Moim zdaniem duuzo lepiej to wyglada, jak piejacy przod,no ale auto ma sie podobac jego wlascicielowiZamieszczone przez xsilver
Tył siedzi? Czyli powinienem zająć się sprężynami z tyłu?Zamieszczone przez xsilver
Zamierzasz stworzyć E32 Country ? Coś w tym stylu :
![]()
W e32 z wiekiem tył siada, a przód idzie w górę (podobnie zresztą miałem w e23)... Pisałem, żebyś sobie odkupił ode mnie ori sprężyny... Jeżeli tobie się tak podoba i dobrze się jeździ, to nie ma najmniejszego problemu - tylko po co ten temat ?
Nie :) Robię X7.Zamieszczone przez xsilver
Wyrównałem nasze fotki bo Twoja jest lekko z góry a moja pod górę - inna perspektywa:
Uploaded with ImageShack.us
Muszę skombinować jakiś centymetr bo tu niestety nie mam :( Kwestia czy rzeczywiście ten tył opada czy może nam się wydaje bo w innych autach - nowszych inne jest wykrojenie błotników.
Temat po to bo zastanawiam się czy tył mam seryjnie czy powinienem się nim zająć? A może trochę dziadostwa z tyłu robią wyrąbane tuleje tylnego zawieszenia które nie były dawno wymieniane?
Czy u Was też tak jest że jak podniesie się na full jedną stronę z tyłu tym fabrycznym podnośnikiem (prawa/lewa) a potem opuści to zawieszenie jest zdecydowanie wyżej?
Bo u mnie tak właśnie niestety jest i wydaje mi się że nie powinno być w takim stopniu. Zużyte tuleje robią negatywa przez co auto wydaje się niższe z tyłu.
Pozdrawiam
Problemem jest przód - jest za wysoko.
Popatrz na moje zdjęcie - próg jet równoległy do podłoża, a u Ciebie z przodu jest wyżej. A tył mamy na podobnej wysokości .
U Ciebie próg nie jest równolegle tylko z przodu niżej z tyłu wyżej - auto stoi lekko z góry.Zamieszczone przez xsilver
Dowód:
Uploaded with ImageShack.us
Wydaje mi się że problemem jest tył - kąt nachylenia tylnego koła - za duży.
Witam,
Michael7 mieszkasz niedaleko, jak chcesz pomierzyć tyl to zapraszam. Pół roku temu założyłem nowe oryginalne sprężyny plus Bilstein b4 i wszystkie nowe odboje, gumy. Więc prawdopodobnie mój tył jest zbliżony do oryginału.
Pozdrawiam
<<STOS>>
Jest równolegle - tylko zdjęcie jest minimalnie pod kątem ... Jak obrócisz zdjęcie i wtedy narysujesz kreski, to zobaczysz. Wiem jak było bo mierzyłem przed zmianą sprężyn wysokość od ziemi do progów (z około połową zbiornika, bo to zdjęcie było robione zaraz po tankowaniu - pełny zbiornik gazu ) ;) Zrób swojej takie zdjęcie i takie kreski - zobaczysz różnicę :)
Tył też możesz zmierzyć moim sposobem - ja mam 55cm dla felgi 15'. Ale na zdjęciach sprzed 5 lat widać, że tył był trochę wyżej (ale mi taki stan odpowiada, bo po obniżeniu przodu tył nie "wyje").
Zresztą nie ma za bardzo o czym dyskutować - przód poszedł "w kosmos" po zmianie sprężyn. Jak chcesz zobaczyć seryjną wysokość e32, to poprzeglądaj katalogi - zobaczysz jak wyglądały projekty z RFN ;)
mierzyłem teraz i odległość na równym progów z przodu jest taka sama jak z tyłu. Też mam na fotkach nowego zawieszenia pełny zbiornik gazu + koło zapasowe + ok. 25 litrów benzyny.Zamieszczone przez xsilver
Tylko że gaz prawie nic nie waży: 56 litrów to 30 kg.
Moja fotka nowego zawieszenia jest taka żeby spotęgować efekt :) Wybrałem ujęcie na którym najbardziej przód idzie w górę.
Jakby nie patrzeć jazda zupełnie inna. Teraz pomału czuje że tył jest jakiś za twardy i gorzej pracuje... przedtem tył ideał - przód twardo.
Pozdrawiam