Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Drogomierz nie liczy kilometrów

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez pocisk7
    To nie jest bzdura posiadam e32 1989 z kością pamięci w kostce, licznik doliczył do 299960
    wymieniłem na licznik z 1991r czyli z kością pamieci w liczniku,i wszystko jest okey, kilometry oczywiście pozostały z nowego licznika, wczoraj podmieniałem 5 licznkiów, 4 z kością pamieci w liczniku i wszystkie działały tak jak powinno być, podłaczyłem jeden starszy czyli w kośc pamieci w kostce no i oczywiste jest przebieg wyskoczył taki jaki miałem wczesniej czyli 299960, bo odczytał przebieg z mojej kości w kostce. Więc dlaczego uważasz że to co napisałem jest bzdurą, nie wątpie że we wszystkich przypadkach tam może być, ale podłaczenie pięciu liczników daje mi stwierdzenie że to nie jest bzdura!!!
    Uważam tak dlatego, że sam wielokrotnie zmieniałem te zegary i dopuki kość pamięci pozostanie we wtyczce to taka podmiana na licznik z kością pamięci w obudowie nie ma sensu.

Pokaż zdjęcia z tej podmiany i foto działających zegarów z dwoma kościami pamięci wpiętymi na raz - jedną w wiązce a drugą w obudowie.

Dalsza dyskusja bez zdjęć nie ma sensu, nawet jeśli napiszesz że codziennie podpinasz 100 liczników.

I jeszcze na koniec:

Gratulacje podmieniając zegary do 730 z 750 nie dziwie się że miałeś problemy z prawidłowym ich działaniem.
    Tym zdaniem podłożyłes się na całej linii i dobitnie pokazałeś że nie masz żadnej wiedzy w tym temacie.

Zegary TEGO SAMEGO TYPU czyli z podobnych roczników, da się stosować wymiennie w e32 V12 i R6.
    Kolega posiada 735i z zegarami od 750i (wyskalkowane do 280km/h i z bakiem 100L) wszystko działa poprawnie i nie ma najmniejszych problemów. Typ zegarów był dobrany po roczniku i wersji.

Na forum są conajmniej dwa auta z poprawnie działającymi zegarami z 750i i jednostką M30 pod maską schowaj więc swoje gratulacje głęboko.

I naucz się cytować poprawnie.
    Czarne e32 w benzynie!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    l 750 highline e46 320d
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny
    To nie jest bzdura posiadam e32 1989 z kością pamięci w kostce, licznik doliczył do 299960
    wymieniłem na licznik z 1991r czyli z kością pamieci w liczniku,i wszystko jest okey, kilometry oczywiście pozostały z nowego licznika, wczoraj podmieniałem 5 licznkiów, 4 z kością pamieci w liczniku i wszystkie działały tak jak powinno być, podłaczyłem jeden starszy czyli w kośc pamieci w kostce no i oczywiste jest przebieg wyskoczył taki jaki miałem wczesniej czyli 299960, bo odczytał przebieg z mojej kości w kostce. Więc dlaczego uważasz że to co napisałem jest bzdurą, nie wątpie że we wszystkich przypadkach tam może być, ale podłaczenie pięciu liczników daje mi stwierdzenie że to nie jest bzdura!!!
    Uważam tak dlatego, że sam wielokrotnie zmieniałem te zegary i dopuki kość pamięci pozostanie we wtyczce to taka podmiana na licznik z kością pamięci w obudowie nie ma sensu.

Pokaż zdjęcia z tej podmiany i foto działających zegarów z dwoma kościami pamięci wpiętymi na raz - jedną w wiązce a drugą w obudowie.

Dalsza dyskusja bez zdjęć nie ma sensu, nawet jeśli napiszesz że codziennie podpinasz 100 liczników.

I jeszcze na koniec:

Gratulacje podmieniając zegary do 730 z 750 nie dziwie się że miałeś problemy z prawidłowym ich działaniem.
    Tym zdaniem podłożyłes się na całej linii i dobitnie pokazałeś że nie masz żadnej wiedzy w tym temacie.

Zegary TEGO SAMEGO TYPU czyli z podobnych roczników, da się stosować wymiennie w e32 V12 i R6.
    Kolega posiada 735i z zegarami od 750i (wyskalkowane do 280km/h i z bakiem 100L) wszystko działa poprawnie i nie ma najmniejszych problemów. Typ zegarów był dobrany po roczniku i wersji.

Na forum są conajmniej dwa auta z poprawnie działającymi zegarami z 750i i jednostką M30 pod maską schowaj więc swoje gratulacje głęboko.

I naucz się cytować poprawnie.
    jestem nowy więc mam czas się nauczyć !!
    Rzeczywiscie bedzie działac poprawnie skoro w m 30 bak ma 90l.
    Ale coś mi się wydaje że jak tu będą takie mądrale jak Ty to usunę swój profil
    Powiedz mi dlaczego nie ma sensu, ja tak jezdze i wszystko działa poprawnie
    Bartekzrn

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i , G11 750i ; MB 560 SEC 88'
    puki.... dopuki....
    póki,dopóki ;)

Wiem że piszesz na prędkości ale nie zaszkodzi ;)

Korzystając z tematu żeby nie robić nowego

Mi też zatrzymał się licznik na tym przebiegu i włożyłem licznik z 525 93' i pokazuje źle prędkość albo obroty po widzę że przy 2tys/obr mam mniejsze wskazania prędkości (o jakieś 15km/h) ale chciałbym założyć od 750 :hihi:

Teraz pytanie mam.Z jakiego rocznika szukać zegarów z V12? Moja to 89'.Chcę żeby wszystko dobrze pokazywało itd

Jak założyłem z 540 to odcięcie było przy 4,5tys obr (oczywiście wszystko było ok tylko sam licznik obr oszukiwał)

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Jeżeli licznik jest do 750 to nie jest do 730 (świadczy o tym numer części i jej zastosowanie)- a to, że pasuje, to inna sprawa.

Problem z obrotami - aby zegary pokazywały je prawidłowo, muszą pochodzić z takiego samego silnika - np. m30 + zegary z m30, m60+ zegary z m60 - inaczej będą przekłamania. Wyjątek stanowią zegary z m70 - które pasują do m30 - bo jak wiemy m70 to zlepek dwóch r6 i tak też są odczytywane obroty przez zegary.

Sam miałem kolegę, który miał 299 na liczniku i założył zegary z 91 roku (czyli nowsze) i twierdził, że działało dobrze - nie chciało mi się tym zajmować, bo m60 nie ma takich problemów...

BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez Dzuda
    puki.... dopuki....
    póki,dopóki ;)

Wiem że piszesz na prędkości ale nie zaszkodzi ;)

Korzystając z tematu żeby nie robić nowego

Mi też zatrzymał się licznik na tym przebiegu i włożyłem licznik z 525 93' i pokazuje źle prędkość albo obroty po widzę że przy 2tys/obr mam mniejsze wskazania prędkości (o jakieś 15km/h) ale chciałbym założyć od 750 :hihi:

Teraz pytanie mam.Z jakiego rocznika szukać zegarów z V12? Moja to 89'.Chcę żeby wszystko dobrze pokazywało itd

Jak założyłem z 540 to odcięcie było przy 4,5tys obr (oczywiście wszystko było ok tylko sam licznik obr oszukiwał)
    Wybacz te literówki.

Pan Pocisk ciśnie mi już od mądral więc nie będę się już wymądrzał :6:57: niech on zacznie doradzać bo pewnie wie lepiej :6:57:

Zegary z 750i / 750iL spięte z M30 mają w swoich autach użytkownicy:

-MCGUMA
    - eryk0028

Auto tego ostatniego jest na allegro, na zdjęciach widać charakterystyczne zegary z 750iL sprzęgnięte z M30 pod maską:

http://otomoto.pl/bmw-730-il-C15372297.html

Oto naoczny dowód że wujcio szalony znowu miał racje, dziękuję PÓKI co za uwagę :6:57:
    Czarne e32 w benzynie!

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    sz4l0ny - proszę zachowaj swoje dziwne uszczypliwości dla siebie i nie doprowadzaj do spięć.

A swoją racją nie ma się co szczycić, bo nie Ty to wymyśliłeś - temat jest już znany od kilku dobrych lat - a dlaczego to działa, to opisałem powyżej.

BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    A swoją racją nie ma się co szczycić, bo nie Ty to wymyśliłeś - temat jest już znany od kilku dobrych lat - a dlaczego to działa, to opisałem powyżej.
    Gdzie napisałem że ja to wymyśliłem?

Nasze 735i jeździ z tymi zegarami już z 5-6 sezonów, nie wiem czy to się kwalifikuje do twojego "kilka dobrych lat", tyle że nie było wtedy jeszcze tego forum i paru innych.

Nieważne, wyszło na moje, nie zajmuje zdania w sprawach co do których nie mam pewności, stąd niski entuzjazm w powyższych wypowiedziach, które przeczyły moim.
    Czarne e32 w benzynie!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    l 750 highline e46 320d
    sz4lony zwracam honor sprawdziłem dokładnie i nie było u mnie jednak już kości pamięci we wtyczce. Także usuwam swoje posty zeby nie wprowadzać w błąd.

BMW
    e32
    sz4lony zwracam honor sprawdziłem dokładnie i nie było u mnie jednak już kości pamięci we wtyczce. Także usuwam swoje posty zeby nie wprowadzać w błąd.
    Dzięki, cenię sobie ludzi którzy potrafią się przyznać do błędu :one:
    Czarne e32 w benzynie!

Uprawnienia umieszczania postów