Przyczyną nie są uwalone końcówki, a za wysoki poziom sygnału na wyjściu.Jezeli uwalone sa koncowki mocy to pewnie pozostanie mi taka opcja, ale skoro sie juz tak bardzo zaglebilem to postaram sie dowiedziec co jest przyczyna.
Wyjście z tunera to nie jest wyjście RCA jak w zwykłych radiach. W tunerze też siedzą końcówki mocy(2 scalaki).
Tak jak masz teraz podłączone to tak jakbyś do zwykłego radia samochodowego podłączył wzmacniacz pod wyjścia głośnikowe. Sygnał na wejściu dodatkowego wzmacniacza w pewnym momencie będzie za wysoki i wzmacniacz będzie przesterowany.
W BM24 te scalaki rzadko padają. Problemem są luty. Powtórzę jeszcze raz, skoro ciszej słuchając nie ma zniekształceń, to znaczy że scalaki u ciebie są sprawne i nie ma co ich niepotrzebnie ruszać.Zamieszczone przez mongooes
Ja masę wziąłem z ekranu gniazda antenowego. Jak dotąd chodzi to bez zarzutu u szajboosa(poza tym, że już ma mało mocy :P )Zamieszczone przez mongooes
Rozwiązania są 2:
1. lepsze - wyprowadzić wyjścia RCA z tunera tak jak to pisałem na forum i gain na wzmacniaczu ustawić w zakresie 2-1V
2. gorsze - kupić konwerter na allegro, umożliwia on podłączenie wzmacniacza do wyjścia głośnikowego
Łatwiejsza opcja dla wielu osób to ta druga, ale lepiej sprawdza się ta pierwsza.