Wyraźnie to słychać przy otwarciu bagażnika, bas "gra" w bagażniku a wewnątrz trochę pogarsza się.Zamieszczone przez cursor
Wyraźnie to słychać przy otwarciu bagażnika, bas "gra" w bagażniku a wewnątrz trochę pogarsza się.Zamieszczone przez cursor
![]()
![]()
![]()
![]()
wiec tak wygląda oryginał
wymiary jego to.... wysokość 66mm
średnica magnesu 82mm
A teraz wymiary tonsila GDN 13/40/2
Moc nominalna rms 40 W (wg IEC)
Moc maksymalna 80 W
Efektywność SPLref 89 dB
Pasmo przenoszenia 90 - 5000 Hz
Częstotliwość rezonansowa Fs 53 Hz
Impedancja nominalna 4 ohm
Rezystancja cewki 3,45 ohm
Powierzchnia czynna membrany Sd 85 cm^2
Dobroć mechaniczna Qms 4.27
Dobroć elektryczna Qes 0.37
Dobroć całkowita Qts 0.34
Objętość równoważna Vas 11 l
Masa układu drgającego Mms 8,4 g
Stała transformacji Bl 5,08 Tm
Średnica cewki 25 mm
Wysokość cewki 9 mm
Wysokość szczeliny magnetycznej 6 mm
Szerokość szczeliny magnetycznej 1,125 mm
Waga 1,1 kg
Wymiary 134 x 67,5 mm
Magnes 90 x 15,5 mm
wedle mnie zabraknie 4mm żeby magnes wlazł :506:
za 40min odbieram głośniki i się okaże ......?!?!
dla testów podpoiłem głośnik z bumci do audio w domku... i co głośnik daje rade..... i nie charczy...
film 1 do zaciągnięcia
film 2 tuba na takim samym poziomie głośności co ori głośnik na poprzednim filmie..
POBIERAMY klikając prawym myszki i zapisz jako...
ORI GŁOSNIK
TUBA TA SAMA GŁOSNOŚĆ
pozdro jadę odebrać tonsile
No więc panowie obawy się potwierdziły ..... do dupli.....
złe dzisiaj rano pomierzyłem ori głośnik
seryny ma 73mm średnice magnesu
tonsil ma 91mm
co widać na fotkach poniżej nie ma możliwości wsadzenia go w półkę
po lewej ori po prawej tonsil
![]()
po lewej ori po prawej tonsil
![]()
na dole ori na górze tonsil
![]()
teraz tak ktoś jak powiedział ze półka w e38 jest otwarta konstrukcja... to chyba jej nie miał w ręce.... JEST ZAMKNIĘTA te otwory co są w bagażniku nie idą do półki tylko do kratek na podszybiu tylnym !!!!
skąd to wiem? mianowicie skoro by była otwarta, to by nie robiła takiego ciśnienia ze głośnik położony nie podłączony inne głośniki wypychają... aż podskakuje....!!! na 10mm cały nie membrana .... po podłączeniu wszystkiego w bagażniku nic nie słychać ani nic nie dmucha itd itp.....
po 3cie głośnik oryginalny nie ma 13cm (jak tu powiedziano) tylko ma 13,5cm !
Półka ma ewidentnie konstrukcję otwartą. Nie zmienia to faktu, że zwężki, które w niej są, powodują chwilowy wzrost ciśnień objawiający się unoszeniem membrany niepodłączonego głośnika.
Porównywałeś brzmienie głośnika ori z Tonsilem? Czuć jakąś różnicę na korzyść Tonsila?
mr... sylwekk przeczytaj proszę jeszcze raz poprzedniego posta..... b chyba zaspałeś !
powtarzam nie pasują w żadnym wypadku..... wiec jak mam stwierdzić jaka jest różnica....??????????
jeszcze jedna sprawa półka po lifcie auta jest zupełnie inna konstrukcją !!!
PODAJE WYMIARY ORI GŁOŚNIKA :
otwory montażowe po przekątnej 148 - 150 mm
Rozumiem że Twoje 750 jest po lifcie?Zamieszczone przez Johnny_Bravo
Może coś da się z tym wymyślić żeby głośniki wlazły? Nie da się po prostu wyciąć dziury w blasze i wsadzić prawdziwy głośnik a nie takie gó..na?
Próbował ktoś?
Johnny, i tak masz to rozgrzebane. Może obadaj temat, co? Jak już Ci złość minie ;D
monster_pl
auto przed liftem mam :) nie wchodzi w grę ciecie i ineee sprawy ....staram się ulepszyć a nie przebudować:)
ok., rozumiem. A jest to możliwe? Tzn. wstawienie większych talerzy?
monster_pl
A czym się niby różni?Zamieszczone przez Johnny_Bravo
Myślałem podobnie. Wyciągnij półkę całkiem i zajrzyj od dołu pomiędzy parami głośników. Są kratki o wielkości "oczka" ok. 1-1,5cmx1-1,5cm, a na nich cienki materiał wygłuszający.Zamieszczone przez Johnny_Bravo
Problemem są wewnętrzne głośniki, na zewnętrzne jest więcej miejsca.
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Napisałeś, że podłączałeś głośnik z "bumci", więc założyłem, że ciekawość nakazała Ci również podłączyć nowy głośnik celem porównania....Zamieszczone przez Johnny_Bravo
Zakładając, że cięcie będzie dotyczyło konstrukcji półki, pozostawiając wygląd i sposób zasilania głośnika bez zmian, może warto spróbować. Ale to Twoja półka.Zamieszczone przez Johnny_Bravo