Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: [ elektronika] Schemat DSP

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez wojtas
    Cytat Zamieszczone przez Silent
    ...konkretnie chcialbym sie dowiedziec ktore scalaki sa odpowiedzialne za naped subow z tylnej polki...
    Jeśli na tyle się zagłębiasz to sam dojdziesz do tego patrząc na jego plytę. Raczej nie jest na scalakach tylko na tranzystorach bo ma przeciwległą sinusoidę na wyjściu- jeśli dobrze się wyrażam, na głośniku ma "plus" i "minus" a nie "plus" i "mase", sprawdzałem to bo na innym większym wzmacniaczu z wyjściem tylko x2 bez "mostka" odwracałem fazę na wejściu aby uzyskać w/w mostek.
    Po prostu końcówki pracują w układzie mostkowym, nic poza tym. Dlatego nie ma potencjału masy na żadnym ze styków. Ale taka informacja nie mówi nam jak zbudowany jest wzmacniacz czy na scalakach czy na elementach dyskretnych.

Skoro masz wzmacniacz w ręku, to odpal wds online, sprawdź które piny to wyjście na suba i po ścieżkach sprawdź do którego scalaka dochodzą.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 4,4 M62TU; E36 coupe 2,8 M52
    Cytat Zamieszczone przez cursor
    ...konkretnie chcialbym sie dowiedziec ktore scalaki sa odpowiedzialne za naped subow z tylnej polki...
    Jeśli na tyle się zagłębiasz to sam dojdziesz do tego patrząc na jego plytę. Raczej nie jest na scalakach tylko na tranzystorach bo ma przeciwległą sinusoidę na wyjściu- jeśli dobrze się wyrażam, na głośniku ma "plus" i "minus" a nie "plus" i "mase", sprawdzałem to bo na innym większym wzmacniaczu z wyjściem tylko x2 bez "mostka" odwracałem fazę na wejściu aby uzyskać w/w mostek.
    Po prostu końcówki pracują w układzie mostkowym, nic poza tym. Dlatego nie ma potencjału masy na żadnym ze styków....do którego scalaka dochodzą...
    No i dlatego że układ mostkowy i nie ma masy to koncówka nie jest na zwykłym układzie scalonym.

Skoro masz wzmacniacz w ręku, to odpal wds online, sprawdź które piny to wyjście na suba i po ścieżkach sprawdź do którego scalaka dochodzą....
    Wcześniej o podobny sens mi chodziło tyle że do tego nie trzeba schematu ;)

Zaawansowany Użytkownik Awatar Silent
    BMW
    e38 740iL 1999r
    Myślałem żeby obczaić kolor kabli które wychodzą od głośników suba i lecą do wzmacniacza i tak też można ustalić ścieche (spier...ą) na płytce :/ (ale jak narazie nie mam czasu się za to zabrać) ogólnie wszystko gra prócz lewego subka, źle nie jest.
    ~3x Black 7er e38~

~e38~
    2010r - BMW 740iL (prod. 99r)

~EX e38~
    2008r - BMW 728i (prod. 99r)
    2007r - BMW 730i (prod. 94r)

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    No i dlatego że układ mostkowy i nie ma masy to koncówka nie jest na zwykłym układzie scalonym.
    A co ma piernik do wiatraka?
    Brak potencjału masy w mostkach to norma przy układzie mostkowym(wynika to z tego, że głośnik podłączony jest pod + 2 końcówek, z tym, że jedna końcówka ma odwróconą fazę o 180* ). Nie da się na podstawie tych dwóch informacji stwierdzić czy końcówka jest na scalakach czy na elementach dyskretnych. Układy mostkowe można zrobić na obu tych rozwiązaniach. W e65 końcówki to scalaki i wg mnie w e38 także to scalaki.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    A co ma piernik do wiatraka?
    Brak potencjału masy w mostkach to norma przy układzie mostkowym(wynika to z tego, że głośnik podłączony jest pod + 2 końcówek, z tym, że jedna końcówka ma odwróconą fazę o 180* ). Nie da się na podstawie tych dwóch informacji stwierdzić czy końcówka jest na scalakach czy na elementach dyskretnych. Układy mostkowe można zrobić na obu tych rozwiązaniach. W e65 końcówki to scalaki i wg mnie w e38 także to scalaki.
    Piernik a wiatrak do trochę rozłegła różnica .... poprostu nie spotkałem się żeby końcówka mocy na układzie scalonym była w układzie mostkowym no i tyle a co do mostka to wiem jak to działa ;) .
    Wracając do wsześniejszego to w E38 wyjście we wzmacniaczu na suby napewno jest w układzie mostkowym, "+" i "minus" z odwróconą fazą a nie "+" i "masa".

Myślałem żeby obczaić kolor kabli które wychodzą od głośników suba i lecą do wzmacniacza i tak też można ustalić ścieche (spier...ą) na płytce ....
    Kolorów kabli nie pamiętam ale jest to ta większa z trzech kostek, ta z najgrubszymi kablami, oprócz wyjścia na suby jest w niej zasilanie i załączania wzmacniacza.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Piernik a wiatrak do trochę rozłegła różnica .... poprostu nie spotkałem się żeby końcówka mocy na układzie scalonym była w układzie mostkowym no i tyle a co do mostka to wiem jak to działa
    Zajrzyj do radia,(np. bmw business montowanego w e38) ;)
    Henry Ford

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Piernik a wiatrak do trochę rozłegła różnica .... poprostu nie spotkałem się żeby końcówka mocy na układzie scalonym była w układzie mostkowym no i tyle a co do mostka to wiem jak to działa
    Zajrzyj do radia,(np. bmw business montowanego w e38) ;)
    Tam jest na mosfecie zrobione, jak w większości nowszych radyjek.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Tam jest na mosfecie zrobione, jak w większości nowszych radyjek.
    Zajrzyj dobrze, a później pisz, bo póki co piszesz bzdury.
    Przykładowo w Alpine CDA-9884R(radio za 1kzł) końcówka jest na scalaku, a to, że "tranzystory" wewnątrz scalaka są wykonane w technologii mosfet to już inna sprawa. Tyle, że tak na prawdę nic to nam nie daje jeśli chodzi o dźwięk. Bipolarne końcówki są równie dobre.
    Henry Ford

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    ... końcówka jest na scalaku a to że "tranzystory" wewnątrz scalaka są wykonane w technologii mosfet to już inna sprawa... .
    Nie napisałem że wszystkie. Skoro znasz się na tyle to pewnie wiesz że technologia mosfet to równiez układ mostkowy co w pewnym sensie wynika z Twojego zdania.
    Myślę że dalsza dyskusja mija się z celem bo odbiegamy od tematu, napewno jeśli kolega który zadał pytanie zerknie na płytkę wzmacniacza to ściezkami dojdzie do końcówki mocy subów.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Nie napisałem że wszystkie. Skoro znasz się na tyle to pewnie wiesz że technologia mosfet to równiez układ mostkowy co w pewnym sensie wynika z Twojego zdania.
    Mosfet to technologia budowy tranzystorów, tak samo jak starsze rozwiązanie bipolarne(złącze P-N). A układ mostkowy to kwestia topologii samego układu wzmacniacza.
    To, że do budowy wzmacniacza użyto scalaka, tranzystorów bipolarnych lub mosfet jeszcze nam nie mówi czy końcówka pracuje w mostku, to już wynika z samego układu.
    To, że w mostku mogą pracować końcówki z każdego z tych 3 typów, nie oznacza, że wzmacniacz z zastosowanymi tranzystorami mosfet musi działać w mostku.

Mówiąc prościej, masz 3 rodzaje opon, zwykłe(scalak), pax(tranzystory bipolarne), run on flat(mosfet). To, że w nowych modelach bmw(wzmacniacz w układzie mostkowym) zaczęli stosować run on flat, nie oznacza, że montując takie opony do siebie będziesz mieć z e38(zwykły wzmacniacz) od razu f01 :P
    Henry Ford

Uprawnienia umieszczania postów