Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: Problem z WEBASTO.

Zaawansowany Użytkownik Awatar mogewszystko
    BMW
    728i + LPG
    Cytat Zamieszczone przez Johnny_Bravo Zobacz posta
    o mamo:

ad1 poniżej 16*C
    ad2 zależnie od warunków na zewnątrz maksymalnie rozgrzewa wodę w układzie do 70*C
    ad3 nie nie nie webasto ma cykle pracy cykl 15min i off jeśli zaś woda szybciej osiągnie 70*C to wcześniej się wyłączy
    ad4 godzina włączenia tak po włączeniu webasto będzie chodzić jeden cykl czyli 15min
    ad5 tak po nagrzaniu wody w układzie do 30*C załącza się klima-tronik (nawiewy) i systemem wentylacji rozprowadza ciepło z nagrzewnicy

są jeszcze inne czynniki które wyłączają webasto np zbyt niski stan akumulatora... itd

pozdro
    ad3 czyli co 15 minut trzeba je ponownie załączać? a jakbym chciał spac w aucie to co 15 musze sie budzic?
    ad4 gdzie dokładnie i jak ustawić godzine załączenia sie webasta?
    To jest tylko kwestia czasu ;)

Zaawansowany Użytkownik Awatar mogewszystko
    BMW
    728i + LPG
    nie może nikt mi odpowiedzieć n w/w pytania?
    To jest tylko kwestia czasu ;)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 730i m30, E38 740i m62tu
    Cykl ogrzewania trwa 30 minut. Potem musisz uruchomić jeszcze raz.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Mat88
    BMW
    E38 728iA
    Okazuje się że nawet niski poziom paliwa spowoduje że webasto się nie włączy albo wyłączy.

Początkujący Użytkownik Awatar klimas70
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez discovery Zobacz posta
    Witam może spotkał sie ktoś z takim przypadkiem. A mianowicie mam webasto thermo top z c d i niestety nie dziala za każdym razem jak otworze drzwi to włącza się jedynie wentylator nic wiecej i przez rurę wydechową leci zimne powietrze postanowiłem je podpiąć pod INPE i wyskoczyły mi takie błędy
    Error Memory Report
    date 11/25/10 16:19:25
    ECU: ZUHEIZ
    JobStatus: OKAY
    Variant: ZUHEIZ
    --------------------------------------------------------------
    RESULT: 1 errors in error memory!
    Cooling temperature 16,00 degrees Celsius

Open circuit
    Error present
    2010-11-25 17:34:08
    za drugim razem wyskoczyly 2 błędy po zresetowaniu tego pierwszego
    2010-11-25 17:37:18
    2 combusation air fan Error frequency : 255

cooling 2 50,00 0-n
    cooling temperature 17,00 degrees celcius
    short circuit to ground
    error present

Flame detector query 3 67,00 0-n
    Cooling temperature 18,00 degrees celsius

Short circuit to ground
    error present
    zaznacze, że pompka paliwa, pompka płynu, sztyft żarowy i wentylator jest sprawny gdyż podpinalem wszystko oddzielnie do 12 v . z poziomu inpy kiedy probuje włączyć cale webasto slysze jedynie jak wlacza sie pompka obiegu cieczy chłodzenia i nic wiecej :( czy moze ktoś w tej sprawie pomóc ?? Pozdrawiam
    Witam mam podobny problem ale jeszcze nie zmobilizowałem się aby zajrzeć do auta na razie podłączyłem się z inpą i mam ten sam komunikat co ty. tylko że ty masz jeszcze coś o świecy żarowej w google przetłumaczyłem jako Zwarcie do masy
    Obecnie błąd natomiast ten kolejny błąd mówi o wentylatorze powietrza komory spalania i tak jak wyżej zwarcie do masy. ale jak to ugryźć to nie mam pojęcia jak coś wymyślisz to daj znać jestem bardzo ciekawy co ci wyszło i jeszcze jedno pytanie czy z poziomu programu inpa można odblokować ogrzewanie kabiny? bo ja coś nie mogę
    Ostatnio edytowane przez klimas70 ; 03-12-2010 o 13:56
    klims

Zaawansowany Użytkownik Awatar discovery
    BMW
    E38 730DA 2001r Titansilber metalic
    NO niestety jeszcze niedoszedłem co to może być z tym moim webasto za mało czasu wydaje mi się że moze to byc albo wiazka uszkodzona albo sterownik i stawiam na to drugie bo jak juz pisałem, że wszystkie podzespoły działają jak są podłaczone do 12V. Co do INPY to nieuaktywnisz ogrzewania kabiny, do tego celu jest potrzebny NCS ktory jest dolączony razem z inpą Podaje Opis co i jak zeby zadzialało :)
    Odpal NCS. Zapłon - 1. Załaduj profil expert. F1,F3,E38,IKE.
    przejdz do katalogu WORK w katalogu gdzie zainstalowales NCS.
    Utwórz w notatniku plik potem zapisz jako i nazwij FSW_PSW.MAN
    Skopiuj zawartość pliku FSW_PSW.TRC do FSW_PSW.MAN.
    w pliku man,po skopiowaniu znajdz standheizung, zmień z nicht_active na active.
    Potem Stacyjka w pozycji 2 zapłon lecz silnik zgaszony
    wróćdo NCS kliknij na edytuj profil,
    podaj hasło (repxet),
    włącz w FSW_PSW odczytywanie MAN. OK.
    Potem F3, Code Car.auto sie koduje
    Gotowe :)

BMW
    Witam, moja przygoda z nie działającym webasto dalej trwa i niestety nikt nie potrafi pomóc:( płytka sterownika podpięta pod program diagnostyczny "webasto" wykazała, że sterownik jest sprawny. więc juz naprawde nie wiem co może być przyczyną nie działąjacego ogrzewania, ręce opadają :(. Ps Może ktoś mi wytłumaczyć czy i jakie powinno być napiecie w kostce 6-cio pinowej X1 na pinach 2 i 6 bo tak własnie mam podpiete kabelki ? Zastanawiam się nad tym gdyż wszędzie jak czytam to niby powinno być podpiete pod pin nr 3 zamiast pinu nr 2 ( pin nr 3 odpowiada za temperature zewnętrzną czyli podpięcie do czujnika temp zewnętrznej a pin nr 2 odpowiada za wyjście diagnostyczne ) czy ktoś też tak ma podpięte webasto ??

Skoro nikt z forumowiczow nie zna się na webastach to może zna jakiś dobry zakład na śląsku specjalizujących sie w webasto ?? okolice Katowic
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 11-02-2011 o 18:57

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 730d 1999r
    Niestety nie mogę pomóc :/

Mi też Webasto nie działało. W końcu się zdenerwowałem i zdjąłem nadkole, patrzę, a tam... Piec odłączony. Obie wtyczki i gniazda wyciągnięte i owinięte taśmą. Podłączyłem z powrotem i ruszyło z kopyta, najpierw zadymiło ostro (stało minimum 3 lata) i działa normalnie* do teraz. Także nie wiem, po co zostało odłączone...

* Dwa problemy?
    1 - nic się nie dzieje po otwarciu drzwi kierowcy - a powinno się chyba włączyć? Może kodowanie potrzebne?
    2- zdarza się, że po odpaleniu zimnego silnika i szybkim jego wyłączeniu webasto się nie wyłącza (wiatraki wnętrza również nie) więc może rozładować akumulator.
    3- nie chce się z kompem połączyć, nie mogę odczytać błędów INPĄ

Jeśli ktoś wie, jak rozwiązać powyższe problemy to będę po stokroć wdzięczny :)

BMW
    Witam. Odnośnie webasto to mój problem jest rozwiązany:) Metodą prób i błędów okazał sie zepsuty sterownik a dokładniej sterownik nie potrafił sie skomunikować z autem. naprawa sterownika pomogła. Webasto działa jak należy.

Zaawansowany Użytkownik Awatar mati-e28
    BMW
    740i 99r. 320d 00r.
    może być tak ze webasto ogrzewa tylko wnętrze??? nie kumam swojego wcale.. (-5stopni)rozgrzewa środek około 10 min i szyby odmrożone, w środku ciepło ale nie jakoś mocno tylko ze na plusie się robi i odpalam i zaczyna lecieć zimne wskazówka temp dopiero po paru kilometrach się rusza, wnioskując obstawiam albo padnięta pompkę albo coś z webastem...

Uprawnienia umieszczania postów