Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 113

Wątek: [audio] [e38] Wymiana głośników DSP półka tylna

Początkujący Użytkownik Awatar marek2m
    BMW
    e38
    Gdy szukałem do swojego "Jelcza" wzmacniacza (tak pieszczotliwie nazywam swoje BMW ze względu na V8 Diesla) , handlarze pytali i informowali, że przed liftem był starszy model DSP nie pasujący do modelu po lifcie. Natomiast gdy w ETK podawałem rocznik z przed liftu i po lifcie system podawał ten nr. kat. co obecnie posiadam. Co sugeruję. Zadzwoń do ASO i zapytaj o nowy wzmacniacz DSP dla swojego autka z konkretnego roku produkcji. Ja osobiście wnioskuję, że: stare wzmacniacze nie pasują do nowszych wersji E-38, a najnowszy wzmacniacz DSP o nr. kat. 65 12 6 940 977 jest zamiennikiem dla wszystkich. Przed i po lifcie. (sprawdź w ETK On-Line)
    P.S.
    Wzmacniacz jest za zmieniarką CD. Ciesz sie, że nie musisz wyciągnąć tunera
    Acha!! Wzmacniacz który mam, nigdy nie był montowany fabrycznie w E-38!! (navi MK IV też, a jak pięknie śmiga!!!).Powtarzam, że jest on obecnie oferowany w ASO jako część zamienna do naszych E-38. Występuje m.i. w BMW X5 E-53 na fabrycznym wyposażeniu po 2004 roku.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Na warsztacie leżą 2 wzmacniacze. Jeden na pewno z przedliftu. Postaram się jeden wziąć na weekend, żeby zajrzeć do środka.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Sorki kolego gaz, ale dobrze zauwarzyłes to nie ten dział, więc zmuszony byłem usunąc posta ;)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 4,4 M62TU; E36 coupe 2,8 M52
    Pokusiłem się dzisiaj i podłączyłem te głośniki na półce pod inny wzmacniacz który napewno gra dobrze, efekt niestety podobny jak na oryginalnym, podłączyłem również je pod wzmacniacz i radyjko z drugiego auta przeciągając kable do tych głośników i również efekt nie zachwycał,, na koniec podłączyłem pod oryginalny wzmacniacz tube JBL Power i basik całkiem fajny tyle że głośnik dużo mocniejszy w stosunku do wzmacniacza i za bardzo nie miał siły nim pochuśtać ale tuba nie pierdziała-nie zatykała się tak jak te Philipsy. Podłączyłem więc inny wzmacniacz pod tą tubę i wtedy już było ładne ciśnienie ale tylko w bagażniku bo w środku dość ładnie bagażnik wytłumił ten bas. Pozostało by coś do oparcia ale wolałbym nic nie dokładać dlatego jednak chciałbym żeby ta półka lepiej zagrała.
    Z tego co popróbowałem to choć ten wzmacniacz nie jest najlepszej jakości to jednak wg mnie to głośniki robią zamieszanie przy tej większej głośności.

P.S. Pytanie do kolegi Johnny_Bravo... Trochę zeszło mi z dogrzebaniem się do kostki wzmacniacza i tymi kombinacjami i nie zdążyłem już wykręcić tych głośników... wg Ciebie ile większa średnica magnesu może tam zmieścić się ? Ten oryginalny wchodzi w jakieś zagłębienie ? Nie wiem kiedy znowu znajdę chwilkę choć chce jeszcze spróbować podłączyć je szeregowo.

Vip Vip Awatar Johnny_Bravo
    BMW
    750i
    Wojtas stronę wcześniej masz fotki ori głośnika i philipsa jeden na drugim.... tam widać różnice... także na focie jest zagłębienie w półce

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Cytat Zamieszczone przez Johnny_Bravo
    Wojtas stronę wcześniej masz fotki ori głośnika i philipsa jeden na drugim.... tam widać różnice... także na focie jest zagłębienie w półce
    Tak, widziałem te fotki tyle że nie bardzo można z nich wywnioskować czy ten ori jest na styk czy wejdzie coć większego jeśli chodzi o średnice magnesu ale spoko bo i tak chce je u siebie też wykręcić.

Vip Vip Awatar Johnny_Bravo
    BMW
    750i
    wejdzie o 5mm większej średnicy magnes od ori...

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e30
    jesli by ktoś chciał coś modzic z tylna półką tzn. przerabiać otwory pod tonsile to moge odstąpić za jakooo flaszeczke obudówkę subów . nie ma głosników i kostki podłaczeniowej . do kompletu jest cała berzowa tapicerka półki

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 730i " angol 740
    johnny Bravo-> odświeżam bo ciekawość zżera :D . Jak tam twoje prace ida i jakie są efekty? poprawilo sie cos, czy jest tak jak kolega mowil, ze wystarczy wymienic modol dsp na ten z x5?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    W prawdzie pytasz kolegę Johnny Bravo ale ja u siebie z 4 kanałów zasilających subwofery dwa zostawiłem "luźne" a na drugie dwa podłączyłem w szereg te niby subwofery(dwa głośniki na kanał) , przynajmniej nie pierdzą teraz i nie muszę zmniejszać bas poniżej zera (co potwierdza ze te głośniki to jakaś kicha). Wrzuciłem też rurę JBl Power'kę (350/1200) z osobnym wzmacniaczem (250RMSu), wprawdzie bagażnik na tyle tłumi że nie ma w środku za wiele basu ale jest o wiele lepiej (gdyby tak było z tymi niby subwoferami to nic bym nie kombinował), z czasem coś dopasuję jednak coś w oparcie bo wg mnie ta półka z subwoferami to jakaś pomyłka.

Uprawnienia umieszczania postów