Ka¿da dobra rada siê zda, od przybytku g³owa nie boli ;D.... No a ciekawi mnie jak do tego boczki sie sprawuj±??? Daj± rady? Czy tez potrzebna zmiana? ;(
Jako¶ tam graj± :D Dla przeciêtnego uzytkownika wystarczy a dla bardziej wymagajacego metoda prób i b³êdów, znajomy w E39 wymieni³ na 16tki bez przerabiania boczków-gra mu piêknie. Mi zale¿a³o ¿eby te pierdziawki na pó³ce nie pierdzia³y bo ³adnie zagraæ to chyba tam siê nie uda ;)
Temat omawiany 2 lata temu wiêc pewnie g³o¶niki i modele te¿ siê troszke zmieni³y. Jakie g³o¶niki zamontowaæ do tylnej pó³ki dsp? Nie bêdê dok³ada³ ca³ego dsp, chcê pod³±czyæ tylko tyln± pó³kê. Jakie modele bêd± siê nadawa³y oraz jaki wzmacniacz ¿eby da³ rade:)
Odkopiê trochê temat,
chcê w pó³ce DSP wymieniæ g³o¶niki te "subwoofery" oryginalne maj± impedancjê 4Ohm, ja chce wsadziæ Tonsil GDN 13/40/2 ale 8Ohm (4Ohm maj± za du¿y magnes i nie wejd±).
Czy nic nie uszkodzê w instalacji ani wzmacniacza, jak zamieniê g³o¶niki z 4 na 8 Ohm?
te¿ aktualnie szukam jaki¶ zamienników w tylna pó³kê. Daj znaæ jak zamontujesz czy dobrze graja.
zamienniki by siê znalaz³y ale czy dobre? celowo nie szukam drogich bo nie wiem jak bêd± graæ, Tonsil to niby dobre g³o¶niki, tylko martwi mnie ta impedancja 8ohm, tak ¿eby nie spaliæ wzmacniacza.
orginalnie maj± 8 ohm dok³adnie 4 *45wat 8ohm przy dsp koñcówki mocy s± bardzo czu³e na zmiany pr±du ja wymienia³em u siebie i mogê ci powiedzieæ ¿e wymiana g³o¶ników tak oby magnes wszed³ w orginale miejsce mija siê z celem to zbyt ma³e g³o¶niki ja u siebie porze¼bi³em i w³o¿y³em potê¿ne 16cm 4 szt i teraz mam mega bas ps. przesy³ka dosz³a
Ostatnio edytowane przez kruger32 ; 19-01-2015 o 14:08
A dziêki, kierowa³em siê tematem, ¿e kto¶ napisa³ 4Ohm.
Mo¿esz napisaæ jakie g³o¶niki w³o¿y³e¶ i co wyrze¼bi³e¶? ci±³e¶ pó³kê DSP czy j± wywali³e¶? i dystanse?
ci±³em szlifowa³em frezowa³em gwintowa³em klei³em wyg³usza³em itp.³±cznie 2-3dni roboty i oko³o 1600-1800z³ przetworniki takie http://www.monacor.pl/product/show/2083/SPH-165CP POTÊGA
dziêki :) .