Dok³adnie. Nie mo¿esz ( a mo¿e inaczej: nie powinno siê) wk³adaæ g³o¶nika w obudowê nie przeznaczon± do niego. Rozumiesz... 740d pojedzie na mieszance redbulla i nafty ale jak d³ugo i co to za jazda.... Tak samo jest z g³o¶nikami. Jest szereg parametrów które wyznaczaj± jaki litra¿ obudowy powinien mieæ g³o¶nik za sob±. Je¿eli nie dobierzesz dobrze g³o¶nika do litra¿u pó³ki DSP (co w³a¶nie robi Cursor wk³adaj±c STX bo taki mu siê podoba z wygl±du... :?) to ta zamiana nie bêdzie mia³a sensu! Np. stary pierd jakim bez w±tpienia jest Alphard w dobrze dobranej obudowie zagra lepiej (bardziej miêsisty bas, wiêksza skuteczno¶æ) ni¿ Focal w obudowie nie dedykowanej. Oczywi¶cie na pewno jest sporo wiêcej g³o¶ników pasuj±cych w pó³kê DSP ni¿ wspomniany przeze mnie Tonsil ale ja akurat mam pod rêk± karty katalogowe Tonsila i z nich wynika jasno ¿e w tym litra¿u PRAWIE IDEALNIE (zabrak³o mi 2Hz do zestrojenia na Fs) pasuje GDN 13/40/2. Dostarczcie mi karty innych g³o¶ników i powiem co mo¿na jeszcze tam wcisn±æ aby w ogóle mia³a sens zmiana seryjnych g³o¶ników.