Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: [mechanika] Przekładka 5hp30 od E38

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    Nie kłamie jak już to myli się i tak w ogóle to produkcja silnika M60 zakończyła się w marcu 1996 to jakim cudem szedł on do 1997???

Vip Vip Awatar jarek88
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Blog
    20
    takim że narobili go więcej i starczyło na wkładanie go jeszcze przez rok :D

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    ale tego silnika nie kładli do budy E-39 kurcze ludzie znacie kogoś kto coś takiego ma lub jeździ jest coś takiego na allegro, mobile lub autoscoucie??

Instrukcje tez się mylą a do tego to nie jest materiał BMW tylko ZF czy ZF to jakaś wyrocznia tego co produkowano w BMW??

Zaawansowany Użytkownik Awatar Rafciu
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Cytat Zamieszczone przez jacentos
    Cytat Zamieszczone przez Rafciu
    A czy u siebie masz skrzynie 5hp30?
    Tak. 740-tki E32 są z M60B40 tak jak 740-tki E38 (E34 i E39 z resztą też) i od takiej chcę wziąć skrzynkę.
    [...] w e32 jest chłodnica olej-woda tuż przy skrzyni, a w e38 też jest chłodnica olej-woda, ale praktycznie pod alternatorem.
    Olej/woda? Wydaje mi się że to zwykła chłodnica "powietrzna", radiator i montowana jest w ramce przy chłodnicy klimy -> http://www.realoem.com/bmw/showparts...06&hg=17&fg=05
    To w mojej jest olej-woda -> http://www.realoem.com/bmw/showparts...86&hg=17&fg=05
    Przewody i chłodnicę mogę mieć gratisowo od E38.
    Z elektroniką nie wiem jak jest, ale domyślam się że wprowadzono jakieś modernizację, szczególnie się to tyczy wersji steptronic.
    Tak, raczej na EGS od E38 nie pojeżdżę (choć nie na pewno) bo jest razem z AGS, ale mój (od E32) EGS powinien działać ze skrzynią bo zawory w skrzyni jednej i drugiej się nie różnią, przynajmniej w katalogu ZF nie znalazłem różnic. W razie czego mogę przełożyć zaworki ze swojej skrzynki. Tylko jaki olej wtedy wlać? ;)
    Sorki kolego, zapomniałem że w mojej e38 jest skrzynia zf5hp24, być może że w 5hp30 jest właśnie zwykła chłodnica olej powietrze, bo u mnie jest olej woda. Ale mimo wszystko to i tak najmniejszy problem.

Powiedz chociaż powód tego swapa, bo w końcu obie skrzynie są konstrukcyjnie identyczne. Chyba że zależy Ci na regulowanym sprzęgle i miękkim działaniu, albo dołożeniu steptronica:D Swoją drogą steptronic w e32 to niegłupi pomysł;p

Początkujący Użytkownik
    Powiedz chociaż powód tego swapa, bo w końcu obie skrzynie są konstrukcyjnie identyczne.
    Zdechł wsteczny, zaczęła wyć, huczeć, szarpać, przechodzić w awaryjny i rozłączać całkowicie napęd.
    Koszt remontu od 3 do 6k PLN. Sam demontaż i sprawdzenie co się właściwie w niej popsuło 800zł. Skrzynie używane chodzą po 1,5-1,7k PLN. Chcę taka kupić i dać mechanikowi by ten na stole sprawdził jej stan, zalał całą pojemność nowym olejem, filtry etc.
    Chciałem wziąć skrzynkę z E38 (5hp30 z M60B40) ale niestety nikt prócz handlarzy nie potrafi powiedzieć czy taka operacja się uda. Handlarzom nie ufam bo boje się że chcą tylko wcisnąć mi towar. (np. ten: http://allegro.pl/item1163440243_skr...ancja_m60.html)
    Jutro jadę oglądać skrzynię z E34, jest jeszcze w aucie więc mogę się przejechać i wstępnie ocenić jej stan. Może to nie głupie wyjście by szukać E34, auto waży ze 200kg mniej od E32, może nie będzie za bardzo sfatygowana.

Przy okazji -> http://forum.7er.pl/asb-serwis-szuka...963.htm#207654

Początkujący Użytkownik
    Na forum BMW Klub Polska, wyczytałem że "czarna" od "zielonej" różni się konwerterem czego nie potwierdza katalog ZF - w obu przypadkach, przynajmniej E32 i E38, zamontowano te same konwertery T26. Ponoć ten od "czarnej" (zalewany olejem Shell) przekazuje moment bezstopniowo a od "zielonej" (zalewany olejem Esso) stopniowo. Tak się akurat składa że posiadam konwerter po regeneracji od "zielonej" z E38. I czym do diabła różni się "zielona" od "czarnej"? Skoro nie ma różnic w sterowaniu ani w "mechanice". Ktoś może wie coś więcej w tym temacie?

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Ja miałem 5hp18 z zieloną i czarną tabliczką - konwertery różniły się z ilością śrub do mocowania - 3 vs 4 - czy czymś więcej - nie mam pojęcia.

Początkujący Użytkownik
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    Ja miałem 5hp18 z zieloną i czarną tabliczką - konwertery różniły się z ilością śrub do mocowania - 3 vs 4 - czy czymś więcej - nie mam pojęcia.
    No i w tej skrzyni mnie to nie dziwi bo było ich 5 rodzajów (3 "czarne" i 2 "zielone") i każda z nich miała inny konwerter. Nie znam dokładnych różnic w budowie ale było ich 5 rodzajów, do każdej skrzyni inny.
    W tej skrzyni między "czarną" a "zieloną" występowały drobne różnice w konstrukcji wewnętrznej. Przy 5hp30 od E32 i E38 nie mogę znaleźć żadnej. Tak samo między "czarną" a "zieloną".

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez jarek88
    takim że narobili go więcej i starczyło na wkładanie go jeszcze przez rok :D
    Produkcja M60 skonczyla sie duzo wczesniej i wlasnie w 96r wyjechalo ostatnie auto z M60 potem tylko M62, dane z tej tabelki zostawiaja wiele do zyczenia...
    W E39 nigdy nie bylo silnikow M60 od poczatku produkcji montowali M62, takze Zdzira850 ma racje

Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Uprawnienia umieszczania postów