Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 113

Wątek: [audio] [e38] Wymiana głośników DSP półka tylna

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik Awatar YBSA
    BMW
    730d 2001r.
    Dokładnie. Nie możesz ( a może inaczej: nie powinno się) wkładać głośnika w obudowę nie przeznaczoną do niego. Rozumiesz... 740d pojedzie na mieszance redbulla i nafty ale jak długo i co to za jazda.... Tak samo jest z głośnikami. Jest szereg parametrów które wyznaczają jaki litraż obudowy powinien mieć głośnik za sobą. Jeżeli nie dobierzesz dobrze głośnika do litrażu półki DSP (co właśnie robi Cursor wkładając STX bo taki mu się podoba z wyglądu... :? ) to ta zamiana nie będzie miała sensu! Np. stary pierd jakim bez wątpienia jest Alphard w dobrze dobranej obudowie zagra lepiej (bardziej mięsisty bas, większa skuteczność) niż Focal w obudowie nie dedykowanej. Oczywiście na pewno jest sporo więcej głośników pasujących w półkę DSP niż wspomniany przeze mnie Tonsil ale ja akurat mam pod ręką karty katalogowe Tonsila i z nich wynika jasno że w tym litrażu PRAWIE IDEALNIE (zabrakło mi 2Hz do zestrojenia na Fs) pasuje GDN 13/40/2. Dostarczcie mi karty innych głośników i powiem co można jeszcze tam wcisnąć aby w ogóle miała sens zmiana seryjnych głośników.

- mamo, mamo, dlaczego ci ludzie klękają?
    - bo to jedzie BMW e38 synku...
    -------------------------------------------------
    ///M-Sport Individual

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 730i " angol 740
    No faktycznie kolego, człowiek już zapomniał o rezonansie :D Nie każdy krzak będzie przecież dobrze grał. Wszystkie parametry trzeba brać pod uwagę. Nawet to czy obudowa jest otwarta czy też zamknięta. Z ciekawości, może tez tak spytam a co z radiem w bmw? Zeby czasem nie było iż głośniki będą git a jednostka sterująca shit.
    A sam sobie wyliczales litraz do buni? Powiem ze bardzo jestem ciekawy calego zestawiku. Sam niedlugo chcę wymienic sprzecior w autku, tak ze takie rady mile widziane.

A tak przykleje jeszcze do tematu. Oplaca się pchać jakieś zestawy za tylna kanapę? Mam namysli częściową zabudowę bagażnika cos w stylu... http://galeria.interia.pl/praca,w_id...P+Olsztyn+2008

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    ex e38 750 [m73n] 2000r.
    BOSE tj cały system. Same głośniki z tego systemu nawet pewnie nie podejdą do BMW. Każdy z nich ma swój wzmacniacz, później jeszcze wzmacniacz i kupa innego osprzętu :D
    Po przesiadce z AUDI do BMW (a wersję mam zacną) przestałem słuchać muzyki w aucie.
    W mojej A8 czasami gdy przyjechałem do domu, to czekałem w aucie aż skończy się utwór, bo żal było wysiadać. W BMW żal jest włączać sprzęt. Wolę posłuchać silnika.:D
    Ale to jedyne czego mi brakuje po tej zamianie.
    Pozdrawiam i skończcie się kłócić bo przykro to czytać. Dajcie lepiej jakieś konkretne rozwiązania aby audiofilski sprzęt w BMW wymienić na coś, co w końcu zagra.
    monster_pl

Vip Vip Awatar Johnny_Bravo
    BMW
    750i
    Jutro będą te co maja być wszystko wyjaśnione.... głośniki ori są na tej aukcji

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Odpuśćmy może już STX'a, bo widzę, że bardzo boli Cię ta firma.
    Inny przykład.
    Tang Band W5-610
    FS nieco niższe
    Qts nieco wyższe
    Bl wyższy(ponad 1Tm)
    X-max wyższy
    Vas podobny

W ostatecznym rozrachunku da to trochę większą efektywność na basie w paśmie, które nas interesuje(pamiętaj, że w DSP jest filtr HPF 12dB/okt 40Hz).

Kolejna kwestia, ostatnio sprawdziłem i rzeczywiście, na środku(między parami głosników) od dołu jest otwór. Nie jest to typowy otwór stratny jak w altusach a tym bardziej variovent jak w dynaudio, ale zwykły otwór, więc głośniki grają w bagażnik.

Nawet jakby zamknąć ten otwór, to masz skrzynkę góra 10l zamkniętą, a to wychodzi 2,5l na głośnik. Może przedstaw swoje obliczenia, ja i reszta pewnie chętnie się czegoś nauczy, jak obliczyłeś, że ten głośnik zagra tam prawie idealnie. Jeśli w Totem Mite skrzynka ma co najmniej 2 razy więcej.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

BMW
    730d 2001r.
    Cytat Zamieszczone przez Mejo
    Z ciekawości, może tez tak spytam a co z radiem w bmw? Zeby czasem nie było iż głośniki będą git a jednostka sterująca shit.
    Też o tym wspominałem i też się o to martwię. Że głośniki będą ok a sygnał dostarczany do nich- sieczka. Wtedy zamiana głośników nie ma sensu! Ale tak jak mówię- nie mogę doszperać się schematów instalki audo w e38. Ba! Nawet nie wiem kto jest producentem poszczególnych klocków.

///M-Sport Individual

BMW
    730d 2001r.
    W Totemach te głośniki są strojone na inne częstotliwości. Musiałbym doszperać się kart technicznych tych zestawów i wtedy mogę powiedzieć coś więcej. Jeżeli chodzi o głośniki Tang Band to jest to marka egzotyczna i produkowana na Taiwanie. Oczywiście nie przekreśla to tych głośników ale nigdy nie miałem do czynienia z nimi. Powiedz mi jaką normą są zdjęte te parametry?

///M-Sport Individual

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez YBSA
    Ba! Nawet nie wiem kto jest producentem poszczególnych klocków.
    Małego monitora Philips, dużego Alpine. Tunery radiowe są Beckera i Philipsa(BM23 to Philips, BM24 to Becker). Wzmacniacze DSP są Philipsa i Loewe. W systemie Top Hifi(czyli DSP) wszystkie głośniki pochodzą z Philipsa, a Hifi(trochę lepiej jak Professional, ale bez suba) ma głośniki Nokii.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

BMW
    730d 2001r.
    O dzięki wielkie, już mi to trochę rozjaśniło obraz. Powiedz jeszcze coś więcej o Tang Band, gdzie to można kupić w PL, jakie są ceny?

///M-Sport Individual

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez YBSA
    Powiedz jeszcze coś więcej o Tang Band, gdzie to można kupić w PL, jakie są ceny?
    Z tego co wiem to jedynym importerem jest Polink:
    www.polink.com.pl
    Ale wybór jest niewielki, oferta TB jest znacznie większa.

Na zachodzie przede wszystkim szerokopasmówki są bardzo chwalone. Sam zastanawiałem się nad użyciem jakiejś 3" szerokopasmówki jako średniak w 3way w aucie.
    Kumpel miał 2" i z tego co mówił to za tę cenę(80zł/szt) to świetne głośniki
    Henry Ford

Uprawnienia umieszczania postów