Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 34

W±tek: Okaza³o siê ¿e auto jest zajête przez komornika. Co zrobiæ?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E65 745d lift
    Sk±d
    Civitas Kielcencis

Okaza³o siê ¿e auto jest zajête przez komornika. Co zrobiæ?

Witam. Pó³ roku temu zakupi³em auto (mercedesa). Je¿dzi³em nim ale nie rejestrowa³em na siebie poniewa¿ nie mia³em zamiaru d³ugo Go trzymac. Poprzedni w³asciciel mia³ Go od 2001r. Tydzien temu auto sprzeda³em. Nowy w³asciciel w poniedzia³ek chcia³ zarejestrowaæ auto na siebie i w wydziale komunikacji powiedziano mu ¿e auto od 2002r jest zajête przez komornika. W dowodzie nie ma takiej wzmianki a Ja jako poprzedni nabywca (nie w³a¶ciciel) nie wiedzia³em o tym fakcie. Jak s±dzicie czy bêde poci±gany do jakiej¶ odpowiedzialno¶ci? Nowy nabywca zapewne bêdzie chcia³ odst±piæ od umowy kupna sprzeda¿y na podstawie wad prawnych ukrytych.
    To nie wszystko. Auto które wzi±³em w zamian (równiez umowa kupna sprzedazy) jest zastawem bankowym. Po rejestracji mercedesa na nowego w³asciciela Invest bank mial przeniesc zastaw bankowy z audi na mercedesa i wtedy Audi kialem spokojnie rejestrowac na siebie. Jednak mercedesa nie zarejestruje na siebie nowy wlasciciel z powodu wyzej wymienionego. Nie moge sie odmienic poniewaz Komornik zglosi sie po mercedesa i Go zabierze czyli zostane bez niczego.
    Problem polega na tym ze bez ¿adnego "wa³ku" zakupilem auto a potem Go sprzeda³em nie wiedz±c o niczym a mogê zostaæ bez niczego. Co radzicie zrobiæ w takiej sytuacji? Z góry dziêkuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
    Przybyli u³ani pod okienko.....
    ......czarn± Beemk± Siódemk±!!!

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Aldik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    740xd f01
    Sk±d
    Katowice
    Hmmm trudna sprawa ... komornik ma prawo zabraæ auto, ¶cigaæ trzeba tego który Tobie sprzeda³ merca - co tu du¿o mówiæ Ty oficjalnie nie masz ju¿ kasy i nie masz co oddaæ, podpisa³es umowe a tym samym o¶wiadczy³e¶ ¿e nie maj± do auta prawa osoby trzecie - jednak zrobi³e¶ to ¶wiadom ¿e tak w³asnie jest... Ten któremu sprzeda³es pewnie bêdzie chcia³ od Ciebie zwrot gotówki za to auto - jednak czy wygra przed s±dem hmm w±tpie. My¶le ¿e skoro kto¶ zrobi³ wa³a sprzedaj±c Tobie auto z zastawem to tym bardziej nie odda Ci teraz z³otówki... Hmm Masz mo¿liwo¶ci dwie, byæ w pe³ni uczciwym mimo ze sam zosta³em wyrabany i oddac kasê lub siê s±dziæ...
    To jest xxx polskie prawo - nie kumam dlaczego w dowodach nie wbija sie wspó³w³asno¶ci np banku. Tak naprawde winny za ca³e zaj¶cie jest urz±d komunikacji i ustawodawca który pozwala na takie rzeczy. Dla mnie to paranoja, niestety zdarzaj± sie takie sytuacje i nie jeste¶ pierwszy...

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar YBSA
    Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    730d 2001r.
    Sk±d
    WPZ
    Wysup³aj kilka PLN i id¼ po poradê prawn± do prawnika. Ja za³o¿y³bym sprawê w s±dzie (¿e nie poinformowa³ Ciê o prawie osób trzecich do auta) typowi od którego odkupi³e¶ auto. Sprawd¼ te¿ czy w umowie miêdzy Tob± a poprzednim w³a¶cicielem jest zapis ¿e auto jest wolne od wad prawnych i praw osób trzecich. Je¿eli tak to masz sprawê prost±.

- mamo, mamo, dlaczego ci ludzie klêkaj±?
    - bo to jedzie BMW e38 synku...
    -------------------------------------------------
    ///M-Sport Individual

Super Moderator Awatar olejus
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    BIEMDABLJU SEVEN FOUR FIVE
    Sk±d
    Wroc³aw
    Art. 847. § 1. Komornik dokonuje zajêcia przez wpisanie ruchomo¶ci do protoko³u zajêcia. Odpis protoko³u zajêcia nale¿y dorêczyæ d³u¿nikowi i wspó³w³a¶cicielom zajêtej ruchomo¶ci, którzy nie s± d³u¿nikami.

§ 2. D³u¿nik powinien przy zajêciu, a je¿eli jest nieobecny - niezw³ocznie po otrzymaniu odpisu protoko³u zajêcia, wymieniæ komornikowi znajduj±ce siê w jego w³adaniu ruchomo¶ci, do których osobom trzecim przys³uguje prawo ¿±dania zwolnienia ich od egzekucji, ze wskazaniem adresów tych osób. Komornik zawiadomi o zajêciu osoby wskazane przez d³u¿nika.

Art. 848. Zajêcie ma ten skutek, ¿e rozporz±dzenie ruchomo¶ci± dokonane po zajêciu nie ma wp³ywu na dalszy bieg postêpowania, a postêpowanie egzekucyjne z zajêtej ruchomo¶ci mo¿e byæ prowadzone równie¿ przeciwko nabywcy. Przepis ten nie narusza przepisów o ochronie nabywcy w dobrej wierze.

Art. 854. Na ka¿dej zajêtej ruchomo¶ci komornik umie¶ci znak ujawniaj±cy na zewn±trz jej zajêcie, a je¿eli to nie jest mo¿liwe, ujawni je w inny sposób.

Art. 855. § 1. Zajête ruchomo¶ci komornik pozostawi we w³adaniu osoby, u której je zaj±³. Jednak¿e z wa¿nych przyczyn komornik mo¿e w ka¿dym stanie postêpowania oddaæ zajête ruchomo¶ci pod dozór innej osobie, nie wy³±czaj±c wierzyciela, choæby to by³o po³±czone z konieczno¶ci± ich przeniesienia. Osoby te pe³ni± obowi±zki dozorcy. Komornik dorêcza im protokó³ zajêcia.

Kupi³e¶ auto w dobrej wierze , zby³e¶ bez ¶wiadomo¶ci prawnej auta ... masz luzik :)
    Piæ trzeba ! Je¶æ mo¿na !

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E65 745d lift
    Sk±d
    Civitas Kielcencis
    Nowy nabywca poinformowa³ mnie ¿e dzisiaj wstawia mercedesa na parking policyjny i informuje o ca³ym zdarzeniu prokurature. Mam siê czym martwiæ bo nie ¶ci±gnie zastawu z Audi nie rejestruj±c na siebie mercedesa. Wiem ¿e sprzedaj±c mi Audi pope³nil przestepstwo z Art. 286 kodeksu karnego tymbardziej ze w umowie jest wpisane ze auto wolne od wad prawnych.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    E65 735i
    Sk±d
    Siemianowice ¦l±skie
    no i dlatego ja zawsze rejestruje auta w max 3 dni po tym jak je zakupie... (a przewaznie w ten sam lub nastepny dzien) latanie z umowa k-s jeszcze nic dobrego nigdy nie przynios³a!

ciezka sprawa

No kolego, serdecznie wspó³czuje, wyobra¿am sobie co teraz musisz odczuwaæ, ale mam nadziejê ¿e wszytsko dla ciebie siê dobrze skoñczy, je¶li chodzi o stronê prawn±, nie wiem jednak jak z kas±,nie poddawaj siê!!! :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E65 745d lift
    Sk±d
    Civitas Kielcencis
    Napisa³em temat ¿eby Was uczuliæ na przysz³o¶æ. Na wlasnym b³êdzie sie nauczy³em. Tymbardziej ¿e teraz banki nie wlepiaj± piecz±tki do dowodu rej. tak¿e w sumie ka¿de auto mo¿e byæ zastawem bankowym a nie bêdzie o tym informacji. Chore ale to jest Polska :/

Vip Vip Awatar Marecki7er
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Sk±d
    Wroc³aw
    Wed³ug mnie to w ogóle jaki¶ wa³ek jest, 8 lat auto jest w³asno¶ci± komornika i jeszcze go nie zaj±³? Przez te 8 lat straci³ du¿o na warto¶ci, dlaczego nie zaj±³ go od razu? Rozumiem kilka miesiêcy, mo¿e rok ale nie 8.

Poza tym jak koledzy pisz±, je¿eli w umowie KP mercedesa masz napisane, ¿e jest wolne od wad prawnych to sprawa prosta, zasiêgnij porady u prawnika (chyba ¿e znajdzie siê jaki¶ na forum) i my¶lê ¿e wszystko powinno siê u³o¿yæ.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E65 745d lift
    Sk±d
    Civitas Kielcencis
    Cytat Zamieszczone przez mrekor
    Wed³ug mnie to w ogóle jaki¶ wa³ek jest, 8 lat auto jest w³asno¶ci± komornika i jeszcze go nie zaj±³? Przez te 8 lat straci³ du¿o na warto¶ci, dlaczego nie zaj±³ go od razu? Rozumiem kilka miesiêcy, mo¿e rok ale nie 8.

Poza tym jak koledzy pisz±, je¿eli w umowie KP mercedesa masz napisane, ¿e jest wolne od wad prawnych to sprawa prosta, zasiêgnij porady u prawnika (chyba ¿e znajdzie siê jaki¶ na forum) i my¶lê ¿e wszystko powinno siê u³o¿yæ.
    Jest klauzula ¿e jest wolne od wad prawnych. Wystarczy ¿e sp³acaj± po 50z³ miesiêcznie komornikowi i im auta nie zabierze poniewa¿ siê nie uchylaj± od spp³aty d³ugu tak¿e teoretycznie moze to trwaæ nawet nie 8 a 20lat.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •