Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 14

W±tek: [audio] S³aba jako¶æ dzwiêku e38 95r.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    Sk±d
    Kraków

[audio] S³aba jako¶æ dzwiêku e38 95r.

Mam problem z systemem audio w mojej 7er, mianowicie wiem, ¿e seryjne audi jest w e38 bez DSP nieciekawe, ale w mojej 7er jak podg³o¶nie radio na 80 % mocy to zaczyna trzeszczeæ, po prostu ju¿ chyba nie wydala albo ono albo g³o¶niki albo i jedno i drugie. Radio to najprostsze na kasety bmw buissnes rds Basy mam ustawione na 80%, wysokie tony równie¿ tak samo, balans po równo wszêdzie. I teraz pytanie czy to ju¿ g³o¶niki s± zu¿yte czy radio ich nie ci±gnie bo ma za ma³± moc.
    Druga sprawa to w ojca e39 z 2001r jak sobie klikam na kierownicy strza³kami to mi zmienia po kolei te stacje co mam zaprogramowane, a w 7er mi zaczyna wyszukiwaæ nowe, jak to zmieniæ? I jeszcze chcia³bym wiedzieæ czy ¿eby wsadziæ tu nieoryginalne radio trzeba przerabiaæ oryginaln± kostkê w aucie?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Cytat Zamieszczone przez 525d
    I jeszcze chcia³bym wiedzieæ czy ¿eby wsadziæ tu nieoryginalne radio trzeba przerabiaæ oryginaln± kostkê w aucie?
    Wystarczy przej¶ciówka z BMW na ISO, a pó¼niej z iso na konkretne radio(t± dostaniesz do radia)

Cytat Zamieszczone przez 525d
    Mam problem z systemem audio w mojej 7er, mianowicie wiem, ¿e seryjne audi jest w e38 bez DSP nieciekawe, ale w mojej 7er jak podg³o¶nie radio na 80 % mocy to zaczyna trzeszczeæ, po prostu ju¿ chyba nie wydala albo ono albo g³o¶niki albo i jedno i drugie. Radio to najprostsze na kasety bmw buissnes rds Basy mam ustawione na 80%, wysokie tony równie¿ tak samo, balans po równo wszêdzie. I teraz pytanie czy to ju¿ g³o¶niki s± zu¿yte czy radio ich nie ci±gnie bo ma za ma³± moc.
    A co siê dzieje, jak ustawisz wszystko na zero i wy³±czysz loudnes(nie pamiêtam czy takowy jest u ciebie)? Problemem mog± byæ zarówno koñcówki w radiu, które nie wyrabiaj± i przesterowuj± siê, jak i g³o¶niki, które po prostu dostaj± ju¿ za du¿ego wychylenia ni¿ pozwala im konstrukcja.

Ostatnio s³ucha³em e46 ze zmienionym radiem na alpine CDE-113BT(czy jako¶ tak, nie pamiêtam tych oznaczeñ). G³o¶niki by³y seryjne. Zauwa¿alna poprawa na plus.
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    Sk±d
    Kraków
    Mam przycisk z napisem LD i SB to takie radio http://allegro.pl/item1108466736_rad..._1997_rok.html
    jak ustawiam mniej basu to mo¿na grac g³o¶niej ale te¿ trzeszcze tylko przy wy¿szej g³o¶no¶ci . Nie wiem czy w e39 2001r z radiem buissness s± takie same g³osniki ale gra sporo lepiej i nie trzeszcze przy max g³o¶no¶ci.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    G³o¶niki z tego co kojarzê s± nieco inne.

Mo¿e to byæ wina radia, skoro my¶lisz nad zmian± na inne, to mo¿e dokup przej¶ciówkê i po¿ycz od jakiego¶ kumpla radio i sprawd¼ jak siê to zachowa.
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    Sk±d
    Kraków
    Zmieniê chyba radio na jakiego¶ pionka lub alpine, tym bardziej, ¿e w E38 jest ta drewniana klapka i nieoryginalne radio nie bêdzie psu³o designu deski jak siê j± zamknie.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Inna opcja to jaki¶ becker na CD. Stylistycznie te¿ podpasi.

W przypadku alpine, to lepiej kupiæ u¿ywkê z serii CDA ni¿ now± seriê CDE, miêdzy nimi jest zauwa¿alna ró¿nica.

Jak ju¿ pisa³em. Zanim kupisz radio, dokup przej¶ciówkê na iso(któr± i tak pewnie bêdziesz musia³ kupiæ) i po¿ycz od jakiego¶ kumpla radio na chwilê i sprawd¼cie czy siê poprawi.

P.S. Zdejmij boczki i puszki z g³o¶nikami i wytnij za g³o¶nikiem otwór, tak samo w materiale t³umi±cym(tak, ¿eby g³o¶nik gra³ w drzwi). Sylwek pisa³, ¿e trochê poprawi³o siê z mo¿liwo¶ci± rozkrêcenia sprzêtu g³o¶niej(nie s³ychaæ furkotania tak). U szajboosa nie by³o wyj¶cia i musia³em tak zrobiæ, bo g³o¶niki(nieoryginalne) nie zmie¶ci³yby siê inaczej.
    Henry Ford

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    Sk±d
    Kraków
    a jak jest odno¶nie zmiany tych stacji co trzeba zrobiæ ¿eby z kierownicy przerzucaæ tylko te co mam zaprogramowane a nie ¿eby szuka³ nowych?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    e38 4,0 aut. 1995
    Sk±d
    Warszawa
    Koledzy od¶wie¿ê temat bo akurat mam zdjêt± tapicerkê drzwi i przyj¿a³em siê oryginalnemu g³o¶nikowi(Nokia). Niby wygl±da dobrze ale trochê brakuje mu do³u, byæ mo¿e z winy za ma³ej objêto¶ci skrzynki, w której siedzi. Poniewa¿ nie chcê mocno przerabiaæ auta nasuwaj± mi siê dwie opcje. Pierwsza to polecane na forum Tonsil Speed 1300 ale w tym wypadku zapewne trzeba ca³kowicie wyci±æ plecy obudowy bo to g³o¶nik na przegrodê a nie do obudowy zamkniêtej a wiêc przeróbka i do tego odej¶cie od celu jaki przy¶wieca³ konstruktorom - d¼wiêk pójdzie w drzwi a to nie pasuje trochê do klasy auta. Druga opcja to wymiana na solidny gdn 13/40 Tonsilu i tu pytanie, czy Kto¶ to testowa³, czy obudowa nie ma za ma³ej objêto¶ci dla tego g³o¶nika? a mo¿e otwór w najwê¿szej, koñcowej czê¶ci skrzynki wyprowadzony do wewn±trz przez tapicerkê(bass-reflex).
    Proszê o opinie bo nie chcê za d³ugo je¼dziæ bez tapicerki ;-)
    pzdr

7er Freak Awatar Greg38
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Sk±d
    DE/PL
    Blog
    18
    Niestety dzwiek jest naprawde nienajlepszy, swojego czasu usunalem glosniki w tyle i zamienilem na markowe, przod zostal w oryginale, poniewaz wisi na nich telefon a nie chcialem instalowac dodatkowego glosnika na tel. a w worek w narty wsadzilem subwoower ze wzmacniaczem w bagazniku a kanaly pociagnalem z modulu radia.

Niestety bez przerobek sie nie obeszlo.
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - za³ó¿ temat i prze¶lij link a postaram siê odpowiedzieæ!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar BRABUS
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    E32 735iL & Espace4 & K1200RS ;)
    Sk±d
    Mwek
    w kazdej BMW niestety audio to porazka. Problem lezy po stronie radia. Nie raz walkowa³em ten temat i zmiana radia nawet w e36 na firmowe(ale nieseryjne) poprawia jakosc dzwieku. W swojej E38 tez dla sprawdzenia zmieni³em radio, na Kenwooda, model starszy, z CD/MP3 bez USB, gra zdecydowanie lepiej, w poprzedniej rowniez zmienilem radio z seryjnego na JVC(bardzo ³adnie komponowalo sie podswietlenie jego z oryginalnym(tu polecam tez Clariony - rowniez maja podobne) i tam gra³o juz naprawde bardzo ladnie, z tymze tam przelutowalem koncowke BMW na ISO(sporo zabawy, a przejsciowka z 10 zl - wiec niewarto sie bawic bez przejsciowki)
    Generalnie sprobuj zmienic radio na jakies inne, tylko firmowe, nie jakies Dalco, Medion czy inne, bo owe beda graly jeszcze gorzej, a juz tymbardziej wynalazki z DVD, NAVI itp.
    Niestety jest wada takiego rozwiazania - pierwsza to wlasnie to ze psuje to oryginalny design, a druga wg mnie bardzo istotna - brak mozliwosci sterowania przy kierownicy - mam porownanie, bo w E39 mam serie, a w E38 cracked version :D i czasem zaluje ze nie moge sobie na kierownicy dac w palnik, tylko musze reke wyciagac i szukac gdzies tam tego radia.....

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •