Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: [mechanika] ASC - chwile działa i po kilku metrach przestaje

Zaawansowany Użytkownik Awatar AdrianM
    BMW
    745i E65, Ex.728iA E38, Ex.740iA E32
    '27-signal for idle speed increase faulty' ponawiam pytanie, czy ktos moze mi podpowiedzieć w czym może tkwić problem nie działającego ASC?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    było e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    moze problem z tps-em,a jakie masz koła??bardzo sie róznią osiami(wysokosc kół)

BMW
    wszystkie 4koła są tej samej wysokosci, wiec odpada, jakis czas temu jeszcze czasami zatrybiło asc, tak jakby cos nie łączyło, od dłuższego czasu nawet na chwile nie zadziała.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    było e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    może podmień tpsy z przepustnic albo czujniki od abs-u do sprawdzenia (u siebie mam inny problem z ASC ale jeszcze musze koła zmienić na tą samą wielkość by myśleć co dalej)

BMW
    Z czego zczytywana jest prędkosc kół w e32 740? Bo tłumacząc ten błąd wychodzi ze 'bład wzrostu prędkosci kół na biegu jałowym'. Pamietam też że po podpieciu jej pod kompa nie pokazywała prędkosci na kołach.

Początkujący Użytkownik Awatar kanap
    BMW
    E32 750
    Witam.
    jest to tylko część wątku ABS/ASC . wyciąłem podsumowanie całej operacji. teraz gdy usunąłem problem zaczął bym od tego :

witam.
    Problem ASC rozwiązany .
    ale od początku :
    jakiś czas temu umarło ASC , ja sam , mechanicy no i koledzy próbowaliśmy rozwiązać problem i imaliśmy się wszystkich pomysłów jakie wpadły nam do głowy , wymiana pompy wspomagania - kilka razy - sprawdzanie elektroniki , czujników , podmiana kompa ABS ASC ,a wreszcie dołożenie akumulatora ciśnienia na wyjściu z pompy ASC+T - to ostatnie pomogło na jakiś czas ale też umarło .
    częściowo się poddałem a częściowo czekałem do momentu rozbierania silnika aby mieć lepszy dostęp do emulatora ASC.
    Test ASC na kontrolkę pokazywał cały czas 18 mignięć czyli wyciek/ przeciek (gdzieś w moich postach wcześniejszych wstawiłem rozpiskę co znaczy dana ilość mignięć )ale nigdzie nic nie ciekło nie wyciekało pomimo tego że moje wspomaganie od zawsze pracuje na ATE-fie Dot III o którym co niektórzy piszą że rozszczelnia układ ? ..
    razem ze skeYt-em zaczęliśmy znowu kombinować jak rozwiązać ten problem - jemu też umarło ASC - wielogodzinne dyskusje telefoniczne - ło będą niezłe rachunki - zmobilizowały mnie do wyjęcia emulatora ASC co niestety wiązało się z rozebraniem połowy oprzyrządowania silnika , wyjęcie pompy hamulcowej etc etc.wymontowałem emulator , są tam dwie wtyczki które były w niezłym stanie - czyste nie pośniedziałe - ale po zdjęciu plastikowej osłony znalazłem '' ukrytą wtyczkę '' strasznie zaśniedziałą i raczej bez styku. poczyściłem , po psikałem poskładałem no i wkładam do auta cały szczęśliwy że mam usterkę . ale niestety po złożeniu wszystkiego - razem z hamulcami - ASC nie działa więc taka lekka podłamka . kupiłem na allegro taką samą pompę ASC z myślą że ją rozbiorę sprawdzę mechanicznie czy wszystkie zaworki działają a skeyt miał ją sprawdzić pod kątem elektronicznym . jakież było moje zdziwienie jak dostałem olejem po oczach w momencie odkręcenia odpowietrznika tejże pompy olej trysnął na jakieś 8-10 metrów przez warsztat nie oszczędzając mnie heheheh .
    zastanowiło mnie to ponieważ ta pompa z Allegro nie miała powkręcanych żadnych przewodów hamulcowych i nie wiadomo jak długo leżała u gościa w garażu a jednak trzyma ciśnienie .moja pompa w aucie natomiast po odkręceniu odpowietrznika nie wykazywała żadnej chęci ulania płynu więc myślę nie rozbieram tylko podmieniam pompy . kolejny wieczór i pół nocy zarwane ale pompa przełożona , odpowietrzona , hamulce odpowietrzone i jazda . Wszystko działa w każdej sytuacji pojechałem specjalnie na szutrówkę i tam piłowałem ASC działa idealnie .
    po przyjeździe do domu robię test kontrolki ASC - miga 18 razy czyli tak jakby dalej przeciek , kasuje więc błędy sterownika ASC i kontrolka miga 1 raz = żadnych błędów.
    reasumując jeśli też macie takie problemy na samym początku należy sprawdzić czy pompa ASC trzyma ciśnienie na wyłączonym silniku , jeśli nie to jest do wymiany lub naprawy - starą pompę chce rozebrać i zobaczyć czy padł akumulator ciśnienia w niej wbudowany czy może jakiś zawór zwrotny.
    Jeszce raz dzięki wszystkim za sugestie i porady a w szczególności skeYT-owi i banolowi.

SkeYT '' wsiadł '' mi na ambicje i zmotywował do działania - flaszkę mu wiszę albo nawet dwie.
    Pozdrawiam kanap

w razie pytań piszcie lub dzwońcie do mnie 609 508 876 lub skeYT-a .
    E32 750 i wszystko jasne

BMW
    Co do tego testu ASC, nie wiem czemu ale u mnie on nie działa. Moge cos zle robić? Kluczyk w stacyjke, wciskam pedał hamulca, wciskam pedał gazu (cały czas trzymam je razem tak?) i przekrecam w pozycje 1 i powinno zacząć mrugać? U mnie to nie trybi..

BMW
    E32 750
    eeee nie . u ,mnie troche inaczej:
    wciskam hamulec , naciskam włącznik ASC - włączam stacyjkę wszystko trzymam do momentu aż kontrolka ASC zacznie migać puszczam hamulec i guzik ASC liczę mignięcia

Opis włączania ''migania''
    1: stacyjka pozycja 0
    2: wciskamy asc i trzymamy
    3: wciskamy pedał hamulca i trzymamy
    4: włączamy stacyjkę , ASC zaczyna migać , można puścić ASC ,
    hamulec
    5: liczymy mignięcia
    6: sprawdzamy z listą
    7: wiemy co jest padnięte.
    Ostatnio edytowane przez kanap ; 13-11-2013 o 20:32
    E32 750 i wszystko jasne

BMW
    E32 750
    tu masz pełną rozpiskę błędów - wycięte z mojego postu - kurde to już 7 lat temu

przez Kanap » Śro Lut 01, 2006 8:58 pm
    Witam. Wiem że kolejny raz poruszam temat ASC, ale mam pełną listę kodów '' migania kontrolki'' ASC .Moi wspaniali koledzy z rodziny BMW opisywali kody do pozycji 10 , mnie natomiast udało się wyszperać - dostałem od znajomego mechanika- pełną liste aż do pozycji 23.tłumaczenie zostawiam lepszym odemnie.
    A więc :

1:No fault
    2:EMS fault
    3:Motronic fault
    4:Wheel-speed-sensor fault, rear left
    5:-----------------------------, rear right
    6:-----------------------------,front right
    7:-----------------------------,front left
    8:ABS solenoid-valve fault, rear left
    9:----------------------------, rear right
    10:---------------------------,front right
    11:---------------------------,front left
    12:ASR solenoid-valve fault, rear left
    13:---------------------------,rear right
    14:Valve-relay fault
    15:Return-punp fault
    16:Booster-valve fault
    17:Long-term fault, pressure monitoring
    18:Leakage fault
    19:pressure fault
    20:Transmission influencing line fault
    21:ABS/ASR controller fault
    22:TD-signal fault
    23:Option pin, line fault

ufff to tyle życzę powodzenia w diagnozowaniu usterek ASC , mnie niestety szczęścia brak i moje ASC złośliwie świeci prosto w twarz.
    E32 750 i wszystko jasne

BMW
    To zaraz lece sprawdzic czy cos mi to powie hehe, a Ty masz samo ASC czy ASC+T? Chociaż ten test to mysle że tak samo sie powinno robic w obu przypadkach.

Uprawnienia umieszczania postów