-
Początkujący Użytkownik
[ wnetrze] Problem z oknem w E65?
Witam.
Ostatnio zaczął mi się wyświetlać komunikat : Power window not initialised! Anti-trap protection deactivation. O co mu w ogóle chodzi?
Problem wyglada następująca: żeby zamknać szybę od kierowcy trzeba naciskać parę razy ponieważ po naciśnięciu przesuwa ją tylko kawałek .
MOD Edit:Postaraj się kolego używać polskich znaków.
-
Witam,
komunikat ktory sie wyswietla oznacza ze mechanizm szyby wymaga inicjalizacji (zaprogramowania , nauczenia swojej funkcji).
Mozesz to wykonac w ASO lub we wlasnym zakresie oprogramoiwaniem INPA w polaczeniu z interfejsem diagnostycznym.
Blad moze byc spowodowany uszkodzonym mechnizmem szyby.
Jest to czesta przypadlosc tego systemu opartego na stalowej lince nawijanej na plastikowa rolke.
Jedna z plastikowych prowadnic ulega uszkodzeniu po czym stalowa linka nie jest rowno nawijana na plastikowa rolke.
Da sie to naprawic we wlasnym zakresie, robilem to juz u siebie po stronie pasazera i po stronie kierowcy tez pojawiaja sie pierwsze symptomy (dziwne dzwieki) pomimo wymiany tego mechanizmu przez wczesniejszego wlasciciela.
Instrukcji niestety nie zrobilem, lecz fotki gdzies mam, postaram sie je z czasem dolozyc.
Tutaj zdjecie rozwiazania problemu z niemieckiego forum: http://image.bayimg.com/eaneaaacp.jpg
Pozdrawiam
Sebek
-
Początkujący Użytkownik
Dziękuje kolego za odpowiedź , mam jednak parę pytań związanych z tym tematem.
Jak zrobić tę inicjalizacje w programie INPA ?
Problem o którym mowa wystąpił dniu którym auto wyjechało z "szybex`u" , były tam przyciemniane szyby . Może to wina tej foli ? Chyba że oni coś spaprali .
Pozdrawiam
-
Wchodzisz w modul drzwi, potem bodajze punkt Ansteuern i musi tam byc punkt Fensterhebr initialisieren - Fahrertür i Beifahrertür.
Wybierasz Fahrertür (drzwi kierowcy).
Jezeli przy sciemnianiu wyciagali szybe lub odlaczali moduly w drzwiach przy demontazu boczkow to jest to z tym zwiazane.
Ogolnie po paru zamknieciach i otwarciach system powinien sie takze nauczyc tego sam - ale zrob to lepiej INPA.
Pozdrawiam
Sebek
-
Początkujący Użytkownik
A mógł bym prosić w języku angielskim , bo inpe właśnie w takim mam , a za chiny niemoge tego zrobić.
Uprawnienia umieszczania postów