Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 61415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 173

Wątek: Regionalne piwa dostępne w waszych miastach

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    Po degustacji już wiem że każde z tej baterii jest godne spróbowania ale na wyróżnienie zasługują:

1. Syberyjska Korona - klarowane piwko o niesamowitym cytrynowym posmaku. Schłodzone orzeźwia najlepiej na świecie. Brak piany - ale tak ma być, są piwa które tym właśnie się wyróżniają. Bardzo ale to bardzo polecam to piwko!

2.Volfas Engelman - to natomiast urzekło mnie stopniem nachmielenia. Jeszcze nie piłem piwa gdzie chmiel jest tak wyrazisty. Rewelacja!

3.Tauras Gyvas - piwo o trzech smakach : słodko - gorzko - kwaśne. I w tej kolejności je czuć z tym że kwas jest jak żur i spełnia rolę orzeźwiacza. Bardzo mętne a to znaczy że nic z niego nie zabrano w czasie filtracji. Po prostu należy spróbować.

4. no i Barhatnoye - smak tego piwa spowodował że piłem je najdłużej ze wszystkich dokładnie cedząc każdy łyczek. To piwko jest karmelizowane zupełnie inne od reszty ciemnych piw. Bardzo przyjemne w smaku aż trudno opisać. Brak goryczy ale w zamian nutka karmelu .. bajecznie!

5. w dalszej kolejności polecam :
    Stolichnoe
    Baltika N7
    Baltika N5
    piwa podobnej klasy i z dużą przyjemnością spożycia.

Pozostałe egzemplarze nie urzekły mnie na tyle aby do nich tęsknić. jedna butelka wystarczy.

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i , G11 750i ; MB 560 SEC 88'
    Wczoraj wyczaiłem bar u mnie na mieście gdzie serwują piwa (chyba) z całej polski.Nie ma takich popularnych jak żywiec czy tyskie ale jest masa innych.

Jako że było tyle gadania o tym Lwówku Książęcym to pierwsze co to właśnie to piwo mi się rzuciło na karcie wszystkich piw.

Szczerze mówiąc gorszego chyba nie piłem piwa (nie licząc Ciechana Miodowego)

Teraz do tych co tego piwa nie mieli okazji próbować - NIC nie straciliście. Tyle było "och" i "ach" a w porównaniu do tyskiego nie wspominając o żywcu to nawet się nie umywa!

pozdro :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar Guner
    BMW
    Audi A8 d3, 2003; BMW X5 3,0D 13'
    to dziwne , bo np. dla mnie tyskie czy zywiec to piwa pozaklasowe, niepijalne, a lwowka czy ciechana to sie chetnie napije z polskich....moglo byc piwo zlezale, przechowywane w zlych warunkach, moze nie rotuje bardzo to piwo w tym barze, trudno powiedziec , ale nie zniechecaj sie od razu...

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i , G11 750i ; MB 560 SEC 88'
    No powiem Ci szczerze że może to kwestia przyzwyczajenia. Od lat piję żywca i jakoś mi najlepiej podchodzi.

Te dwa póki co nie przypadły mi do gustu

Już perła mi lepiej wczoraj podchodziła

Zaawansowany Użytkownik Awatar Guner
    BMW
    Audi A8 d3, 2003; BMW X5 3,0D 13'
    Cytat Zamieszczone przez Dzuda Zobacz posta
    No powiem Ci szczerze że może to kwestia przyzwyczajenia. Od lat piję żywca i jakoś mi najlepiej podchodzi.

Te dwa póki co nie przypadły mi do gustu

Już perła mi lepiej wczoraj podchodziła
    perła potrafi byc bardzo dobra jak jest świeża...

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    Dzuda pozwól że na temat Lwówka też zabiorę głos.
    Wiele postów wstecz już pisałem że niestety Lwówek się zeszmacił i to co teraz piszesz to nie jest żadna nowina!

odsyłam do pierwszego postu na stronie 7 tego tematu

Lwówek Książęcy wyprodukowany na otwarcie Browaru w Lwówku po jego zmartwychwstaniu to było Piwo przez duże P. I powiem Ci że nie piłem lepszego od czasów mojej młodości we Wrocławiu gdzie niepasteryzowany Piast w "Piastowskiej" smakował równie znakomicie...ehhhh...
    To była seria limitowana owego piwa i kto miał szczęście spróbować na pewno pamięta je do dziś. Niestety to co teraz leją do tych samych butelek nie powinno nazywać się piwem. Bardzo z tego powodu ubolewam bo to mój region i godny przedstawiciel by się na pewno przydał... no cóż.. szkoda.
    Ostatnio edytowane przez Wiesław ; 05-09-2011 o 09:50

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Wiesław, masz słuszność że ten pierwszy rzut był dużo lepszy, ale ten obecny nie jest taki znowu najgorszy. Czuć chmiel i goryczkę a i gazu jest mniej niż w tych wszystkich "znanych" markach. Dla mnie i tak Lwówek jest dobrym piwem i basta. :)

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Wiesław, masz słuszność że ten pierwszy rzut był dużo lepszy, ale ten obecny nie jest taki znowu najgorszy. Czuć chmiel i goryczkę a i gazu jest mniej niż w tych wszystkich "znanych" markach. Dla mnie i tak Lwówek jest dobrym piwem i basta. :)
    Ok. jest " dobrym " ale był znakomitym! i wkurza fakt że ktoś pokazał że jednak można i wie jak to robić a nie robi tego ! Ja doprawdy tego nie rozumiem. Przecież tamtym piwem Lwówek mógłby zdobywać góry a zamiast tego zadowalają się "zwykłym" , "dobrym" piwem. Takich piw to jest na pęczki. Czuję się zdradzony. Lwówek szybko podbił moje serce lecz czar równie szybko prysł... a mógł trwać...

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    Hej!
    moi drodzy chcę wam zwrócić uwagę na piwko o nazwie Greener - browar Cornelius.
    Odkryłem je niedawno w Intermarche i bardzo miło mnie zaskoczyło. Według mnie bardzo dobre piwko.
    Z etykiety:
    GREENER LAGER to wyjątkowe piwo , warzone tradycyjną metodą dolnej fermentacji, jasne, dojrzewające w niskiej temperaturze o nasyconej bursztynowej barwie, z lekką nutą goryczki i dominującym aromatem słodu. Produkowane wyłącznie z surowców naturalnych na bazie słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu karmelowego. Niefiltrowane. Bez konserwantów.Powstało w miedzianej warzelni.
    czas leżakowania : 4-6 tygodni.

a ja dodam że ma super gęstą piankę i leciutki posmak przypalonego karmelu a mętny osad drożdżowy dodaje tylko pikanterii. Ma 6 % alko przy 14,1 Blg. - także trzeba uważać bo wcale nie czuć przy piciu heheee!

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    odświeżam dobre smaki!
    z przyjemnością zamówiłem sobie taką oto baterię:

aby sprawdzić jak upływ czasu zadziałał w tym przypadku....
    i powiem Wam że od czasu ostatniego Zlotu kiedy to odbyła się megapromocja tego piwka (hehhe kto był - ten wie) więc piwko cały czas trzyma formę - Brawo! Raciborskie Zielone!

Uprawnienia umieszczania postów