reszta jest w jakiejs skrzynce. a moim zdaniem jest bez sensowne na masowa skale produkowanie dwoch roznych typow wiazek elek podejrzewam ze jest gdzies puste gniazdo w ktore trzeba wpiac ten element wykonawczy z klimatronika i wszystko ruszy albo tez bedzie jakas zlaczka gdzie poprostu sie go podlacza.

użytkownik
    BMW
    e38 czerwone
    hmm wiem o co chodzi z tym ściemniaczem ale niech będzie ,że wierze ci na słowo i nic nie poddaję w wątpliwość :) ja tam wolę mechanikę a nie elektrykę :)

Uprawnienia umieszczania postów