Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Nowe auta coraz gorsze

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Z00FY
    Gość
    Mój golf II 1.6TD 91r. :x Ma przejechane 460 tyś ale na 2 pali gumsko aż miło :D oleju weźmie 0,1l na 2000 km i śmiga nic mu nie jest :) serwis tego auta jest bardzo tani w porównaniu do swoich młodszych braci.. A paski z 90 lat mają pod milion nakręcone i jeżdżą.. Porównując to do nowych konstrukcji jeśli chodzi o żywotność to stare biją je na głowę :) Mamy ere kapitalizmu gdzie liczy się tylko profit

Zaawansowany Użytkownik Awatar Przemik
    BMW
    e32 730i m30b30
    no cóż, w dzisiejszych czasach najpierw producent zarabia na sprzedaży auta a potem w ciągu paru lat drugie tyle na jego serwisowaniu. Był niedawno temat palących się sprzęgieł w Subaru z dieslem w manualu. Sprzęgła paliły się po 30÷60 tys a wymiana: 6tys zl!!! I to wszystko z kieszeni klienta.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez monster007
    Np Mazdę 6
    Poczytaj sobie na temat pomp oleju i korbowodach w dieslach w tym modelu.
    Jedna taka mazda stoi u nas na warsztacie.
    Wymyślili sobie olej "long-life" zmieniany co 50tys, szkoda, że pompa oleju nie wytrzymuje tak długiej jazdy na jednym oleju. Mazda która stoi u nas na warsztacie to 2005 rok i ma 170tys. przebiegu, żałuje, że nie zrobiłem fotek zębów ze starej pompy oleju.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik Awatar Leon740i
    BMW
    740iA m62b44
    a te silniki nie sa przypadkiem z bmw???
    Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to kim jest.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    a te silniki nie sa przypadkiem z bmw???
    Wnioskujesz po pomyśle z olejem Long-life? :P

Podobny do N47 za bardzo nie jest, więc chyba nie są one z bmw brane.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik Awatar Leon740i
    BMW
    740iA m62b44
    Nie nie po oleju, poprostu gdzies kiedys slyszalem ze te 2,0 136km byl z E-46
    Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to kim jest.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    K100RS, E65 730D
    Cytat Zamieszczone przez Aldik
    bo nawet E65 za niedługo w dieslu to berlina nie wjedziesz - o ile juz nie.
    E65 3.0D przed liftem, jeżeli nie ma dołożonego filtra cząstek stałych (bo fabrycznie nie miały) dostanie tylko żółtą plakietkę, i do centrum Berlina nie wjedzie.

Pozdr.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    735i
    Co do nowych samochodów to całkowicie się zgadzam, że duszy to one nie mają wcale. Wg mnie era trwałych samochodów skończyła się pod koniec lat 90-tych. Osobiście uważam, że już nie ma pewniaków w kwestii bezawaryjności i takie pewniaki jak Passaty, Mazdy, Hondy są tak samo awaryjne jak Alfy 159 czy Laguny. Mówi sie ford g..no wort a ja na swoim przykładzie powiem, że to nie jest tak. W grudniu 2003 roku odebrałem z salonu Mondeo 2.0 TDCi i jak do tej pory zepsuło się - siłownik zamka centralnego (wymieniony na gwarancji) i zamek klapy bagażnika. Samochód ma w tej chwili ponad 100 tyś km i kompletnie się z nim nic nie dzieje. Ale z tego co widzę to bardzo ważne są dwie rzeczy:
    1. nie trafić jakiegoś felernego egzemplarza (a te zdarzają się wszystkim markom);
    2. o samochód trzeba po prostu dbać.
    Wiem, że systemy CR są wrażliwe na paliwo w związku z tym swojego tankowałem prawie zawsze na Neste. Miałem Imprezę więc wiem jak istotne jest przestrzeganie zasad użytkowania samochodu z turbiną. I nie chodzi tu o jakieś dewiacje typu studzenie turbiny po każdej przejażdżce. Wystarczy byc tego świadomym i jest git. Teraz stoje przed dylematem co robić z moją E38. Moja lepsza połowa ma opory przed tak starym samochodem i ciośnie żeby ją sprzedać. Tak chciałem zrobić ale kwoty po ile one chodzą są wg mnie śmieszne. Gdy zobaczyłem w zakupie kontrolowanym Mazdę X5 z 1999r za 23900 a słyszę, że 21 tysi to dużo za zadbane E38 to mi ręce opadają. Sądzę, że moja bunia spokojnie przejeździ bez jakieś większej awarii kilkanaście tysięcy km niż Passat albo Mazda z 2005 roku za które wołają między 40 a 50 tysi. Gdybym np sprzedał swoją za 20 tysi to po włożeniu tych 20 tysiaków różnicy miedzy cena takiego Passata w swoją 7er to będę miał cacko które trwałością zje takiego paska czy mazdę. A tak naprawdę to nie wiem co musiałbym zmienić żeby utopić te pieniądze. Wiem, że można - wystarczy pojechać do ASO ale aż takim frajerem nie jestem.
    A co do trwałości współczesnych samochodów to sądzę, że producenci robią jak inżynierowie z F1 - po testach sprawdzają stopień zużycia podzespołów i gdy sie okazuje, że mają jeszcze zapas wytrzymałości to albo zmieniają materiał na tańszy tzn. mniej wytzymały albo zmniejszają jego ilość.
    A ze zła rodzi się dobro.

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez kwiatek
    Samochód ma w tej chwili ponad 100 tyś km i kompletnie się z nim nic nie dzieje.
    Przy takim przebiegu to nawet Chińskie się nie zepsują ;)
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Początkujący Użytkownik
    BMW
    735i
    Cytat Zamieszczone przez coboss
    Cytat Zamieszczone przez kwiatek
    Samochód ma w tej chwili ponad 100 tyś km i kompletnie się z nim nic nie dzieje.
    Przy takim przebiegu to nawet Chińskie się nie zepsują ;)
    Znam osobiście kilku którzy by się z Tobą nie zgodzili.
    A ze zła rodzi się dobro.

Uprawnienia umieszczania postów