Po przekroczeniu 55-60*C zaczynają się problemy im wyższa temperatura tym gorzej.Zamieszczone przez szajboos
W pewnym momencie jest bardzo mocne szarpnięcie, wywala getriebe not program i już nie ma niższych biegów. Po ostudzeniu oleju skrzynia z powrotem zaczyna normalnie pracować.
Przed wymianą już było szarpnięcie przy pierwszym i wstecznym biegu. Wystarczyło poczekać chwilę aż skrzynia dołączy i później nie było już żadnych problemów.Zamieszczone przez szajboos
2 tygodnie temu umarł alternator(przebicie na stojanie do obudowy, dowiedziałem się parę dni później jak spec rozebrał go i przemierzył).
Założyłem używkę tak(na szczęście było od kogo pożyczyć), żeby autem dało się jeździć, a tamten trafił do naprawy. Po wymianie problem z szarpnięciem przy ruszaniu(wcześniej trzeba było poczekać aż skrzynia dołączy jak pisałem wcześniej) ustąpiło.
2 dni auto przejeździło bez zarzutu. Następnego dnia szajboos do mnie zadzwonił, że nagle było szarpnięcie i "getriebe not program" no i auto rusza z wyższego biegu.
No i do tej pory tak się dzieje.
Najpierw, wywalało jedynie błąd czujnika prędkości na wyjściu(niewłaściwe wskazania).Auto było diagnozowane Inpą i DISem. Więcej szczegółów z diagnozy przekaże kolega Cursor bo to on diagnozował.
Teraz ten błąd już nie występuje, występują za to 4 inne. Nie pamiętam teraz dokładnie co i jak(jutro jeszcze raz zrobię diagnozę i podam dokładnie co dis wypluł).
Jednym z nich to "Stalling speed" czy jakoś tak.
Dis dla każdego z błędów podaje w solucji to samo, możliwy niski poziom oleju, uszkodzony czujnik prędkości(na wejściu lub wyjściu) bądź ślizgającą się skrzynię.
Sprawdzałem też odczyty z czujników podczas jazdy.
Na całkiem zimnym, turbina ma wyraźnie wyższe obroty od wyjścia. Jak się powoli rozgrzewa prędkości są podobne. Na ciepłym, obroty na wyjściu są wyższe niż na turbinie(jeszcze przed wywaleniem błędu jak i po).
Poziom oleju był dobry. Dzisiaj wymieniliśmy czujnik prędkości na wyjściu. Przy okazji wyczyściłem czujnik prędkości turbiny(trochę mazi na nim było). Zobaczymy jutro co się jeszcze będzie działo.
Znalazłem dzisiaj ten temat na innym forum:
http://bmw-klub-poznan.pl/viewtopic.php?t=4785
Wprawdzie dotyczy skrzyni GM, ale zainteresowało nas zdanie:
"Np. ASB A5S360R przelaczy na 5 bieg gdy wystapi awaria skrzyni oraz na 4 bieg gdy nastapi awaria zasilania modulu TCM. "
U szajboosa po obrotomierzu widać, że po chwili przełączy bieg na wyższy, co sugerowałoby, że rusza z 3 lub 4 biegu.
Pytanie tylko na ile tym stwierdzeniem można się sugerować.
Sterownik do 5hp24 na magazynie się znajdzie, tyle, że z 4.4, można go spokojnie założyć i zakodować?
Błędów w silniku nie ma żadnych od zakupu.
Wczoraj zauważyłem, że jest jakiś problem z połączeniem się fejsem z DSC(Inpą po obd II i disem na żółtej głowicy). Raz się łączy raz nie. Z pozostałymi modułami nie ma problemu. Domyślam się, że DSC też wpływa na pracę skrzynii, pytanie czy takie rwanie połączenia może powodować takie problemy.
Założenie innego sterownika to nie problem, bo mogę na próbę wyciągnąć go z innego auta, dokodować i sprawdzić co to da.
W EGS, DDE, DSC(jak już się połączy), IKE nie ma żadnych błędów dotyczących komunikacji z DSC. Dopiero jak odłączyłem wtyczkę to się pojawiły(co jest oczywiste)
Macie może jakiś pomysł co jeszcze spróbować czy pozostaje już tylko remont