U mnie silnik zalany olejem lewa i prawa strona więc czeka mnie wymiana w/w uszczelek oraz czujnika ciśnienia oleju.
U mnie silnik zalany olejem lewa i prawa strona więc czeka mnie wymiana w/w uszczelek oraz czujnika ciśnienia oleju.
W przypadku gdy ktoś zapomniał albo nie sądził, że leje się z pokrywy rozrządu a wymienił uszczelkę pod pokrywą zaworów można to łatwo naprawić.
Nie ma potrzeby sciągania jeszcze raz pokrywy zaworów, wystarczy tylko popuścić mniej więcej połowę śrub od pokrywy zaworów, wykręcić 3 skrajne które siedzę w pokrywie rozrządu i można wyjąć dekielek od rozrządu i wymienić pod nim uszczelkę.
--
Pozdr.
Hubert
Lewą pokrywę tą od strony alternatora robiłem pół dnia, ogólnie dramat, na końcu jest głowicy siedzi jakiś czujnik który wystaję przez pokrywę zaworów, co bardzo utrudnia jej przez niego przełożenie i tym samym wyjęcie.
Prawą rownież męczyłem pół dnia, ale do tej pory nie udało mi się jej wyjąć, przeszkadza wiązka kabli aby odpowiednio wysoko podnieść pokrywę.
Nie rozbierałem okablowania i nie wyciągałem kolektora, może to jest konieczne, albo rozbieranie ścianki grodziowej?
--
Pozdr.
Hubert
Ostatnio edytowane przez hubizx ; 09-09-2015 o 10:33
Rozebrać trzeba podszybie z filtrami pyłkowymi i dostęp jest przecież dość dobry. Pokrywę trzeba wyciągać delikatnie żeby nie uszkodzić czujnika ale wychodzi bez problemu. Nie trzeba rozbierać nic więcej - kolektor nie przeszkadza w tym zabiegu.
Udało się z rozebraniem ścianki, trzeba przekecić trochę pokrywę i wtedy da się ją wyjąć, niemniej jednak umieszczenie tego wystającego czujnika w takim miejscu to chyba tylko złośliwość autorów projektu N62.
--
Pozdr.
Hubert
Oni tego nie wyciągają hehe :) Następnym razem ogarniesz to w momencie :)
Szczerze mówiąc, to kilkanaście razy już w różnych samochodach robiłem różne uszczelki i nawet oryginalne nowe uszczelki nie są tak niezawodne jak silikon. Jedni mówią "druciarstwo", a ja uważam, że to jest solidne bezszkodowe zamknięcie tematu na długie lata.Niestety musiałem poskładać wóz z uwagi na wyjazd w środę na silikonie :)