Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 19

W±tek: [e32] o¶wietlenie zegarów + panel ¶rodkowy

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    e32, 730, m30b30
    Sk±d
    Siemianowice ¦l±skie

[e32] o¶wietlenie zegarów + panel ¶rodkowy

Witam,
    Dzisiaj dzisiaj podczas jazdy wieczrnej zauwazylem ze nie mam podswietlenia zegarów - troche nieprzyjemne podczas ciemnosci. Z tego co widze to bezpiecznik jest ok.
    Mam pytanie - znalazlem informacje ze wchodzi tam 3 szt. zarowek 12V/3W i 6 szt. 12V/1,5W.
    Czy zakup takiej ilosci wystarczy czy macie infoemcje ze jest ich tam wiecej.
    Drugie moje pytanie dotyczy przelacznika swiatel mijania/postojowe - czy opn ma podswietlenie czy nie? Jesli tak jaka tam jest zarowka?
    Pytanie 3 - zauwazylem tez ze jedna z zarowek pokretel raz swieci raz nie - czy zarowki sa w pokretlach - jesli tak to jaka? Czy jest to poza pokretlami - jesli tak to jaka zarowka.
    Prosilbym o podanie modeli zarowek i sposobu ich mocowac.

Aha - czy ten panel sroskowy wentylacji (wersja z klima) jest mocowany na zatrzaskach i nie ma problemu z jego wyjeciem - z tego co widze na realoem to zatrzask jest od strony kierowcy - czy od tej strony probowac podwazania czy z obydwu jednoczesnie.

Pytanie 4 (poza konkursem) - czy wie ktos jaki jest oryginalny rozmiar szczotek silnika nawiewu?
    Mam teraz troche urlopu i chcialbym go jak najlepiej spedzic i w miedzyczasie naprawiajac male niedogodnosci w moim 7er.

Jakos szukalem na forum ale nie doszukalem sie informacji na nartujace mnie pytania.

Prosze o informacje.
    Pozdrawiam
    Gilu_e32

Vip Vip Awatar jarek88
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Sk±d
    Tomaszów Mazowiecki
    Blog
    20
    pyt1:
    pyt2: tak jest pod¶wietlany tak jak wszystkie inne prze³aczniki w e32 tyle ¿e w prze³±cznikach sa jakie¶ diody a nie ¿arówki
    pyt3: nie ¿arówki nie s± w pokrêtl³ach s± za nimi na p³ycie jak dobrze pamiêtam co do tego jaka ¿arówka zaraz sprawdzê bo mam takie panele w gara¿u
    panel zaczynaj ¶ci±gaæ od lewej strony podwadz czym¶ powinno zej¶æ
    pyt4:
    nie mam pojêcia ale z tym chyba nie bêdzie problemu pójdziesz do sklepu poprosisz o takie szczotki i dostaniesz koszt na pewno niewielki

co do zegarów ilo¶ci ¿arówek i ich typu podam ci informacje okolo 12 zlokalizuje po³o¿enie zegarów i panelu od klimy i spojrzê jakie i ile ¿arówek tam jest

ale skoro tyle ¿eczy ci nie ¶wieci to problem mo¿e nie tkwi w ¿arówkach nie s±dzê ¿eby odrazu wszystkie ¿arówki w zegarach siê spali³y tak samo w prze³±czniku , a co z innymi prze³±cznikami te¿ nie ¶wiec± ???

Vip Vip Awatar avecezarave
    Do³±czy³
    Feb 2010
    BMW
    E32 740iL `93
    Sk±d
    Miñsk Mazowiecki
    Blog
    27
    Mia³em identyczny problem by³em akurat na Mazurach i nagle przesta³y siê pod¶wietlaæ zegary i przyciski na konsoli oraz OBC. Przejrza³em wszystkie schematy zamieni³em wszystkie mo¿liwe modu³y i bezpieczniki i nic. W koñcu okaza³o siê ¿e kto¶ z niewiadomych mi powodów grzeba³ co¶ w instalacji a konkretnie we wi±zce id±cej do pokrêt³a od ¶ciemniania pod¶wietlenia przycisków i zegarów. By³y tam jakie¶ przewody które by³y zaizolowane ale chyba kiepsko bo gdy je poruszy³em pod¶wietlenie znowu wróci³o. Ale ¿yczê powodzenia w poszukiwaniu przyczyny. :)
    [IMG]http://img408.imageshack.us/img408/1048/dsc0188v.jpg[/IMG 7er

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Panelu od klimatyzacji siê nie podwa¿a bo zniszczysz zaczep i potem nie za³o¿ysz go z powrotem.

Od do³u podwa¿asz w³±cznik od podgrzewania tylnej szyby, jak wyjdzie to w g³êbi zobaczysz zatrzask, który trzeba zwolniæ i panel potem wychodzi bezproblemowo.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    e32, 730, m30b30
    Sk±d
    Siemianowice ¦l±skie
    kolego Jarek88, dzisiaj zauwazylem ze czesc sie zapalila a czesc dalej martwa. takze musze rozebrac i pomalu patrzec co tam jest. Moge miec jakis problem przy sciemniaczu - tam demontowalem jakies alarmy dokoroslych pseudo alarmowcow i moze tam jest cos pokilebaszone.
    Jutro bede sie bawil - w koncu trzeba cos z tym urlopem robic:)
    Gilu_e32

Vip Vip Awatar jarek88
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    Sk±d
    Tomaszów Mazowiecki
    Blog
    20
    przepraszam ¿e dopiero teraz ale nie mia³em wcze¶niej dostêpu do kompa
    sprawdzi³em ilo¶æ ¿arówek
    i nie zgodze sie z tym co napisa³e¶ w 1po¶cie o ilo¶ci ¿arówek

12v/3w 3szt
    12v/1,2W 16szt
    12v/1,5W 6szt

co do panelu klimy to nie powiem ic ile tam jest ¿arówek bo nie zdo³a³em go rozebraæ ale podej¿ewam ¿e s± tam 2 ¿arówki

skoro po³owa sie za¶wieci³a to sprawdz narpierw ¶ciemniacz wiem z do¶wiadczenia ¿e gdy nie jest podpiety pod¶wietlanie nie chodzi

Vip Vip Awatar jarek88
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    Sk±d
    Tomaszów Mazowiecki
    Blog
    20
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    Panelu od klimatyzacji siê nie podwa¿a bo zniszczysz zaczep i potem nie za³o¿ysz go z powrotem.

Od do³u podwa¿asz w³±cznik od podgrzewania tylnej szyby, jak wyjdzie to w g³êbi zobaczysz zatrzask, który trzeba zwolniæ i panel potem wychodzi bezproblemowo.
    o tej metodzie nie wiedzia³êm widocznie u mnie zatrzask ju¿ by³ zepsuty bo panel da siê zdj±æ w ten sposób

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar rodzinabmw
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    by³o 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusi³o by je sprzedaæ???
    Sk±d
    okolice Sulechowa
    Ja panel wyjmuje po uprzednim wyjêciu radia wtedy delikatnie pchasz panel w swoim kierunku. Jak bêdziesz podwa¿a³ to jak zauwa¿y³ Xsilver polamiesz zatrzask i bêdzie problem. Je¶li chodzi o o¶wietlenie panela s± tam 3 malutkie ¿arówki wlutowane w p³ytê. Niestety musisz rozebraæ panel by siê do nich dostaæ.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar koNik_N
    Do³±czy³
    Oct 2010
    BMW
    1989 E32 750i, 1974 E3 2500, 1976 E12 535i
    Sk±d
    KRK
    Cytat Zamieszczone przez jarek88
    i nie zgodze sie z tym co napisa³e¶ w 1po¶cie o ilo¶ci ¿arówek

12v/3w 3szt
    12v/1,2W 16szt
    12v/1,5W 6szt
    a w jakich oprawkach s± to ¿arówki? jakie¶ zdjêcie? bo jest tego kupa rodzajów ;-)
    '59 GAZ 21 | '66 W108 5.6 | '69 W108 280SEL | '72 BA3 2101 1200s | '74 BMW E3 2500 | '76 BA3 2103 1.8iSk | '76 BMW E12 535i | '79 GAZ 24 | '89 Volvo 740 2.3 GLE | '89 BMW E32 750i | '96 Volvo 960 3.0

Leszek VIP Vip Awatar siudema
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    by³o e32 m30b35 II89r bêdzie ...?
    Sk±d
    Trzebnica -DeTRoit
    Lepiej straciæ sekundê w ¿yciu , jak ¿ycie w ci±gu sekundy

http://dachy-trzcinowe.pl/

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci