-
Zaawansowany U¿ytkownik
[mechanika] Wymiana zamka
Od czego by tu zacz±æ... Chyba najlepiej by³oby od pocz±tku. Zamek od strony kierowcy odmówi³ pos³uszeñstwa. Popsu³y siê te rygielki, które trzymaj± zamek w momencie gdy zostaje on zamkniêty. Rygielki trzymaj±, ale nie puszczaj± w momencie u¿ywania klamki. W efekcie mo¿na by³o otwieraæ drzwi tylko z zewn±trz. Nie jestem za naprawianiem tego typu rzeczy dlatego zakupi³em sprawn± urzywkê. Maj±c wolne popo³udnie chcia³em wymieniæ uszkodzony element no i tu siê zacze³y problemy. Sam demonta¿ zamka jest banalnie prosty jednak nie mogê sobie poradziæ z demonta¿em linki od klamki zewnêtrznej. Trzyma j± bia³y plastik. Torx nie podchodzi chodzi mogê siê myliæ, bo mia³em ograniczony kontakt wzrokowy z plastikiem. Nie chce go urwaæ (Czytaj: zdemontowaæ metod± na chama), bo kupno nowego bêdzie graniczyæ z cudem. Jakby tego by³o ma³o popsu³ mi siê "klakson" sam z siebie w drodzê do sklepu dzia³a³, a jak ju¿ z niego wraca³em to nie. Jest mo¿e jaki¶ bezpiecznik od tego podzespo³u czy co¶ siê... ?
-
Zaawansowany U¿ytkownik
zdemontuj klamkê zewnetrzn± bêdzie 10 razy ³atwiej wypi±æ- wpi±æ linkê
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Zdemontowa³em. Mia³em ciê¿ki dostêp do linki zewnêtrznej. Chyba pozwe McDonalda, ¿e mam takie grube d³onie :hah: Chodzi o ten bia³y plastik, który trzyma linkê, a by nie wypad³a z tego kó³ka (przepraszam, ¿e u¿ywam takich ³opatologicznych wyrazów, ale nie wiem jak nazywaj± siê poszczególne podzespo³y). Nie mam jak zrobiæ zdjêcia, poniewa¿ w boczku panuj± egipskie ciemno¶ci. Czasami mam wra¿enie, ¿e niemiecki Hans bra³ dziecko do fabryki BMW i kaza³ mu sk³adaæ auto. Odbieg³em troche od tematu, ale... Moje pytanie brzmi: "Czy ten plastik, który trzyma linkê zew. jest odkrêcany czy mam zdemontowaæ linkê razem z tym plastikiem ?". Je¿eli koledzy pomog± mogê zrobiæ fotorelacje. Chyba, ¿e tylko ja mam takie problemy. A powie kto¶ co mog³o siê staæ z "klaksonem" ?
-
Zaawansowany U¿ytkownik
linke trzeba odgi±æ w bok tak ¿eby bia³y plastik obróci³ sie o 90stopni i wtedy wyjdzie , postaram sie zrobiæ fote
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Bêdê naprawdê bardzo wdziêczny.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
moze ci to pomo¿e :
http://www.youtube.com/watch?v=6qtKcN2sDO8
robi³em na szybko wiêc sory za jako¶æ ;)
a co do klaksonu to bezpiecznik raczej , bo nie sadze ¿eby dwa na raz pad³y
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Ja p... takie proste... A ja tam torxy wsadza³em, pcha³em , ciog³eeem, ¿e ju¿ tak powiem kombinerkami. Jakbym mial dostêp to pewnie i zêbami bym bra³. Jeste¶ mega wielki. Przy najbli¿ej okazji masz u mnie tyle browarów ile bêdziesz potrafi³ wypiæ.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
hehe , luzik ps. nastêpnym razem jak bêdziesz chcia³ zamek to dzwoñ ;)
-
Zaawansowany U¿ytkownik
No dobrze, wszystko fajnie tylko nie mogê zlokalizowaæ przyczyny nie dzia³aj±cego "klaksonu". Wszystkie bezpieczniki wygl±da³y na ca³e. W paru miejscach brakowa³o bezpieczników - co mnie zdziwi³o. Móg³ siê wypi±æ kabel od klaksonu ? Na pocz±tku wydawa³o mi siê, ¿e da siê bez tego ¿yæ i jê¼dziæ, ale pies wybiega na drogê i hamujê caly sznur samochodów za mn± i zamiast tr±biæ na psa to ludzie za mn± tr±bia na mnie i pukaj± siê w czo³o wymijaj±c mnie z szyderczym usmiechem na twarzy. Nie mogê zlokalizowaæ bezpiecznika od klaksonu, bo s± one opisane po "francuskiemu".
-
Zaawansowany U¿ytkownik
zdjecie zrobione stoj±c nad prawym b³otnikiem , bezpiecznik nr. 5 ( klakson) , lewy s³upek licz±æ od góry

na zdjêciu to trzeci bezpiecznik (niebieski ) nr.1 i 2 wolne gniazdo , klaksony masz dwa wiêc nie s±dze ¿eby obydwa na raz ci sie wypie³y .Wymieñ bezpiecznik nawet jak wyglada na ca³y
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum