Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: [ pozostale] Kwestie techniczne silników

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    730i bieda wersja
    A ja sobie nie wyobrażam auta w automacie dla mnie to wygląda jak wajcha w motorówce, mam (bieda wersje) m30b30 założyłem wałek od 2.8 głowiczka splanowana max wyciete katy. Spokojnie i dostojnie, a pazur potrafi pokazac. Nie mam problemów typu szarpie albo chciałem 2 a weszło 3, kolego jeśli twój silnik chodzi dobrze to załaduj blok od b35 swoja głowice wałek od 2.8 zrób sobie wersje bez kata, operacja jest prosta wszystko pasuje bez kombinowania a koszty hmmm blok 300- 400 uszczelka pod głowe 150, wałek jak poszukasz 150- 200 wiadomo olej płyn jakies duperele zamknie sie w 1000zł za części a robota hmm otwarta sprawa... Takie moje zdanie pozdrawiam
    radzik

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i , G11 750i M-pak ; MB 560 SEC 88'
    Kolego powiedz coś więcej o operacji z wałkiem.Osiągi są lepsze?Silnik dużo lepiej się wkręca na obr?Da radę ściągnąć wałek bez ściągania głowicy?Wolałbym silnik np do góry podnieść albo przód zdjąć bo głowica jeszcze u mnie nie była ściągana i wolałbym żeby tak zostało ;)

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    Tak numer z wałkiem od 2,8 coś daje ale trafić taki wałek niezużyty to paranoja.

Opisywano to na pewnym forum na przykładzie chyba E-24 i nie zamknęło się to w 1000zł, chyba że wszystko na używkach a co to za tuning na używanych częściach??

Z M30B35 można z 230-240KM wyciągnąć ale to koszta około 3-4 tysięcy pln jak ma być zrobione jak należy.

Wałka nie ściągniesz bez głowicy zdejmowania na moje oko Dzuda ale niech się wypowie ktoś bardziej obczajony.

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i , G11 750i M-pak ; MB 560 SEC 88'
    No rozumiem...

A ciekawe jaki jest koszt nowego wałka w ASO

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I
    Tak numer z wałkiem od 2,8 coś daje ale trafić taki wałek niezużyty to paranoja.

Opisywano to na pewnym forum na przykładzie chyba E-24 i nie zamknęło się to w 1000zł, chyba że wszystko na używkach a co to za tuning na używanych częściach??

Wałka nie ściągniesz bez głowicy zdejmowania na moje oko Dzuda ale niech się wypowie ktoś bardziej obczajony.
    Zgadza się i cały ten zabieg nie jest aż tak prosty.

Żeby całe przedsięwzięcie miało sens - wałek z tego M30 siedzącego w e28 musi mieć większe wzniosy i dawać większe czasy otwarcia, a zapewniam że celowanie na chybił trafił w tej kwestii jest całkowicie bez sensu.

Kwestia zużycia wałka to zasadnicza trudność - większość silników M30 z e32, e34 ma wałki i klawiatury noszące spore oznaki zużycia, w autach starszych o jedną generację jest już tylko gorzej.

Zrobienie tego na używanych częściach naprawde graniczy z cudem - zwłaszcza że poza zużytym wałkiem pozostaje cała klawiatura, w tym komplet koników, które przy większym zużyciu słabo znoszą pałowanie i po prostu pękają - wymiana wiąże się z kolejnym podnoszeniem głowicy, planem i nową uszczelką.

Zwykły wałek M30 na Motronicu kosztuje (po zamienniku) ok. 800 zł bez zniżek. Jest to zamiennik typu Ruville. Podobny zamiennik jest dostępny z Febi'ego ale nie znam ceny.

Cały zabieg jest bez sensu jeśli wałek o większym wzniosie krzywek ma być założony pod wytarte dźwignie zaworowe. Zrobienie całej klawiatury nowej bez obróbki głowicy też jest bez sensu.
    Czarne e32 w benzynie!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    Czyli tak jak pisałem kupa siana i efekt mizerny na koniec w tej kasie przeszedłby swap na M60B40.

Vip Vip
    BMW
    e32 735ia + dupowóz :D
    Blog
    21
    nowe wałki Ruville Lub Febi do m30b28 można kupic za 500zł-530zl po rabatach.Detal to ok 830zł - na magazynach IC brak

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    730i bieda wersja
    ja nie patrzyłem na jakieś wzniosy miałem zdjęta głowe planowanie do konca miarki znalazłem e28 na złomie kupiłem wałek igła!!! założyłem wałek, nowe mimiośrody do regulacji zaworów koniki nie były jak nowe ale ok wy... katy nie wiem ile ma koni bo jej nie hamowałem ale jedzie o niebo lepiej wolne obroty bardzo stabilne zawory bardzo ciche jak na m30 tylko teraz żałuje ze nie wsadziłem bloku od b35 kosztowało mnie to nie wiecej ja 700 złotych, ale docieranie zaworów nowe uszczelniacze składanie do kupy robiłem sam tylko planowanie w szlifierni....
    radzik

Doświadczony Użytkownik Awatar rodzinabmw
    BMW
    było 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusiło by je sprzedać???
    A ja uważam że M60B30 manual w zupełności wystarczy. Użytkuje 7er od ponad 2 lat, też miałem chęć na V12 no ale mi przeszło-wiadomo dlaczego. Owszem chodzi mi po głowie swap na M60B40 ale czekam aż Kolega Xsilver zakończy swój projekt by być pewnym co i jak.

Zaawansowany Użytkownik Awatar MCGUMA
    BMW
    e32 735i, e46 318, ex(e30 325i touring, e30 325i coupe, e30 318 sedan, )
    powodzenia z wałkiem od b28 ;)

taki zabieg daje sporo ale...jak kolega sz4l0ny napisał trzeba użyć naprawdę dobrych części...

w m30 trochę już siedzę i mało kiedy spotkałem jednostkę z przebiegiem 300tyś,no chyba że kręconą
    Jest e32 7xx,E30 325i 24v swap na e30 335i :) i sprzedane :(

Uprawnienia umieszczania postów