Dziewczynka :hah: :hah: ale juz z kims chodze :)
Dziewczynka :hah: :hah: ale juz z kims chodze :)
To teraz rozumie Twoje obruszenie ;D ;DZamieszczone przez ELVIS
Elvisku litości ... O ring i tłoczek ... Genialne uszczelnienie nie wiem czy zauważyłeś ale to jest tylko zestaw naprawczy do samego tłoczka ... Zapytaj tych misiaków w AP czy nie mają w Ferrodo czegoś takiego jak zestaw naprawczy do Iveco z określeniem w nawiasie BREMBO , a się zdziwisz ,jak nie znajdą to powiedz im ,ze są borowikami bo już 2 lata temu w systemie to mieli :)
Teraz mi opisz jak z tego twojego magicznego zestawu oringów jesteś w stanie wyczarować coś co uszczelni zacisk rozpołowiony ( czyli rozłożony na 2 części ) nie myl tego ze zdemontowanym tłoczkiem :) Ten punkt uszczelnienia jest najważniejszy chłopie.
Rureczki do BMW to zaproponowałeś pierwszy TY w swoim zestawiku naprawczym wiec możesz sobie pisać coś na Białystok jak Ci nie pasi , jeśli masz inne problemy emocjonalne i nie wiesz jak odpisać na poziomie to pisz do BRAVO - tam Mariola odpowie na każde twoje pytanie...
Dla mnie nie jesteś człowiekiem do rozmów na wystarczającym poziomie.
Nadal twierdzę ,że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz :)
Ostatnio edytowane przez Greg38 ; 17-01-2011 o 00:46
Zamieszczone przez Neuf
> Neufiku .... w Twojej firmie AP nie mieli o tym pojecia ,podobnie jak Ty ,bo podajesz tylko jakies ogolne wiadomosci ,zero konkretow :)
> Ne musisz mi tlumaczyc co jest w takim zacisku najwazniejsze ,to tylko hydraulika i tak samo jest wazne uszczelnienie tloczka jak i szczelnosc zacisku :)
> Widze dalej ,ze nie kumasz czaczy ,piszac o rurce mialem na mysli rurke jaka laczy obydwie polowki zacisku ,nie mozna jej nie zauwazyc :) i ta laczaca rurka jest tak samo wazna jak uszczelnienie tloczka i zacisku w polowie :)
> O rurkach ze sklepu Ty zaczales pisac ,wiec nie pisz mi farmazonow o jakims poziomie bo mnie smiech ogarnia.
> Przyhamuj troche kolego bo caly czas jestes agresywny ,zamien te agresje na konkretnie informacje jakie potrzebuje nasz kolega :)
> p.s, nie mam nic do Bialegostoku miasto jak kazde :) ale buractwo mnie wkurza
> Panie Komando dziewczynka jest spokojna ;D
Witam.
Zakonczyłem naprawę osłony na jednym cylinderku zacisku hamulcowego. Wszystkim bardzo dziękuję za wymianę zdań. Mogę teraz podsumować naprawę.Uszkodzenie osłony przeciw - pyłowej ( bo tak się nazywa w BMW) zostało odkryte przy wymianie klocków i tarcz. W 730D E38 z 1999r zacisk jest 4-ro tłoczkowy systemu Brembo. Taki sam zacisk jest np. w BMW 728i. Cylinderki górne mają srednicę 44mm a dolne 40mm. Ułożone są parami naprzeciw siebie. Komplet osłon przeciw pyłowych na 4 cylinderki kosztuje w ASO BMW 105 zł za komplet na jedno koło. Można tez kupić w Intercarsie za 60 zł za komplet. Trzeba jednak szukac do zacisku BMW 728i, bo tak maja zapisane w Intercarsie. Chcac wymienic oslony tloczków lepiej jest rozpołowić zacisk, gdyż pierścień osłony gumowej jest metalowy i mocno osadzony. Po rozpołowieniu jest piękny dostęp do podważenia osłony i wyjmuje sie bez żadnego problemu , unikajac uszkodzeń pierścienie prowadnicy cylinderka przy próbach wyrwania osłony bez rozpoławiania zacisku. Potem oczywiście mając dobry dostęp po zdjęciu uszkodzonej osłony można sprawdzić dokładnie stan cylinderka i pozostałych cylinderków. Założenie prawidłowe nowej osłony jest wygodniejsze przy rozpołowionym zacisku. Rozpołowienie samego zacisku to odkręcenie 4 śrub i rurki przepływowej plynu hamulcowego z jednej połowy zacisku do drugiej. Oczywiście nic nie trzeba uszczelniać bo po rozkręceniu do siebie przylegają po prostu dwie płaszczyzny metalu i nic więcej.
Pozdrawiam kolegów Waldek.
waldek, świetnie. Przyda się na przyszłość![]()
a czy te zaciski brembo pracują na seryjnych tarczach i klockach czy moge sobie je zadoptowac np do 740i 99r