Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Okazało się że auto jest zajęte przez komornika. Co zrobić?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 745d lift

Okazało się że auto jest zajęte przez komornika. Co zrobić?

Witam. Pół roku temu zakupiłem auto (mercedesa). Jeżdziłem nim ale nie rejestrowałem na siebie ponieważ nie miałem zamiaru długo Go trzymac. Poprzedni własciciel miał Go od 2001r. Tydzien temu auto sprzedałem. Nowy własciciel w poniedziałek chciał zarejestrować auto na siebie i w wydziale komunikacji powiedziano mu że auto od 2002r jest zajęte przez komornika. W dowodzie nie ma takiej wzmianki a Ja jako poprzedni nabywca (nie właściciel) nie wiedziałem o tym fakcie. Jak sądzicie czy będe pociągany do jakiejś odpowiedzialności? Nowy nabywca zapewne będzie chciał odstąpić od umowy kupna sprzedaży na podstawie wad prawnych ukrytych.
    To nie wszystko. Auto które wziąłem w zamian (równiez umowa kupna sprzedazy) jest zastawem bankowym. Po rejestracji mercedesa na nowego własciciela Invest bank mial przeniesc zastaw bankowy z audi na mercedesa i wtedy Audi kialem spokojnie rejestrowac na siebie. Jednak mercedesa nie zarejestruje na siebie nowy wlasciciel z powodu wyzej wymienionego. Nie moge sie odmienic poniewaz Komornik zglosi sie po mercedesa i Go zabierze czyli zostane bez niczego.
    Problem polega na tym ze bez żadnego "wałku" zakupilem auto a potem Go sprzedałem nie wiedząc o niczym a mogę zostać bez niczego. Co radzicie zrobić w takiej sytuacji? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
    Przybyli ułani pod okienko.....
    ......czarną Beemką Siódemką!!!

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Hmmm trudna sprawa ... komornik ma prawo zabrać auto, ścigać trzeba tego który Tobie sprzedał merca - co tu dużo mówić Ty oficjalnie nie masz już kasy i nie masz co oddać, podpisałes umowe a tym samym oświadczyłeś że nie mają do auta prawa osoby trzecie - jednak zrobiłeś to świadom że tak własnie jest... Ten któremu sprzedałes pewnie będzie chciał od Ciebie zwrot gotówki za to auto - jednak czy wygra przed sądem hmm wątpie. Myśle że skoro ktoś zrobił wała sprzedając Tobie auto z zastawem to tym bardziej nie odda Ci teraz złotówki... Hmm Masz możliwości dwie, być w pełni uczciwym mimo ze sam zostałem wyrabany i oddac kasę lub się sądzić...
    To jest xxx polskie prawo - nie kumam dlaczego w dowodach nie wbija sie współwłasności np banku. Tak naprawde winny za całe zajście jest urząd komunikacji i ustawodawca który pozwala na takie rzeczy. Dla mnie to paranoja, niestety zdarzają sie takie sytuacje i nie jesteś pierwszy...

Zaawansowany Użytkownik Awatar YBSA
    BMW
    730d 2001r.
    Wysupłaj kilka PLN i idź po poradę prawną do prawnika. Ja założyłbym sprawę w sądzie (że nie poinformował Cię o prawie osób trzecich do auta) typowi od którego odkupiłeś auto. Sprawdź też czy w umowie między Tobą a poprzednim właścicielem jest zapis że auto jest wolne od wad prawnych i praw osób trzecich. Jeżeli tak to masz sprawę prostą.

- mamo, mamo, dlaczego ci ludzie klękają?
    - bo to jedzie BMW e38 synku...
    -------------------------------------------------
    ///M-Sport Individual

Super Moderator Awatar olejus
    BMW
    BIEMDABLJU SEVEN FOUR FIVE
    Art. 847. § 1. Komornik dokonuje zajęcia przez wpisanie ruchomości do protokołu zajęcia. Odpis protokołu zajęcia należy doręczyć dłużnikowi i współwłaścicielom zajętej ruchomości, którzy nie są dłużnikami.

§ 2. Dłużnik powinien przy zajęciu, a jeżeli jest nieobecny - niezwłocznie po otrzymaniu odpisu protokołu zajęcia, wymienić komornikowi znajdujące się w jego władaniu ruchomości, do których osobom trzecim przysługuje prawo żądania zwolnienia ich od egzekucji, ze wskazaniem adresów tych osób. Komornik zawiadomi o zajęciu osoby wskazane przez dłużnika.

Art. 848. Zajęcie ma ten skutek, że rozporządzenie ruchomością dokonane po zajęciu nie ma wpływu na dalszy bieg postępowania, a postępowanie egzekucyjne z zajętej ruchomości może być prowadzone również przeciwko nabywcy. Przepis ten nie narusza przepisów o ochronie nabywcy w dobrej wierze.

Art. 854. Na każdej zajętej ruchomości komornik umieści znak ujawniający na zewnątrz jej zajęcie, a jeżeli to nie jest możliwe, ujawni je w inny sposób.

Art. 855. § 1. Zajęte ruchomości komornik pozostawi we władaniu osoby, u której je zajął. Jednakże z ważnych przyczyn komornik może w każdym stanie postępowania oddać zajęte ruchomości pod dozór innej osobie, nie wyłączając wierzyciela, choćby to było połączone z koniecznością ich przeniesienia. Osoby te pełnią obowiązki dozorcy. Komornik doręcza im protokół zajęcia.

Kupiłeś auto w dobrej wierze , zbyłeś bez świadomości prawnej auta ... masz luzik :)
    Pić trzeba ! Jeść można !

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 745d lift
    Nowy nabywca poinformował mnie że dzisiaj wstawia mercedesa na parking policyjny i informuje o całym zdarzeniu prokurature. Mam się czym martwić bo nie ściągnie zastawu z Audi nie rejestrując na siebie mercedesa. Wiem że sprzedając mi Audi popełnil przestepstwo z Art. 286 kodeksu karnego tymbardziej ze w umowie jest wpisane ze auto wolne od wad prawnych.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E65 735i
    no i dlatego ja zawsze rejestruje auta w max 3 dni po tym jak je zakupie... (a przewaznie w ten sam lub nastepny dzien) latanie z umowa k-s jeszcze nic dobrego nigdy nie przyniosła!

ciezka sprawa

No kolego, serdecznie współczuje, wyobrażam sobie co teraz musisz odczuwać, ale mam nadzieję że wszytsko dla ciebie się dobrze skończy, jeśli chodzi o stronę prawną, nie wiem jednak jak z kasą,nie poddawaj się!!! :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 745d lift
    Napisałem temat żeby Was uczulić na przyszłość. Na wlasnym błędzie sie nauczyłem. Tymbardziej że teraz banki nie wlepiają pieczątki do dowodu rej. także w sumie każde auto może być zastawem bankowym a nie będzie o tym informacji. Chore ale to jest Polska :/

Vip Vip Awatar Marecki7er
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Według mnie to w ogóle jakiś wałek jest, 8 lat auto jest własnością komornika i jeszcze go nie zajął? Przez te 8 lat stracił dużo na wartości, dlaczego nie zajął go od razu? Rozumiem kilka miesięcy, może rok ale nie 8.

Poza tym jak koledzy piszą, jeżeli w umowie KP mercedesa masz napisane, że jest wolne od wad prawnych to sprawa prosta, zasięgnij porady u prawnika (chyba że znajdzie się jakiś na forum) i myślę że wszystko powinno się ułożyć.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 745d lift
    Cytat Zamieszczone przez mrekor
    Według mnie to w ogóle jakiś wałek jest, 8 lat auto jest własnością komornika i jeszcze go nie zajął? Przez te 8 lat stracił dużo na wartości, dlaczego nie zajął go od razu? Rozumiem kilka miesięcy, może rok ale nie 8.

Poza tym jak koledzy piszą, jeżeli w umowie KP mercedesa masz napisane, że jest wolne od wad prawnych to sprawa prosta, zasięgnij porady u prawnika (chyba że znajdzie się jakiś na forum) i myślę że wszystko powinno się ułożyć.
    Jest klauzula że jest wolne od wad prawnych. Wystarczy że spłacają po 50zł miesięcznie komornikowi i im auta nie zabierze ponieważ się nie uchylają od sppłaty długu także teoretycznie moze to trwać nawet nie 8 a 20lat.

Uprawnienia umieszczania postów