Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 61 do 70 z 113

W±tek: [audio] [e38] Wymiana g³o¶ników DSP pó³ka tylna

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar YBSA
    Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    730d 2001r.
    Sk±d
    WPZ
    Dok³adnie. Nie mo¿esz ( a mo¿e inaczej: nie powinno siê) wk³adaæ g³o¶nika w obudowê nie przeznaczon± do niego. Rozumiesz... 740d pojedzie na mieszance redbulla i nafty ale jak d³ugo i co to za jazda.... Tak samo jest z g³o¶nikami. Jest szereg parametrów które wyznaczaj± jaki litra¿ obudowy powinien mieæ g³o¶nik za sob±. Je¿eli nie dobierzesz dobrze g³o¶nika do litra¿u pó³ki DSP (co w³a¶nie robi Cursor wk³adaj±c STX bo taki mu siê podoba z wygl±du... :? ) to ta zamiana nie bêdzie mia³a sensu! Np. stary pierd jakim bez w±tpienia jest Alphard w dobrze dobranej obudowie zagra lepiej (bardziej miêsisty bas, wiêksza skuteczno¶æ) ni¿ Focal w obudowie nie dedykowanej. Oczywi¶cie na pewno jest sporo wiêcej g³o¶ników pasuj±cych w pó³kê DSP ni¿ wspomniany przeze mnie Tonsil ale ja akurat mam pod rêk± karty katalogowe Tonsila i z nich wynika jasno ¿e w tym litra¿u PRAWIE IDEALNIE (zabrak³o mi 2Hz do zestrojenia na Fs) pasuje GDN 13/40/2. Dostarczcie mi karty innych g³o¶ników i powiem co mo¿na jeszcze tam wcisn±æ aby w ogóle mia³a sens zmiana seryjnych g³o¶ników.

- mamo, mamo, dlaczego ci ludzie klêkaj±?
    - bo to jedzie BMW e38 synku...
    -------------------------------------------------
    ///M-Sport Individual

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    e38 730i " angol 740
    Sk±d
    ie
    No faktycznie kolego, cz³owiek ju¿ zapomnia³ o rezonansie :D Nie ka¿dy krzak bêdzie przecie¿ dobrze gra³. Wszystkie parametry trzeba braæ pod uwagê. Nawet to czy obudowa jest otwarta czy te¿ zamkniêta. Z ciekawo¶ci, mo¿e tez tak spytam a co z radiem w bmw? Zeby czasem nie by³o i¿ g³o¶niki bêd± git a jednostka steruj±ca shit.
    A sam sobie wyliczales litraz do buni? Powiem ze bardzo jestem ciekawy calego zestawiku. Sam niedlugo chcê wymienic sprzecior w autku, tak ze takie rady mile widziane.

A tak przykleje jeszcze do tematu. Oplaca siê pchaæ jakie¶ zestawy za tylna kanapê? Mam namysli czê¶ciow± zabudowê baga¿nika cos w stylu... http://galeria.interia.pl/praca,w_id...P+Olsztyn+2008

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    ex e38 750 [m73n] 2000r.
    Sk±d
    Hessen/DE
    BOSE tj ca³y system. Same g³o¶niki z tego systemu nawet pewnie nie podejd± do BMW. Ka¿dy z nich ma swój wzmacniacz, pó¼niej jeszcze wzmacniacz i kupa innego osprzêtu :D
    Po przesiadce z AUDI do BMW (a wersjê mam zacn±) przesta³em s³uchaæ muzyki w aucie.
    W mojej A8 czasami gdy przyjecha³em do domu, to czeka³em w aucie a¿ skoñczy siê utwór, bo ¿al by³o wysiadaæ. W BMW ¿al jest w³±czaæ sprzêt. Wolê pos³uchaæ silnika.:D
    Ale to jedyne czego mi brakuje po tej zamianie.
    Pozdrawiam i skoñczcie siê k³óciæ bo przykro to czytaæ. Dajcie lepiej jakie¶ konkretne rozwi±zania aby audiofilski sprzêt w BMW wymieniæ na co¶, co w koñcu zagra.
    monster_pl

Vip Vip Awatar Johnny_Bravo
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    750i
    Sk±d
    Poznañ
    Jutro bêd± te co maja byæ wszystko wyja¶nione.... g³o¶niki ori s± na tej aukcji

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Odpu¶æmy mo¿e ju¿ STX'a, bo widzê, ¿e bardzo boli Ciê ta firma.
    Inny przyk³ad.
    Tang Band W5-610
    FS nieco ni¿sze
    Qts nieco wy¿sze
    Bl wy¿szy(ponad 1Tm)
    X-max wy¿szy
    Vas podobny

W ostatecznym rozrachunku da to trochê wiêksz± efektywno¶æ na basie w pa¶mie, które nas interesuje(pamiêtaj, ¿e w DSP jest filtr HPF 12dB/okt 40Hz).

Kolejna kwestia, ostatnio sprawdzi³em i rzeczywi¶cie, na ¶rodku(miêdzy parami g³osników) od do³u jest otwór. Nie jest to typowy otwór stratny jak w altusach a tym bardziej variovent jak w dynaudio, ale zwyk³y otwór, wiêc g³o¶niki graj± w baga¿nik.

Nawet jakby zamkn±æ ten otwór, to masz skrzynkê góra 10l zamkniêt±, a to wychodzi 2,5l na g³o¶nik. Mo¿e przedstaw swoje obliczenia, ja i reszta pewnie chêtnie siê czego¶ nauczy, jak obliczy³e¶, ¿e ten g³o¶nik zagra tam prawie idealnie. Je¶li w Totem Mite skrzynka ma co najmniej 2 razy wiêcej.
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    730d 2001r.
    Sk±d
    WPZ
    Cytat Zamieszczone przez Mejo
    Z ciekawo¶ci, mo¿e tez tak spytam a co z radiem w bmw? Zeby czasem nie by³o i¿ g³o¶niki bêd± git a jednostka steruj±ca shit.
    Te¿ o tym wspomina³em i te¿ siê o to martwiê. ¯e g³o¶niki bêd± ok a sygna³ dostarczany do nich- sieczka. Wtedy zamiana g³o¶ników nie ma sensu! Ale tak jak mówiê- nie mogê doszperaæ siê schematów instalki audo w e38. Ba! Nawet nie wiem kto jest producentem poszczególnych klocków.

///M-Sport Individual

Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    730d 2001r.
    Sk±d
    WPZ
    W Totemach te g³o¶niki s± strojone na inne czêstotliwo¶ci. Musia³bym doszperaæ siê kart technicznych tych zestawów i wtedy mogê powiedzieæ co¶ wiêcej. Je¿eli chodzi o g³o¶niki Tang Band to jest to marka egzotyczna i produkowana na Taiwanie. Oczywi¶cie nie przekre¶la to tych g³o¶ników ale nigdy nie mia³em do czynienia z nimi. Powiedz mi jak± norm± s± zdjête te parametry?

///M-Sport Individual

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Cytat Zamieszczone przez YBSA
    Ba! Nawet nie wiem kto jest producentem poszczególnych klocków.
    Ma³ego monitora Philips, du¿ego Alpine. Tunery radiowe s± Beckera i Philipsa(BM23 to Philips, BM24 to Becker). Wzmacniacze DSP s± Philipsa i Loewe. W systemie Top Hifi(czyli DSP) wszystkie g³o¶niki pochodz± z Philipsa, a Hifi(trochê lepiej jak Professional, ale bez suba) ma g³o¶niki Nokii.
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    730d 2001r.
    Sk±d
    WPZ
    O dziêki wielkie, ju¿ mi to trochê rozja¶ni³o obraz. Powiedz jeszcze co¶ wiêcej o Tang Band, gdzie to mo¿na kupiæ w PL, jakie s± ceny?

///M-Sport Individual

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Cytat Zamieszczone przez YBSA
    Powiedz jeszcze co¶ wiêcej o Tang Band, gdzie to mo¿na kupiæ w PL, jakie s± ceny?
    Z tego co wiem to jedynym importerem jest Polink:
    www.polink.com.pl
    Ale wybór jest niewielki, oferta TB jest znacznie wiêksza.

Na zachodzie przede wszystkim szerokopasmówki s± bardzo chwalone. Sam zastanawia³em siê nad u¿yciem jakiej¶ 3" szerokopasmówki jako ¶redniak w 3way w aucie.
    Kumpel mia³ 2" i z tego co mówi³ to za tê cenê(80z³/szt) to ¶wietne g³o¶niki
    Henry Ford

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •