Strona 8 z 18 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 173

Wątek: Regionalne piwa dostępne w waszych miastach

Vip Vip Awatar jarek88
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Blog
    20
    wiesiu ty to chyba pracuejs znie w swoim zawodzie pisz podanie o przyjecie do jakiegoś bowaru albo otwórz jakiś ,,dom piwa,, czy cuś
    super to wszystko pisujesz gratki :]

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    Cytat Zamieszczone przez jarek88 Zobacz posta
    wiesiu ty to chyba pracuejs znie w swoim zawodzie pisz podanie o przyjecie do jakiegoś bowaru albo otwórz jakiś ,,dom piwa,, czy cuś
    super to wszystko pisujesz gratki :]
    heeehee... nie po prostu lubię dobre piwo o które niestety coraz trudniej... także jak coś ustrzelę godnego uwagi to dzielę się tym z wami żebyście też byle czego nie pili...bo nie wiem czy komuś to wiadomo ale badania wykazały że piwo jest trzecim - po wodzie i po herbacie- najpopularniejszym napojem na świecie !

Maciej Vip Awatar sennapowieka
    BMW
    ORIENT
    Wiesiu po raz kolejny daje Ci "MISTRZA" :] :] :]

niedługo zaskoczę Cie jeszcze jednym piwkiem od Guinessa !
    Pewność na każdym kilometrze ...

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    AAAAleś Macieju rozbudził mą ciekawość!!!! :528:

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    Dziś zapraszam do obejrzenia relacji z pojedynku wagi półciężkiej:

Zawodnicy:

W lewym narożniku w jasnych spodenkach : Belfast Irish Style - ekst. 14,1 % ; alk. 6,5 % obj ; gatunek: stout ; cena w Kauflandzie 4,99 !! (szok) ; browar: Jabłonowo pod Warszawą
    wspominałem już wcześniej o tym piwku jednak tamto było z puszki a teraz widzę je w butelce - więc daje mu drugą szansę... obym się nie zawiódł...

W prawym narożniku w ciemnych spodenkach : Grand Imperial Porter - ekst. 18,1 % ; alk. 8,0 % obj ; gatunek : porter ; cena w Kauflandzie 4,69 (lepiej ale ciągle za dużo) ; browar: Amber z Bielkówka koło Gdańska
    na pierwszy rzut oka - to mocny zawodnik - widzę w nim faworyta...

Woooww! spójrzcie tylko na Granda! jaki wygląd! to jest klasa, to jest szyk. Piękna czarna etykieta ze złotymi napisami, efektowna krawatka – całość wręcz emanuje ekskluzywnością i wyższą półką...
    i choć Belfast również chwali się ładną kremowa etykietą z czarno czerwoną czcionką i do tego pięknym kapslem...to jednak graficy z zespołu Granda wykonali lepszą robotę. Tak więc pierwszą rundę wygrywa zdecydowanie Grand.

Pierwsze rozlanie:
    Belfast: kolor ciemny, brunatny pod światło czerwono-burgundowe przebłyski (bardzo ładne). Piana jasno-beżowa, pęcherzyki zbite, trwałe tworzą charakterystyczną koronkę na ściance - to dobry znak.
    Przyjemnie pachnie karmelem, który - jak piszą na etykiecie - razem z ziołami ma nadać piwku wyjątkowy smak dla najbardziej wymagających koneserów.

Grand: kolor czarny pochłaniający całe światło jak czarna dziura. Piana kremowo-kawowa twarda jak bita śmietana długo osiada tworząc również koronkę. Zapach - słaby.. nie czuję ani kawy ani czekolady które w/g etykiety mają gwarantować wyjątkowe doznania.

Grand ma lepszą pianę ale Belfast ma lepszy zapach... szale zwycięstwa w tej rundzie więc przeważają piękne, rubinowe przebłyski pod światło więc ledwo co na punkty - 2 runda dla Belfasta.

Runda 3 - smak:
    Belfasta pije się lekko i łagodnie - karmel robi swoje... czuć lekką kwasowość i wodnistość - dwie podstawowe cechy stouta. Piwo nie jest agresywne i dobrze odsycone gaz nie szczypie i nie wydyma podobnie jak w pierwszym Lwóweckim. Gorycz na baaaardzo dalekim planie zupełnie jak by to nie było ciemne piwo. Piwo dla facetów ale i większość kobiet też je polubi. Taaa... Mazowsze ma godnego reprezentanta!

Grand to rasowy porter. Jest wyrazisty, gorzki, męski, wytrawny, mocny. 8% alkoholu ujawnia się dopiero po chwili, ale wtedy już potrafi zawrócić w głowie. Wysycenie gazem jest idealne. Czuć gorycz palonej kawy którą łagodzi gorzka czekolada. W smaku do złudzenia przypomina mi Guinnessa Foreign Extra i podobnie jak tamto piwko jest wyśmienity do powolnego sączenia.
    Ze względu na swoje zdecydowane, bez owijania w bawełnę, uderzenie - 3 runda dla reprezentanta Pomorza: Granda.

Czwarta runda - a więc odczucia o poranku - została odwołana gdyż zawodnicy mi się pomieszali i nie wiem któremu owe odczucia mam zawdzięczać...

Reasumując: Obaj zawodnicy są godni uwagi i jak w dobrym małżeństwie się uzupełniają: Belfast dla żony, Grand dla męża. - myślę że ta propozycja niejednej parze się spodoba.

Ten pojedynek w mojej ocenie wygrał:
    GRAND IMPERIAL PORTER
    wyprzedzając:
    BELFAST IRISH STYLE

Na tym relację kończę dziękując państwu za uwagę i życzę smacznego!!!!
    Ostatnio edytowane przez Wiesław ; 22-12-2010 o 14:53

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    Zachęcony wyczynami Browaru "Amber" postanowiłem obczaić inne piwka Ambera dostępne w moim Kauflandzie.. Co my tu mamy.. Koźlak i Złote Lwy hmm...wybór padł na Złote Lwy:

jak widać cena kosmiczna!! na prawdę nie rozumiem dla czego!

Zawsze lubię poczytać te baśniowe opowieści z etykiet:
    " Tutaj mieszkają Lwy. Już od XIII wieku gdańscy piwowarzy słynęli w całym świecie. Wiele sekretów przetrwało do dziś. Dzięki wyjątkowym metodom warzenia smak Złotych Lwów jest taki, jak przed wiekami. Czas wrócić do tradycji"
    parametry: alk. 5,6 obj. ekstr. 12,2 wag. Pasteryzowane.
    pomyślałem: jak większość jasnych piw.. musi być jakaś przyczyna tej ceny.. Jeśli wierzyć opowieści ta przyczyna to smak z przed wieków hmm.. zobaczymy..

Jak widać piwko ładnie się zapieniło i tak samo ładnie pianka zaczęła znikać drugie dolanie jakby ją zatrzymało na grubości 1 cm i tal już zostało a na ściankach cały czas jest musowanie - za pianę - cóż chyba minus - widziałem lepsze pianki.. kolor - ładny: ciemnego złota, czyściutki

Aromat ładny czuć chmiel i chyba jakiś cytrus.. - bardzo przyjemny, świeży, zachęcający do natychmiastowego spróbowania aromat. Co natychmiast uczyniłem.
    Lubię dość długo sączyć piwo, z tym jednak było inaczej.. Ono rozpływa się ustach jest pełne w smaku... Idealnie goryczkowe wspaniale zaspokaja i pieści kubeczki smakowe chmielową głębią .. minimalny minus za delikatną aczkolwiek wyczuwalną wodnistość. Tak mi zasmakowało, że wypiłem je prosto z marszu. Znakomite, godne polecenia.

Powiem tak: Ma swój styl polegający na tym, że wchodzi gładko, bez jakichkolwiek oporów ze strony przełyku.

A więc to jest powód tak przesadzonej ceny! Już wszystko jasne! BARDZO DOBRY SMAK.
    Tyle że Grand jest o klasę wyżej i kosztuje mniej - tego pojąć nie mogę ...

Jak zwykle życzę Na zdrowie!!

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    kurcze! fajne te piwko Gniewosz! Próbowaliście?

jest w trzech wersjach: jasne, koźlak i ciemne.
    jasne - dobre, bez uwag.
    koźlak - wodnisty smak rozmyty - kicha.
    ale za to te ciemne!!!
    Osobiście polecam ciemne - jest pyyyyyyyyszneeeee! słodsze niż typowe ciemne. Karmelizowane. Ma 6% i 12 eks.
    Śmiało bierzcie: butelki - baryłki 0,33 po 1,99 za szt.

tyle. krótko ale węzłowato.

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Wiesław, to w jakimś markecie było i nawet miałem je kupić ale zapomniałem w którym. Przypomnisz? :]

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    w Lubaniu w Kauflandzie. Ciekawe czy w ONA Kaufland też je rozprowadza... daj znać.

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    Koledzy śpieszę powiadomić że mój regionalny Lwówek właśnie wypuścił nowe piwo :

ta wiadomość pewnie ucieszy Sebka - konesera dolnośląskich i nie tylko browarów..
    Nazywa się Lwówek Piastowski.
    Potężne drzewo dębu na etykiecie nie pozostawia złudzeń : 6,2% i 13,8 ekst. cena: 3,19 + kaucja.

oczywiście już przetestowałem i z radością stwierdzam że jakościowo to samo jak pamiętny pierwszy wypust Lwówka Książęcego!
    Jest wszystko co trzeba:
    fenomenalne odsycenie CO2
    trwała pianka
    koronka
    łagodność w piciu
    zapach dobrego piwka
    Ale uwaga z ilością bo jak się pije to nie czuć ale kopnięcie ma !!! niegrzeczne....

a tu wspomniana koronka:

cóż ... pytajcie o piwo z Dolnego Śląska - Lwówek Piastowski - niepasteryzowany.

zdrówko!!
    Ostatnio edytowane przez Wiesław ; 17-01-2011 o 19:05

Uprawnienia umieszczania postów