Dokładnie. Nie możesz ( a może inaczej: nie powinno się) wkładać głośnika w obudowę nie przeznaczoną do niego. Rozumiesz... 740d pojedzie na mieszance redbulla i nafty ale jak długo i co to za jazda.... Tak samo jest z głośnikami. Jest szereg parametrów które wyznaczają jaki litraż obudowy powinien mieć głośnik za sobą. Jeżeli nie dobierzesz dobrze głośnika do litrażu półki DSP (co właśnie robi Cursor wkładając STX bo taki mu się podoba z wyglądu... :?) to ta zamiana nie będzie miała sensu! Np. stary pierd jakim bez wątpienia jest Alphard w dobrze dobranej obudowie zagra lepiej (bardziej mięsisty bas, większa skuteczność) niż Focal w obudowie nie dedykowanej. Oczywiście na pewno jest sporo więcej głośników pasujących w półkę DSP niż wspomniany przeze mnie Tonsil ale ja akurat mam pod ręką karty katalogowe Tonsila i z nich wynika jasno że w tym litrażu PRAWIE IDEALNIE (zabrakło mi 2Hz do zestrojenia na Fs) pasuje GDN 13/40/2. Dostarczcie mi karty innych głośników i powiem co można jeszcze tam wcisnąć aby w ogóle miała sens zmiana seryjnych głośników.