A coś wiadomo o jakiś innych usterkach tego V12? Czy tylko pompy?
nie ma żadnych usterek - to jakieś plotki. Zmieniać olej, lać benzynioka i heja!
Jeśli nie ma innych to wymiana dwóch pomp, po jakimś tam przebiegu, to żaden problem...
Uszkodzone pompy wysokiego ciśnienia to problem, który w większości przypadków da się naprawić za ułamek tego co kosztuje nowa pompa.
Ostatnio przerabiałem taki "klasyczny" przypadek w E66 760Li.
...Trudności z zapalaniem aż do całkowitego braku możliwości uruchomienia silnika,wszystkie możliwe błędy spowodowane nieprawidłowym składem mieszanki,wypadające zapłony na wielu cylindrach w obu ich rzędach,duży spadek mocy , wysokie dodatnie korekcje Additiv i Multiplikativ, przeraźliwy smród z rury wydechowej...Po naprawie wszystkie parametry "życiowe" są książkowe (Korekcje Additiv 0,00 korekcja Multiplikativ 1 na Bank1 oraz na Bank2) pomimo 240 tys km przebiegu. Oczywiście opisane objawy występują łącznie,gdy "pacjent" jest w stanie przedśmiertnym. Początkowe symptomy padającej pompy są niemal niezauważalne- Jakby trochę dłużej trwał rozruch silnika, co jakiś czas błędy dotyczące nieprawidłowego składu spalin,podwyższone dodatnie korekcje wtrysku paliwa, check engine.. Potem już tylko gorzej...
Dodam,że uszkodzenie dające opisane powyżej objawy czeka każdą pompę wysokiego ciśnienia - bez wyjątku.To tylko kwestia przebiegu..
Ostatnio edytowane przez Replay 1999 ; 26-10-2013 o 20:45
Albo nie dokończyłeś wypowiedzi, albo to jakaś prowokacja albo czytam bez zrozumienia i dziś nie palę o co Ci chodzi.
Sądzę,że żeby zrozumieć mój post trzeba przeczytać te poprzednie.
Cała dyskusje w tym wątku sprowadza się do tego,ze pompy w N73 "padają jak muchy" i naprawy tego są koszmarnie drogie -taki wniosek należy wyciągnąć z postów powyżej. Ja uważam,że ponoszenie b.wysokich kosztów nie zawsze jest konieczne.
Wskaż co takiego Ci "śmierdzi prowokacją" a ja się do tego w miarę możliwości jakoś odniosę. Inaczej do konsensusu nie dojdziemy
Post mam obcykany, osobiście dojrzałem taniejące pompy i podzwoniłem oceny, bo jestem zainteresowany swapem n73b60 lub n74b60 do e38.
Stwierdziłeś "Uszkodzone pompy wysokiego ciśnienia to problem, który w większości przypadków da się naprawić za ułamek tego co kosztuje nowa pompa."
Dalej utwierdziłeś nas w przekonaniu że pompy padają, pokazałeś symptomy. Każdy tu czeka (bynajmniej ja) na eurekę. Wątek się ciągnie jak flaki z olejem, mało konkretów i mało zainteresowanych ale kilu jest, zaczął się nim się tu zalogowałem.
Zatem oświeć mnie, jak taką pompę zregenerować/naprawić tanim kosztem ale profesjonalnie, nie piszesz bo nie wiesz, nie miałeś czasu napisać czy jesteś osobą wykonująca taką usługę płatnie i jest to"tajemnica".
Ostatnio edytowane przez BenyMnemonik ; 10-11-2013 o 15:41
Wielkie sorry za 'ciągnięcie się mojego postu jak 'flaki z olejem" . Jak widać pośród rozlicznych wad których z pewnością jestem właścicielem jest i upierdliwa dla wielu taka,że nie bardzo mi wychodzi pisanie o czymś wg mnie skomplikowanym pojedynczymi zdaniami prostymi. Każdemu można przypiąć jakąś łatkę ,więc jak by się kto uparł i przeczytał wszystkie Twoje posty na tym Forum to ich obiektywna , merytoryczna ocena nie koniecznie połechtałaby Twoje ego.
Kilkakrotnie napisałeś,że nosisz się z zamiarem swapu N73 do E38, lecz nic na ten temat nie możesz znaleźć. Zamiast więc szukać w necie gotowca ,którego nie ma weź sam się do roboty nie czekając aż ktoś poniesie koszty dochodzenia do celu .Kup wszystkie niezbędne komponenty i działaj. Zrób przy okazji coś pożytecznego dla społeczności tego Forum i utwórz tu ,obszerny wątek ,w którym opiszesz z najdrobniejszymi detalami cały ten twórczy proces a zwłaszcza pokonywane przez Ciebie wszystkie "strome schody" ,które naraziły Cię na dodatkowe mega koszty. Oczywiście opisuj wszystko tak jak sam lubisz ,czyli bez niedopowiedzeń,rzeczowo i bez "flaków..." Po opublikowaniu takiego tutorial'a zyskasz szacunek forumowiczów i być może także dostęp do ukrytych działów forów zagranicznych zarezerwowanych tylko dla tych "zasłużonych".
Miałem padniętą pompę do N73. Zdecydowałem się dorobić narzędzia specjalne,żeby móc ja profesjonalnie rozebrać i zdiagnozować uszkodzenie.Całość pochłonęła mi okrągły tydzień oraz jak na taką robotę niemało gotówki. Nie widzę więc potrzeby darowania komuś w prezencie czegoś, czego sam jako prezent nie dostałem.. Jeśli cię to aż tak boli to wytocz wojnę Sebkowi za to ,że zamiast udostępnić na forum dokumentację swojej "rury" do N62 sprzedaje ją z zyskiem a nie ,tak z katolickiego umiłowania bliźniego, np po kosztach zakupu materiału do jej wykonania lub rozdaje całkiem za darmo.
Ostatnio edytowane przez Replay 1999 ; 10-11-2013 o 12:44
Replay to może napisz nam w przybliżeniu za jaka kwote jesteś w stanie takie pompy zrobić, zregenerować. Czy to z dużym czy małym zyskiem nie obchodzi mnie to -chodzi o konkrety -jaka cena???
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)