Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 113

Wątek: [audio] [e38] Wymiana głośników DSP półka tylna

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 4,4 M62TU; E36 coupe 2,8 M52
    Cytat Zamieszczone przez cursor

Kolejna kwestia, ostatnio sprawdziłem i rzeczywiście, na środku(między parami głosników) od dołu jest otwór. Nie jest to typowy otwór stratny jak w altusach a tym bardziej variovent jak w dynaudio, ale zwykły otwór, więc głośniki grają w bagażnik.
    Wyraźnie to słychać przy otwarciu bagażnika, bas "gra" w bagażniku a wewnątrz trochę pogarsza się.

Vip Vip Awatar Johnny_Bravo
    BMW
    750i

wiec tak wygląda oryginał

wymiary jego to.... wysokość 66mm
    średnica magnesu 82mm

A teraz wymiary tonsila GDN 13/40/2

Moc nominalna rms 40 W (wg IEC)
    Moc maksymalna 80 W
    Efektywność SPLref 89 dB
    Pasmo przenoszenia 90 - 5000 Hz
    Częstotliwość rezonansowa Fs 53 Hz
    Impedancja nominalna 4 ohm
    Rezystancja cewki 3,45 ohm
    Powierzchnia czynna membrany Sd 85 cm^2
    Dobroć mechaniczna Qms 4.27
    Dobroć elektryczna Qes 0.37
    Dobroć całkowita Qts 0.34
    Objętość równoważna Vas 11 l
    Masa układu drgającego Mms 8,4 g
    Stała transformacji Bl 5,08 Tm
    Średnica cewki 25 mm
    Wysokość cewki 9 mm
    Wysokość szczeliny magnetycznej 6 mm
    Szerokość szczeliny magnetycznej 1,125 mm
    Waga 1,1 kg
    Wymiary 134 x 67,5 mm
    Magnes 90 x 15,5 mm

wedle mnie zabraknie 4mm żeby magnes wlazł :506:

za 40min odbieram głośniki i się okaże ......?!?!

dla testów podpoiłem głośnik z bumci do audio w domku... i co głośnik daje rade..... i nie charczy...

film 1 do zaciągnięcia
    film 2 tuba na takim samym poziomie głośności co ori głośnik na poprzednim filmie..

POBIERAMY klikając prawym myszki i zapisz jako...
    ORI GŁOSNIK
    TUBA TA SAMA GŁOSNOŚĆ

pozdro jadę odebrać tonsile

BMW
    750i
    No więc panowie obawy się potwierdziły ..... do dupli.....

złe dzisiaj rano pomierzyłem ori głośnik
    seryny ma 73mm średnice magnesu
    tonsil ma 91mm

co widać na fotkach poniżej nie ma możliwości wsadzenia go w półkę

po lewej ori po prawej tonsil

po lewej ori po prawej tonsil

na dole ori na górze tonsil

teraz tak ktoś jak powiedział ze półka w e38 jest otwarta konstrukcja... to chyba jej nie miał w ręce.... JEST ZAMKNIĘTA te otwory co są w bagażniku nie idą do półki tylko do kratek na podszybiu tylnym !!!!

skąd to wiem? mianowicie skoro by była otwarta, to by nie robiła takiego ciśnienia ze głośnik położony nie podłączony inne głośniki wypychają... aż podskakuje....!!! na 10mm cały nie membrana .... po podłączeniu wszystkiego w bagażniku nic nie słychać ani nic nie dmucha itd itp.....

po 3cie głośnik oryginalny nie ma 13cm (jak tu powiedziano) tylko ma 13,5cm !

Półka ma ewidentnie konstrukcję otwartą. Nie zmienia to faktu, że zwężki, które w niej są, powodują chwilowy wzrost ciśnień objawiający się unoszeniem membrany niepodłączonego głośnika.

Porównywałeś brzmienie głośnika ori z Tonsilem? Czuć jakąś różnicę na korzyść Tonsila?

BMW
    750i
    mr... sylwekk przeczytaj proszę jeszcze raz poprzedniego posta..... b chyba zaspałeś !

powtarzam nie pasują w żadnym wypadku..... wiec jak mam stwierdzić jaka jest różnica....??????????

jeszcze jedna sprawa półka po lifcie auta jest zupełnie inna konstrukcją !!!

PODAJE WYMIARY ORI GŁOŚNIKA :

otwory montażowe po przekątnej 148 - 150 mm

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    ex e38 750 [m73n] 2000r.
    Cytat Zamieszczone przez Johnny_Bravo
    mr... sylwekk przeczytaj proszę jeszcze raz poprzedniego posta..... b chyba zaspałeś !

powtarzam nie pasują w żadnym wypadku..... wiec jak mam stwierdzić jaka jest różnica....??????????

PODAJE WYMIARY ORI GŁOŚNIKA :

Obrazek

otwory montażowe po przekątnej 148 - 150 mm
    Rozumiem że Twoje 750 jest po lifcie?
    Może coś da się z tym wymyślić żeby głośniki wlazły? Nie da się po prostu wyciąć dziury w blasze i wsadzić prawdziwy głośnik a nie takie gó..na?
    Próbował ktoś?
    Johnny, i tak masz to rozgrzebane. Może obadaj temat, co? Jak już Ci złość minie ;D
    monster_pl

BMW
    750i
    auto przed liftem mam :) nie wchodzi w grę ciecie i ineee sprawy ....staram się ulepszyć a nie przebudować:)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    ex e38 750 [m73n] 2000r.
    ok., rozumiem. A jest to możliwe? Tzn. wstawienie większych talerzy?
    monster_pl

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    A czym się niby różni?

teraz tak ktoś jak powiedział ze półka w e38 jest otwarta konstrukcja... to chyba jej nie miał w ręce.... JEST ZAMKNIĘTA te otwory co są w bagażniku nie idą do półki tylko do kratek na podszybiu tylnym !!!!

skąd to wiem? mianowicie skoro by była otwarta, to by nie robiła takiego ciśnienia ze głośnik położony nie podłączony inne głośniki wypychają... aż podskakuje....!!! na 10mm cały nie membrana .... po podłączeniu wszystkiego w bagażniku nic nie słychać ani nic nie dmucha itd itp.....
    Myślałem podobnie. Wyciągnij półkę całkiem i zajrzyj od dołu pomiędzy parami głośników. Są kratki o wielkości "oczka" ok. 1-1,5cmx1-1,5cm, a na nich cienki materiał wygłuszający.

Problemem są wewnętrzne głośniki, na zewnętrzne jest więcej miejsca.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Napisałeś, że podłączałeś głośnik z "bumci", więc założyłem, że ciekawość nakazała Ci również podłączyć nowy głośnik celem porównania....

nie wchodzi w grę ciecie i ineee sprawy ....staram się ulepszyć a nie przebudować:)
    Zakładając, że cięcie będzie dotyczyło konstrukcji półki, pozostawiając wygląd i sposób zasilania głośnika bez zmian, może warto spróbować. Ale to Twoja półka.

Uprawnienia umieszczania postów